Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 88 (м. март)

• 22 380
  • 903
  •   1
Отговори
# 300
Дара, много ти се събра напоследък и на теб... Ама това кръвно наистина страшно звучи, с право се е изплашил докторът. Виж ако искаш това видео, точно днес го пращах на един приятел че и той нещо не успява да пребори неговото кръвно и ми попадна. То не че нещо кой знае колко ново има и в него ама бива човек да си ги припомня тия неща
https://www.youtube.com/watch?v=irn3cFHmK-Y

SkyBlue, тя добавката си е направена да си я вземаш, а пък вече ти си решаваш дали искаш да се занимаваш и да ги развъждаш, там няма да намериш само едно мнение да е. Според някои е много по-добре че получаваш хем по-високи дози, хем по-евтино излиза. Според други не можело то да се завъди така. Според трети друго. Всеки си решава кое му звучи достоверно на него и колко му се занимава.
И аз квася, за сега поне. Наистина много по-евтино е така, но си знам веднъж в седмицата занимавка там да забъркам и да сложа да се кваси, то това ми е общо взето. Има клипчета из нета, показват хората и нагледно, чак сложно не е но си е занимавка да го планираш и съответно и трябва да имаш начин да му поддържаш температурата. То само чакането му е много, а не работата. Аз ако исках да вземам дългосрочно, нямаше сигурно са ми се вмести в бюджета, а така съм си купила една опаковка преди 2 месеца и още имам от нея да си захвана и още веднъж като реша да подновя. В моя случай и уреда за квасене ми излезе без пари почти, че имах едни ваучери за пробутване, та разходите ми са предимно 1 литър мляко на седмица и една малка опаковка пробиотик за няколко месеца Grinning
Специално за спането май някакъв друг пробиотик спрягаха че още повече бил помагал, но забравих кой беше, изгледай някое клипче на Уилям Дейвис, той си ги разказва тия неща общо взето всеки път. И този помага де, мога да кажа от първо лице при мен.

Аз се опитвам да намеря книгата му Суперчерва на български за сестра ми, ако мога да й я изтегля отнякъде, но за сега удрям на камък. Ако някой я има, ще съм благодарна да я сподели. Аз я имам на английски но на нея няма да й свърши работа.

# 301
SkyBlue, а какви точно си взела, може ли линк?

# 302
# 303
Не е ясно какъв е щам-а. Ройтери има много, трябва да е тоя на BioGaia!

# 304
Тя като гледам че пише че е в Щатите, там го има и на Дейвис неговото Ройтери, те са капсули с някакви много големи бройки в тях и само отваряш една и сипваш прахчето, не да счукваш по 10 хапчета и да се надяваш че ще се смесят добре. Но и БиоГая си е прилична опция де, те също се намират там щом ги има в iHerb. И в Амазон мисля че ги има също.
Аз уж съм се навила за следващата партида вече да стрия пак таблетки да почна от тях, домързя ме последния път та като изям сегашното евентуално. Още си ми е със същия вкус, мирис и консистенция готовото кисело мляко ама е 8мо поколение вече, да съм си по-спокойна аз. Иначе си продължавам с шантавите сънища, там празно няма Joy

# 305
Много интересноооо... сън не ме лови и преди да си легна ще споделя една хубава новина...

ВТОРА партида, заквасена от готово мляко, не от капсула... имам отново разделяне, но е малко, млякото изглежда добре, не съм позволил замърсяване със стрептококи. Използвал съм BioGaia Protectis... теста под микроскоп много ми харесва. Имам чудесна концентрация на сдвоени дебели пръчици, което си е чисто ройтери.
Май ще се окаже, че виреят в мляко, но си има тънкост, която трябва да се улови. Целта е един такъв оптимум, в който хем млякото да е като кремче, хем да е с правилната бактерия, без "излишни навлеци" Simple Smile

# 306
Нави, а за да се отървеш от навлеците какво правиш? Какво мляко ползваш?

# 307
В нормалните пастьоризирани млека има много остатъчни стрептококус термофилус, които вземат връх при заквасването, особено ако е за 36 часа... превзели са района на 200% Simple Smile

Ако млякото е домашно... за да се поизбият го нагряваме на 95 градуса някъде за 20-на минути. После като проверя под микроскоп не виждам да ми се моткат кокови бактерии...

UHT е най-добрият вариант, там няма нищо живо останало Simple Smile Все пак целта ни е да развъдим ройтери, полезни млека като типични нашенски млека ще си ядем домашните Simple Smile

# 308
А като правиш кефир, пак ли вариш млякото.
Аз мислех, че няма нужда от варене.

# 309
Не, при кефира просто изливам някакво мляко в каната с гъбата и ги оставям да се оправят Simple Smile
Вчера сложих литър козе мляко...

И да, винаги добавям малко и други неща, като лъжичка пробиотик или лъжичка-две от нашенското, с булгарикус млекце.
Все с надеждата да прихванат гъбките и да го правят по-богат.
И след всяка готова партида проверявам...
След 4-5 врътки ще спра да добавям и след още 2-3 чисти зареждания ще проверя и ще знам дали това мое "обогатяване" работи или не Simple Smile

А тази интернет конфромтация за това ройтери взе да ми се изяснява. Оказва се, че и двете страни са прави, НО СИ ТРАЯТ Simple Smile

Ще обясня Simple Smile Нали и двете страни са биолози и мнооого добре знаят, че както Е възможно да култивираш Ройтери в млечна среда, така може и да го изпуснеш и само да си мислиш, че го култивираш Simple Smile

Д-р Дейвис знае, че средата бавно и упорито замърсява всяка следваща култура и в един момент просто си правиш млекце, но си трае, хората не търкалят микроскопи и не разбират от микробиология, нали? Нека да си правят млекце, да си го ядат, то и плацебото е полезно Simple Smile

Ся, и оня руснак е прав, защото знае колко трудно се развива Ройтери в млечна среда и се възползва от този факт, ЗНАЕЙКИ нивото на стерилност в една нормална кухня и неквалифицираните действия на хората. Той е убеден, че над 90% от тях просто ще завъдят коки и използва това, за да набере популярност и интересност... а и те руснаците също като хамериканците не търкалят микроскопи у тях си... колко му е да му повярват, все пак човека аргументирано обяснява, дори показва под микроскоп продукцията, която много хора са му пратили Simple Smile Хитрец е той, хитреееец...

Истината е, че Е ВЪЗМОЖНО да култивираш ройтери в домашна среда, НО е трудно, рисково и без гаранция, ако не знаеш точно какво правиш и не извършваш контрол...

Те тва е...

# 310
Значи горе-долу дойдохме на едно мнение с теб накрая - всички са маскари Grinning Няма кой да излезе и да си разкаже всичко, казва се само което печели публика а другото не на толкова висок глас или се спестява.
Няма как да опазиш нищо да не внесеш, едно че не можеш да работиш стерилно, друго че и инулинът ти или там с каквото храниш също ти внася някакви неща и постепенно стават други работите колкото и да пазиш. Което и Дейвис между другото си го каза, макар и така между другото, то е логично. А че има хора и там да чуват само каквото им изнася, тях не мога да ги мисля, аз за себе си не ща да съм точно като американците Grinning Аз нали затова и преди казах че планът ми е от време на време да почвам наново от таблетки а не да развъждам безкрайно от предишно, то това не знам някой вярва ли че е ОК. Тая тактика само за кефира работи, за ройтери не, кефирените зърна преди години ги завъдих и още от тях си въдя, същият си е кефирът.

# 311
  • В центъра на моретата
А тези как ви се виждат https://revita.bg/shop/primadophilus-reuteri-primadofilus-reuter … itsi-h-30-kapsuli  ?
ММ пие ПроХелико, ама искам да му взема други. Мляко дето няма да тръгна да правя, кефирната гъба ми стига, че и два вида храня.

# 312
А тези как ви се виждат https://revita.bg/shop/primadophilus-reuteri-primadofilus-reuter … itsi-h-30-kapsuli  ?
ММ пие ПроХелико, ама искам да му взема други. Мляко дето няма да тръгна да правя, кефирната гъба ми стига, че и два вида храня.

Lactobacillus reuteri (L. reuteri) е добре проучена пробиотична бактерия, която естествено обитава различни части на човешкото тяло, включително стомашно-чревния тракт, пикочните пътища, кожата и майчиното мляко.
BG.PROBIOWAY.COM
 Различните щамове на L. reuteri проявяват специфични свойства и потенциални ползи за здравето.

L. reuteri PB-LR09

Щамът PB-LR09 е известен със своята висока стабилност и устойчивост на киселинни и жлъчни среди, което е от съществено значение за оцеляването му в стомашно-чревния тракт. Този щам е показал способност да оцелява при ниско pH и висока концентрация на жлъчни соли, което предполага добра адаптация към условията в стомаха и червата. Също така, PB-LR09 демонстрира дългосрочна стабилност при съхранение, като запазва висока жизнеспособност при ниски температури за продължителен период.
BG.PROBIOWAY.COM

L. reuteri DSM 17938 (Protectis)

Щамът DSM 17938, известен като Protectis, е един от най-добре проучените щамове на L. reuteri, особено при бебета и малки деца. Проведени са 179 клинични проучвания с участието на приблизително 17 969 души, от които 66% са деца. Резултатите показват, че този щам е ефективен за регулиране на бактериалния баланс в червата и е напълно безопасен за употреба при деца и възрастни.
BIOGAIA.BG

L. reuteri UALre-16

Щамът UALre-16 е включен в някои пробиотични продукти, като например серията Primadophilus Reuteri на Nature’s Way. Този щам показва противовъзпалителна активност и благоприятно повлиява нивата на холестерол в кръвта. Ежедневният прием на L. reuteri е свързан с намаляване на сърдечно-съдови инциденти чрез повлияване на възпалението и хиперхолестеролемията.
SUBRA.BG

Сравнение между щамовете

Въпреки че всички тези щамове принадлежат към вида L. reuteri, те показват различни характеристики и потенциални ползи:

PB-LR09: Отличава се с висока устойчивост на киселинни и жлъчни среди и дългосрочна стабилност при съхранение.
DSM 17938 (Protectis): Един от най-добре проучените щамове, с доказана безопасност и ефективност при деца и възрастни.
UALre-16: Показва противовъзпалителни свойства и потенциал за намаляване на нивата на холестерол.
Изборът на конкретен щам зависи от индивидуалните здравословни нужди и целите на пробиотичната терапия.

# 313
Те са и още много щамове, а и някои имена са просто патентни на дадена марка а не по някакъв научен класификатор, поне аз с това впечатление оставам... И става хептен мазало.
Срещала съм из ФБ групи някакви такива списъци, там може и повече да бяха изброени но пак са малка бройка де, никой не е изследвал всичките 200 и кусур май бяха щамове Ройтери.
Дейвис и той това казва - не казва че само еди кои си помагат, а че той за тях знае - от другите сигурно има и още кои, ама той няма как да се изкаже кой какво прави. Кои произвеждали бактериоцини и кои не, кои повече хистамин и кои не... Той и да каже че може да говори за всичките, няма кой да му повярва.
Аз се бях изгубила докато рових. И това също ми беше фактор да се насоча към Протектис, че наистина е най-проучения щам и се предполага че знам какво да очаквам от него. Освен че ми беше и най-бюджетният вариант за стартер, като още не бях убедена искам ли да квася или не.

Не звучи лошо този пробиотик по описание и като комбинация, поне доколкото успях от телефона да прочета че мразя такива неща на малкия екран.

# 314
Аз съм си изкарал още преди Нова година в една табличка около 10-12 пробиотика и техните 2-3 най-най-проучвани и полезни щамове и само тях търся и купувам...
Например ацидуфилус-а ЛА-14 дето го ползват ПроКомбо е много добър, както и Ла-5, който пък от кулинарна страна е мега вкусен... ДДС-1 също е стабилен.
... и така за почти всички известни. Но като гледам и много марки вземат и комбинират доста добри щамове, като Рамнозус GG и т.н.

Едно трябва да се знае - ако в даден пробиотик не е упоменат щам-а, има не малка вероятност да е някой NO NAME Simple Smile но не е задължително де... Все пак АКО са си платили не малка сума за да ползват добре проучен и известен щам, ще са луди да не го изпишат на опаковката Simple Smile Като например скъпото ПроКомбо Simple Smile Дето това ЛА-14 си го развъждам без никакъв проблем Wink

Общи условия

Активация на акаунт