Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 88 (м. март)

• 22 269
  • 903
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Не съм влизала отдавна тук, гледам коментирате карфиолено пюре, може ли рецептата? Grinning Горе-долу имам предства какво ще предствалява, но все пак. Wink

# 601
Гъбите са богат източник на протеин, рибата. От сирената, гледайте да не са от меките. Зрелите сирена са с ниско съдържание на ВГХ, например чедър е с 0 (по спомен), твърда моцарела с около 1 гр/100 гр. Е, не са основно хранене, но допълват протеина. Обикновено ги пишат на етикетите. С яйца могат да се направят доста неща.
Сензорите за измерване на КЗ могат да се ползват точно за това-да се види как реагира организма на различни храни.
 За подсладителите - там съм с  резерви. Стевията вдига инсулина, еритритола уж не, ама..
Тук мога много да поспоря. Яйца не мисля, че можеш да консумираш абсолютно всеки ден в големи количества.
Карантията не е добра идея да се консумира често при висока пикочна киселина. Доста голяма част от рибата също я завишава.
Абсолютно всяка храна вдига захарта и инсулина, но много зависи в какво количество и каква храна ще приемеш.Също така зависи от физическата активност и дали ще се наплющиш на обяд или на вечеря и след това ще се излегнеш на дивана.
Като пример мога дам ако си човек висок 1.60 и си 70кг и искаш да сваляш, но и да поддържаш мускули, протеина трябва да ти е не по-малко от 100 грама на ден до 150-160 грама.
Гъбите за мен въобще не са протеинови тъй като на 100 грама имат едва 3 грама протеин. Освен това въобще не са за честа употреба при висока пикочна киселина. Лично аз с началото на режима стигнах до 600,  за една година без лекарства и с избягвяне точно на такива храни(консумация рядко) я вкарах в норма.
Ако си човек, който иска да гори мазнини, но да поддържа мускули или си човек, който иска да поддържа тегло, но същевременно всеки ден ходи между 30 и 120 минути + 3 до 4 пъти седмично силови тренировки под 100 грама протеин на ден са крайно недостатъчни. Инсулиновата резистентност в повечето случаи е придружена с ПКЯ/СПКЯ при жени. Кардиото е абсолютно противопоказно при тези неща, умерено темпо на ходене + силови тренировки са изключително благоприятни и винаги трябва да има 1, 2 дни почивка от едната силова тренировка до другата за да може самите мускули да се отпуснат и отпочинат(не говорим за мускулна треска, а за това че мускулите се разкъсват и имат нужда от почивка). Ако не се спазват тези прости условия самият кортизол ще бъде в доста горна граница, че и повече, а оттам знаем до какви други проблеми води. Стевията не мисля, че е чак такъв проблем, тъй като тя почти не повишава захарта или инсулина, дори се и препоръчва като заместител + еритритол. Ако трябва да я сравня с фруктоза, сукралоза, малтитол и разни други, тя въобще не е чак такъв проблем в умерено количество.
Истината е че когато човек отслабва не гори само мазнини, не изхвърля само вода, а губи и мускулна маса. Мускулите определено са нужни за обработване на всякакъв вид захари и въглехидрати от бавни до бързи. Ако си човек, който не тренира, но поддържа ниски нива на инсулин и кръвна захар след прием на малко количество бърз въглехидрат ще получи много по-висок пик, отколкото човек, който храни мускулите и ги поддържа, тогава всъщност дори не би усетил висок пик, просто защото мускулите работят.
Аз съм със СПКЯ и ИР, сега уж под контрол, след като отслабнах. Гинеколожката ми беше забранила не само кардиото, но и прекалена активност, така и не разбрах тогава защо. Едва дочаках да се махне голямата киста, която ме болеше и да започна тренировки, а доколкото за режима, аз гледам да го спазвам в 90% от времето, ама пусто все нещо изяждам дето не трябва...е имах период в който бях по стриктна.

# 602
  • В центъра на моретата
trinaiset, от написаното оставам с впечатление, че си имате собствена концепция как трябва да се храните. Ами, следвайте си я. Щом като протеина Ви е липсващото в храната, има казеин, с който можете да си набавите дневните количества.  
А, и не разбирам защо си мислите, че яйца не може да се консумират всеки ден?
Друго - ИР и пикочната киселина вървят заедно. Като се оправи ИР, пикочната киселина спада. Има доста пишещи тук, които могат да го потвърдят.
А и не знам защо е необходимо  да спорите с някой от пишещите тук, повечето са минали отдавна по този път и никой не открива топлата вода. Информацията на първа страница е доста изчерпателна -Вие си преценявате дали ще е от полза да ѝ хвърлите по един поглед.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 12:39 от zaek

# 603
А аз не разбрах какъв съвет се търси и пита, като явно вече си има твърдо изградено мнение кое как трябва да е и как не трябва... Ние с какво можем да помогнем?

Отдавна не беше идвал някой така да влети в темата и да размаха пръста, не знам и аз защо се чудя всеки път като вече безброй пъти се случва...
Но все пак ако намерите начина да ядете над 100г протеин на ден без ежедневно яйца и/или месо, надявам се да го споделите и на нас. Стига да не е предимно от прахчета и да не вдига много и въглехидратите, разбира се.

# 604
Моят личен опит със стевията е, че за мен Е проблем. Може да не вдига КЗ, но инсулина го праща в космоса. И друг път съм писала, че понасям по-добре кокосова захар, дори бяла захар, пред подсладители.

# 605
На мен ми е и гадна на вкус, оставя ми много неприятен послевкус в устата който стои и по много време. Но аз съм така и с повечето подсладители де. Инсулин не съм мерила след тях, понеже не смятам да ги ям редовно тъй че все тая.
Но на някои хора масовите подсладители си им докарват хипогликемии като стой та гледай.

# 606
  • София
Стевията яко вдига инсулина, жалко, че хората не са запознати и дори се спори колко е полезна... От опит, не съм се занимавала специално да се тествам преди / след стевия, но разпознавам симптомите на тялото. Същото при мен е и от киселото мляко.

# 607
Благодаря ви за милото посрещане! Юпитер, имам някакъв бегъл спомен, че забременя малко след мен, радвам се и теб да те видя обратно в редиците на темата.

Честно да ви кажа по въпроса с подсладителите аз ако мога замествам подсладителя с плод, макар и не нисковъглехидратен. Ябълки, тиква, банан, берита - не са нисковъглехидратни, но поне имат и други полезни вещества като добавена стойност в десерта, а печени особено всичките тези са доста добър подсладител. Например заквасена сметана с чаена лъжичка (домашно) пюре от ябълки или тиква, с ядки отгоре, според мен е много по-добра алтернатива от подсладител. Това е за хората, които толелират млечни разбира се. Аз съм набарала един замразен микс от берита в лидъл и него си го ползвам за много неща, включително понякога си ги заливам с кефир и някакви ядки или тахан за следобедна закуска.

Иначе аз в момента все още изчиствам менюто от въглехидратни неща, трябва ми малко време докато нагодя и организирам съвсем подготовка на нисковъглехидратно хранене за мен и нещо по-балансирано за децата, пък и не искам да стресирам организма. От седмица съм спряла всякакви междинни хранения, придържам се към закуска, обяд и вечеря. Надявам се тази седмица да възобновя и тренировки 2-3 пъти в седмицата, ходя на йога по принцип, но ми се иска да включа и нещо по-натоварващо.

# 608
Имам плачевен опит с плодовете и захарта, та твърдо не от мен. Боровинките уж са най-малкото зло, ама знам ли...

# 609
При всеки е различно, има пък други с плачевен опит с млечните - веднага е задържане на вода, отоци чак, при някои и веднага болежки по стави, освен евентуално и храносмилателен дискомфорт някакъв. А други изобщо не забелязват че са яли такова нещо.
При теб ако правилно помня и фруктозата специфично беше проблемна, много. При това положение наистина плодовете няма как. Освен и че тя пише че прави плавен преход, съмнявам се като мине окончателно на режим да налита точно на банани и на ябълки.
В интерес на истината, тая зима ми се случи на 2-3 пъти да си взема и по някоя ябълка която не е обичайните за мен Грени Смит. Аз тях си ги харесвам най-много че са супер свежи и не особено сладки, но не винаги има и точно за плод не бих тръгнала да обикалям да търся. Учудващо, не съм имала странни усещания след тях, а единия път случих някакви дето бяха твърде сладки за моя вкус. От 2 ябълки първата я изядох че вече бях я обелила и нарязала, а втората да не ви казвам колко време я подмятах, че май направи седмици на плота Joy Обикновено от сладки плодове прегладнявам, осезаемо повече отколкото е нормално за мен.
Щеше да е много лесно ако може да се изпляска един списък и да е еднакво добър за всички. Но няма как да стане. Не и без да е супер кратък и рестриктивен, а при много хора това е излишно да е чак така.

# 610
Извинявам се ако ме разбрахте погрешно и не съм с намерение да влизам остро.
Просто попитах специфично за кашкавал, прясно мляко, маскарпоне как ви се отразяват. Прясно мляко използвам единствено за рецепта и то само ако нямам налично ядково, а ако нямам просто не консумирам каквото направя.
На мен например от заквасена сметана получавам лоши симптоми, дори и да хапна една лъжица.
Пикочната киселина при мен се завиши след изключване на въглехидратите, а не преди това, колкото и странно и невъзможно да звучи.
За мен просто храната трябва да е протеин, въглехидрат и полезни мазнини. Риба не консумирам заради алергия, не ми понасят червен боб, нахут, киноа. Никак не мога да ям мазно месо, кебапчета и кюфтета и то всеки ден,просто ми се повръща, дори човъркам пържолата да изрежа мазното(да, знам в коя тема се намирам високо мазнинно-ниско въглехидратно). Търся алтернатива на протеин от храна, защото за моята физическа активност наистина ми трябва обилно количество протеин. Затова и попитах ако хапвате парче кашкавал например веднъж седмично или два пъти, за тези които са опитвали или са си направили сладолед с маскарпоне и плодове как им се е отразило. Напълно наясно съм, че ще съм на проба и грешка.
Казвате, че стевията не ви се отразява добре, но при мен ги няма симптомите, които са типични за висок инсулин и захар след консумация,естествено не я консумирам всеки ден и в големи количества. Не мога да консумирам и всеки ден по 5 яйца или само белтъци, пробвах и не е моето. Ядки и авокадо консумирам всеки ден, зелени салати също, но да си го призная наистина ми омръзнаха въпреки, че ги сменям и разнообразявам. Всеки си търси неговият начин, аз бях в двете крайности и в момента съм в баланс, въпреки че не мога да увелича протеина до нивото, което искам всеки ден, но за мен той е от главно значение, подпомага не само мускулите, а и организма цялостно и е много важен(разбрах го по-трудния начин).
Пак ще кажа, че съжалявам ако сте ме разбрали погрешно с предния ми пост, нито желая да се карам с някого, нито съм с намерение да влизам остро.

# 611
  • Sofia
Колко време след храна, чието действие проследявате, изследвате инсулина?
При мен КЗ винаги е била оптимална и не е информативна.

# 612
Карен, час или час и нещо.
Просто да е близко като обременяването.
Нали и там има второ и трето боцкане през час.
Е, не съм правила експеримент да ям нещо и да се бода два пъти за инсулин. Чак толкоз пари за експерименти нямам Joy

trinaiset, както ти харесва си яж, един харесва и толерира едно, друг друго.
След преминаване на кето или нввмх при много хора се наблюдава завишаване на пикочната временно.
Аз също съм от хората на  които стевия много не влияе добре.
Ама както обичам да казвам, ако искаш достоверност за себе си - яж нещо и иди тествай кз и инсулин.
Ако млечни не ти понасят, недей да ги ядеш.

# 613
И ПК, и липидния профил често се "развалят" за известно време като се мине на режим. Обикновено е временно, приемам го за вид оздравителна криза и не го мисля особено, то не става да си промениш навиците изоснови и да не ти се разбута нищо в тялото. Висок инсулин също я вдига и нея, не директно разбира се но последствията от него водят до нужда от повече.
Мисля че тук бях слагала едно видео на Бен Бикман който говореше как изследвали какво става при висока ПК но и в кетоза - разправяше че кетоните предпазвали и че високата пикочна с нищо не пречела в такава ситуация. Беше цитирал и публикацията, той нали се занимава академично и с изследвания а не само да приказва.

А това на нас как ни се отразяват кашкавал и каквото там още се пита... на всеки различно, ние не знаем ти като кой от нас ще се окажеш. Аз мога да ям и всеки ден кашкавал, а друг направо ще се изприщи ако яде веднъж. Всеки си прави извода за него и си продължава.

# 614
Тринайсет, от месата телешко, пуешко и пилешко филе са със значително повече протеин от останалите, ако това може да ти е от полза. Аз ям млечни, не съм забелязала да ми действат, но не всеки ден. Доматените салати са ми задължително със сирене, панирам кашкавал също ям, когато правя за децата.

Общи условия

Активация на акаунт