Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 88 (м. март)

• 22 269
  • 903
  •   1
Отговори
# 585
Заглавието на темата си показва точно в нея пишещите как се храним - кето или ВМНВ, вече кой колко строго и в кой край на тази рамка - не е едно и също за всички ни.
Гликемичният индекс няма как да те води на 100%, най-малкото той е някаква стойност как се отразява дадена храна на здрав човек. Ти ако си здрава и ти е добра регулацията точно откъм обработване на захар, няма тук да кацнеш Grinning
А храненето - основно имаш протеин, който по възможност да не е нискомаслен, до него салата или някакъв сготвен зеленчук - туйто. С тия неща ако започнете, няма много за чудене и няма къде да "сбъркаш" защото винаги са правилните храни. Месо всякакво - и мускул, и органи, и мляно. Яйца. Риба. Гъби.  Приготвени всякак както ви е кеф. Млечните доста умерено и то възможно най-дълго зрели, особено отначало. А и да ги изключите няма да сбъркате също, стига да успеете. Мазнините - всякакви без най-типичните олиа за готвене - слънчогледово и от сорта. Зеленчуците - нищо нишестено, зърнени храни също отпадат. От плодовете - по малко дребни плодове но те са за десерт и не всеки път разбира се.
Храненията по възможност да не са често а през големи интервали, ако успее да спазва и интервално хранене - още по-добре.

Кое в първата публикация си противоречи с тия неща които написах? Ако сме изтървали нещо между капките, сигурна съм че Елора би го преразгледала в следващата тема за да не подвежда.

# 586
Накрая ще се окаже, че само аз не съм гледала и минута от въпросното предаване. Не изпитвам потребност да го правя.
Аз си направих карфиолено пюре, че ми бяха останали замразени розички, но май няма да повторя. Бая сладникаво се оказа, не знам от сметаната ли е, но... греда.

# 587
Всякакво зеле ми сладни като е сготвено, освен естествено киселото де. Не е от теб.

# 588
Рори мъж ли е или жена?🤔🤔

# 589
Рори мъж ли е или жена?🤔🤔
Мадама 😍

# 590
  • София
На карфиоленото пюре задължително черен пипер и индийско орехче. Става фантазия, много обичам.

Това предаване с килограмите гледах 30 минути от първия епизод. След като ги накараха да катерят стълби и да тичат, отказах да гледам.

# 591
Има ли някъде списък на храните, подходящи за инсулинова резистентност?
Не намерих такъв в първия пост или не се ориентирах сред многото информация там. Посочени са различни режими - зоната, НВ-ВМХ, кето и др. Няма ли някъде по-синтезирана информация? В нета попадам на много противоречиви препоръки. Трябва да почна да готвя за член от семейството с ИР и ме интересуват конкретно храни и рецепти.
Видях в първи пост списък с храни по НВ-ВМХ, но ми се струва, че те не се препокриват напълно с препоръчителното хранене при ИР. Виждам храни с нисък гликемичен индекс, които са забранени там.

Пише си в първия пост. Даже  eдин  тон книги, линкове. Има менюта, рецепти, какво ли не.
Колко му е днес да отделите 18 минути за задължителния клип с огромни букви.
 Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съвети
А утре може да кликнете на следващия линк, който води към темата ннвмх.
Кликате там където пише - Прочетете поста на kameloth в скрития текст на първия пост в темата НВ-ВМХ и палео. Прочетете и целия първи пост в другата тема. Даже там още повече се набляга на това, което търсите.
Когато можете, колкото можете. Днес една точка, утре друга, после трета статия, може и книгите на Фънг, даже са задължителни бих казала.
Няма как да очаквате с 2-3 изречения и малък списък с храни да се обясни всичко от един тон литература.
В случая е нужно човек да се информира.
Вие сте тази, която трябва да се информирате качествено за да поемете отговорност за своето здраве.
Аз това не мога да го направя, аз предоставям информацията.
Ако ви кажа нещо с 2 изречения, вероятността да направите глупости, да ме разберете погрешно е огромна.
Даже ми се е случвало.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 20:38 от Елора

# 592
Аз малък списък мога да дам веднага. Ама не им харесва, много малък бил Grinning
Освен това, сега се зачетох че става дума за друг член от семейството. Ако не е малко дете или някой дето не си е съвсем с акъла, е хубаво да се информира и той самият. Едно че иначе като минава през още един човек става развален телефон и става двоен шансът някой нещо да не е баш разбрал, друго че ако този човек не знае защо го прави, трудно ще се мотивира да спазва. За съжаление, доста такива сме видели също.

# 593
Черен пипер и индийско орехче не понасям под никаква форма. Колкото и малко количество да е, усещам веднага и започва да ми пари на езика.

# 594
Здравейте.
Чета и ви следя от доста време и имам въпрос към вас. Виждам, че консумирате масло, маскарпоне, кашкавал, а във файла с рецепти има и прясно мляко. Напълно ясно ми е високо мазнинно, но в случая тези неща не вдигат ли нивото на инсулина и кръвната захар? Индивидуално ли ги консумирате или не? Също така и колко често или пак е по-преценка?
За кефир, кисело мляко, заквасена сметана, чедър и т.н. си имат закваски.

# 595
Маслото със сигурност не бута инсулина. Млечните по принцип са ок за някои хора и не за други.

# 596
Маслото е над 80% мазнина, малко вода и малко млечен остатък, това да ви е дертът. Може на гхи да е пречистено, ако притеснява някого или просто така предпочита. На повечето хора дори и по малко млечна сметана им е напълно ОК.
Вече прясно мляко... зависи от човека, от количеството, колко често и т.н. Не е за всеки - по ред причини, не само заради лактозата. Както и по принцип млечните не са за изхранване а за разнообразяване по-скоро.

Най-чиста работа си е отначало без млечни и супер изчистено хранене - да няма къде да сбърка човек. Хубав протеин който си върви естествено с мазнините, до него салатка, достатъчно мазнина също от маслини, авокадо, зехтин - сменяш мръвките, сменяш салатите, но не сменяш плана като цяло. В тези храни си има всичко нужно, над тях вече е разнообразяване и глезотии. Веднъж като се адаптираш и като се почувстваш добре поне за известно време - ей тогава е времето за чудене това или онова понася ли ми. Като си припомниш първо какво е да се чувстваш нормално, тогава се заберязва лесно ако нещо е проблемно. Преди това... и да не ти е съвсем добре, ти много знаеш от какво е.
Тегаво звучи, знам. Но не е нужно да бъде, а и като почнеш да се чувстваш по-добре, то ще ти и хареса. Съвсем различни са и енергия, и настроение, и доста физически неразположения отпадат също, сънят се подобрява и той, макар че е смешно точно аз да го казвам.
Само хубави работи.
Особено ако подходиш с положителна нагласа към тези промени, а не предварително да се навиваш каква нещастна история е то това, да не можеш едно, трето и пето да ядеш - това спъва много хора преди даже да успеят да се адаптират. А да се стои гладен не е нужно - тук изобщо не сме такива Grinning

# 597
Да, разбирам. Аз не съм съвсем в началото, а вече малко повече от година, изключих всички млечни, тестени и захар за 3-4 месеца, после си въведох кефир, кисело мляко, горски плодове и чедър. Просто в един момент ми се искаше разнообразие, както и сега. Не съм от хората, които могат да консумират абсолютно всеки ден месо(независимо от месото и начина на приготвяне), а имам нужда от доста протеин. Въпреки, че тук може би ще ме нападнат доста хора, но забелязвам, че ако хапна малко кисело мляко със суроватъчен протеин подсладен със стевия(независимо от часовете на деня) се чувствам по-добре, даже забелязвам, че ако е вечер, съня ми е по-добре и мускулите също.
Ако например консумирам  30 до 50 грама сварена киноа, нахут и т.н.  със суров зеленчук или с месо се чувствам физически много зле, стомах, глава и не искам да ям до другия ден, а вежнъж дневно за дълъг период е крайно недостатъчно за организма за да не изпада в стрес. Даже ако имам от време на време пълнозърнест хляб с квас(до 100 грама за деня)  нямам проблем, както с другите неща.
При първото натоварване инсулина ми беше много висок 200+ на първи и втори час, както и захар над 6.
На второто натоварване преди около седмица, въпреки че не 3 дни, а две седмици имах въглехидрати, а дори и течен шоколад, захарта дори не ми стига 6, инсулина стои около 60, което е малко над допустимото, но общия хома индекс си остава под 2, въпреки тези храни.
Беше ми интересно дали консумирайки от другите млечни от време на време се чувствате добре или ви се отразяват зле. Разбирам, че за всеки е индивидуално и трябва да видя организма как ще ми реагира, но все пак реших да попитам от по-опитните от мен.

# 598
  • В центъра на моретата
Гъбите са богат източник на протеин, рибата. От сирената, гледайте да не са от меките. Зрелите сирена са с ниско съдържание на ВГХ, например чедър е с 0 (по спомен), твърда моцарела с около 1 гр/100 гр. Е, не са основно хранене, но допълват протеина. Обикновено ги пишат на етикетите. С яйца могат да се направят доста неща.
Сензорите за измерване на КЗ могат да се ползват точно за това-да се види как реагира организма на различни храни.
 За подсладителите - там съм с  резерви. Стевията вдига инсулина, еритритола уж не, ама..

# 599
Гъбите са богат източник на протеин, рибата. От сирената, гледайте да не са от меките. Зрелите сирена са с ниско съдържание на ВГХ, например чедър е с 0 (по спомен), твърда моцарела с около 1 гр/100 гр. Е, не са основно хранене, но допълват протеина. Обикновено ги пишат на етикетите. С яйца могат да се направят доста неща.
Сензорите за измерване на КЗ могат да се ползват точно за това-да се види как реагира организма на различни храни.
 За подсладителите - там съм с  резерви. Стевията вдига инсулина, еритритола уж не, ама..
Тук мога много да поспоря. Яйца не мисля, че можеш да консумираш абсолютно всеки ден в големи количества.
Карантията не е добра идея да се консумира често при висока пикочна киселина. Доста голяма част от рибата също я завишава.
Абсолютно всяка храна вдига захарта и инсулина, но много зависи в какво количество и каква храна ще приемеш.Също така зависи от физическата активност и дали ще се наплющиш на обяд или на вечеря и след това ще се излегнеш на дивана.
Като пример мога дам ако си човек висок 1.60 и си 70кг и искаш да сваляш, но и да поддържаш мускули, протеина трябва да ти е не по-малко от 100 грама на ден до 150-160 грама.
Гъбите за мен въобще не са протеинови тъй като на 100 грама имат едва 3 грама протеин. Освен това въобще не са за честа употреба при висока пикочна киселина. Лично аз с началото на режима стигнах до 600,  за една година без лекарства и с избягвяне точно на такива храни(консумация рядко) я вкарах в норма.
Ако си човек, който иска да гори мазнини, но да поддържа мускули или си човек, който иска да поддържа тегло, но същевременно всеки ден ходи между 30 и 120 минути + 3 до 4 пъти седмично силови тренировки под 100 грама протеин на ден са крайно недостатъчни. Инсулиновата резистентност в повечето случаи е придружена с ПКЯ/СПКЯ при жени. Кардиото е абсолютно противопоказно при тези неща, умерено темпо на ходене + силови тренировки са изключително благоприятни и винаги трябва да има 1, 2 дни почивка от едната силова тренировка до другата за да може самите мускули да се отпуснат и отпочинат(не говорим за мускулна треска, а за това че мускулите се разкъсват и имат нужда от почивка). Ако не се спазват тези прости условия самият кортизол ще бъде в доста горна граница, че и повече, а оттам знаем до какви други проблеми води. Стевията не мисля, че е чак такъв проблем, тъй като тя почти не повишава захарта или инсулина, дори се и препоръчва като заместител + еритритол. Ако трябва да я сравня с фруктоза, сукралоза, малтитол и разни други, тя въобще не е чак такъв проблем в умерено количество.
Истината е че когато човек отслабва не гори само мазнини, не изхвърля само вода, а губи и мускулна маса. Мускулите определено са нужни за обработване на всякакъв вид захари и въглехидрати от бавни до бързи. Ако си човек, който не тренира, но поддържа ниски нива на инсулин и кръвна захар след прием на малко количество бърз въглехидрат ще получи много по-висок пик, отколкото човек, който храни мускулите и ги поддържа, тогава всъщност дори не би усетил висок пик, просто защото мускулите работят.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 11:26 от trinaiset

Общи условия

Активация на акаунт