Партньорът ми не иска да се върнем обратно в България…

• 12 769
  • 332
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Като я наричате проста, какво печелите и как точно ѝ помга това?

Цитат
.Според него аз не мога да работя в България,защото имам само основно образование,демек съм била “проста” в България и никой няма да ме назначи на работа.
Не знам доколко е вярно това негово изказване.

Това е цитат от нейното първо мниение. Мъжът и даже не и е казал ,че е такава , тя сама си го съчинява с това.Човека напълно осъзнато и е обяснил ,че тя няма голям шанс в България и в името на семейството и детето е по добре да си стои на дупето и да се справя в живота наравно с него.
Това ,че тя се опитва да му сложи думи в устата "демек съм проста" е с ясната идея за манипулация , как тук да и се обясни ,че никой няма право така да и говори ........и ,че всъщност тя не такава.Нещата не  са толкова сложни  ............просто приемаме ,че е 21-22 годишно момиче , неосъзнато , което аз го приемам ,че е така .........и като съвет и давам да си стои на дупето , защото с връщане в България няма да цъфне.Не само ,че няма да цъфне ..........а може и да прочете десетките теми във форума как обикновенно завършват такива ситуации..

# 196
  • Somewhere far away
Това че е с основно образование изобщо не означава, че няма да може да си намери работа.

# 197
  • Пловдив
Това че е с основно образование изобщо не означава, че няма да може да си намери работа.

Ама каква и колко заплатена.

Аз работя в сфера в която след 20 години стаж и образования взимам заплата за която стоя в офис.
В същата сфера човек на полето , без образование , но в Германия взима същата заплата като мен тук.
Само дето аз имам 1000 отговорности , минал съм през десетки ситуации , безсънни нощи и съм дал 20 години от живота си ............а този на полето  20 години си е пил бирата , пушил цигари , отивал на полето с една и съща задача в продължение на години и взима същото като мен само защото е в Германия.Ама в България на същото поле и същата работа не взимат моята заплата

И сега въпроса е ..........тя на полето в Германия ли ще вади достатъчно пари не само за хляб или на полето в България.

# 198
  • Somewhere far away
А колко уж висшисти са сервитьори ... та така.  Пак казвам това че някой е завършил висше изобщо не означава, че ще има "престижна" професия.

# 199
  • Пловдив
А колко уж висшисти са сервитьори ... та така.  Пак казвам това че някой е завършил висше изобщо не означава, че ще има "престижна" професия.

Всяка една работа и професия са престижни. Всеки човек , който без да лъже и краде си вади хляба е достоен за уважение относно това и всеки един се справя някак си в живота .
И тя ще се справи , и тя ще оцелее , но е глупаво , когато имаш шанс за нещо по добро в живота .........да го изхвърлиш защото живееш в някаква илюзия и когато се сблъска с реалността ще се чуди откъде и защо и е дошло.

# 200
  • Melmak
Жената писа, че се е ориентирала към маркетинг специалист, секретарка и ЧР. Не знам с основно как ще стане..

# 201
  • София
И за трите трябва минимум бакалавър.

# 202
Все пак каза, че ще се опита да завърши, каквото ѝ е възможно, и даже мъжът ѝ бил доволен, че така ще може да работи при него. В този случай явно ще я подкрепи, вижда ми се разумен човек. Та ѝ стискам палци да завърши каквото може и да си хваща живота в ръце.
Мисля, че темата се поизчерпа.

# 203
Според мен авторката не е на ти с езика, затова й е неприятен животът в Германия. На 15 години изведнъж са я хвърлили в тази държава с труден език, затова май и се е отказала рано-рано от училище. Вероятно сега може да общува единствено с мъжа й (с родителите й не, със свекърите предполагам рядко), не е могла да създаде други контакти и няма социален живот, само семеен. Като добавим и това, че доколкото разбирам мъжът й е типаж, който обича да се налага, подценява я и никога не би й отстъпил инициативата за каквото и да било и ето ви формула за цялостно неудовлетворение от живота. Аз й съчувствам. Но не знам какво друго да я посъветваме, освен това, което вече много пъти се писа - на първо време да си завърши образованието. Аз добавям - оттам нататък хубаво да прецени дали мъжът й е човекът за нея.

# 204
Авторката го беше написала на български, а не на немски. Тоест тя не знае дали мъжът й работи в склад, или завива гайки и работи с лагери? 😅
Ще го напиша пак,че никой нищо не разбира:
Той е назначен във фирма посредник.
От ноември 2024 работи ЧРЕЗ ТЕЗИ ФИРМА Personalvermittlung като помощник във фирма,занимаваща се с производство и продаване на джанти на едро,демек за магазини,които продават всякакви авточасти.
И какво като съм написала немската дума на кирилица?Това не значи,че не знам превода на думата на български.
Той спомена точно думата “проста” като такава в бългсрското общество,а не че съм такава в практиката.
В Германия хората никой не ти изисква да имаш завършено средно (Fach)Abitur,а да имаш най-малко Realschulabschluss или завършена професионална квалификация Ausbildung.

# 205
Само споменавам, че детето в Германия съм го записала сама в детската градина, бащата само се подписа. На всички родителски срещи съм ходила сама и никой не е изискавал да присъства и бащата, мъжът ми идваше само на празниците, когато може.
Lagerist на немски в Германия е складажия, не завива лагери. Lager на немски е склад. Човекът ще става началник-склад (Vorarbeiter), в който работи и иска да вземе авторката при него да работи, няма да завива лагери. Та недейте толкова я ожалва.
Авторке можещ да довършиш аусбилдунга си в Германия или да започнеш нов. Тогава ще имаш професия и нещо като средно специално образование в Германия, което и ще признаят в България. Все едно си завършила техникум. Ако се върнеш в България ще трябва да учиш във вечерна гимназия за довършване на средното образование. Но ще трябва да работиш и тук цял ден и някой да гледа детето. Може би можеш индивидуално обучение на пробваш в България към някое училище, но ти препоръчвам вечерна гимназия, защото поне ще има кой да ти обяснява материала горе-долу. Това, ако се спреш на варианта с връщането.
Да,но двамата взехте единодушно решението кога детето ви да посещава Kinderbetreuung,или?

# 206
Написала е "лагерист във фирма за джанти".

Това си е чист склададжия в склада на фирмата. Авторката просто не може да преведе думата, ама нали във VHS я канят за учител.
Не са ме канили като преводач лингуист,а да обяснявам на немски.

# 207
Според мен авторката не е на ти с езика, затова й е неприятен животът в Германия. На 15 години изведнъж са я хвърлили в тази държава с труден език, затова май и се е отказала рано-рано от училище. Вероятно сега може да общува единствено с мъжа й (с родителите й не, със свекърите предполагам рядко), не е могла да създаде други контакти и няма социален живот, само семеен. Като добавим и това, че доколкото разбирам мъжът й е типаж, който обича да се налага, подценява я и никога не би й отстъпил инициативата за каквото и да било и ето ви формула за цялостно неудовлетворение от живота. Аз й съчувствам. Но не знам какво друго да я посъветваме, освен това, което вече много пъти се писа - на първо време да си завърши образованието. Аз добавям - оттам нататък хубаво да прецени дали мъжът й е човекът за нея.

Браво на това мнение! 💐

Един човек, който има емпатия към авторката, а и познава реалността в Германия.

Зарадва ме, наистина.

# 208
В България посещавах езикова гимназия с профил немски и английски.В часовете се наблягаше на граматика,учене на нови думи.Та,имах основата,просто не бях свикнала да ми се говори на немски толкова бързо.Излизала съм и с доста немскоговорящи и разбира се изразът ми на немски,говоримият,ми беше по-добър.
В момента комуникирам на немски с шефа си и ако трябва да се занимавам с дадени институции.Мога да се оправя навсякъде,даже и да не знам точната дума,мога да попитам,така че хората да ме разбера и да ми дадат точен превод на думата.
В момента не съм на ниво C1,щях да съм,ако в ежедневието си разговарям основно на немски.
Колкото и да е добър човек в дадена сфера,ако един път спре да практикува за по-дълъг период от време,ще трябва след това да наваксва.

# 209

В Германия хората никой не ти изисква да имаш завършено средно (Fach)Abitur,а да имаш най-малко Realschulabschluss или завършена професионална квалификация Ausbildung.

От написаното дотук, ти нямаш нито Realschulabschluss, нито (Fach)Abitur, а само основно образование - Hauptschulabschluss. Това е по немската система. Ако искаш нещо по-нагоре, ще трябва да се разбереш с мъжа си за детска градина за детето, дали ясла, дали градина или Tagesmutter, без това няма да се мине. Няма как, да си стоиш детето в къщи и да завършиш, дали ще е Аусбилдунг или каквото и да било друго. Има разни дистанционни университети, но и за тях трябва диплома за средно образование, а и те са платени.

Общи условия

Активация на акаунт