Партньорът ми не иска да се върнем обратно в България…

• 12 707
  • 332
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Бояна, сама си казала какво може и не може в градинката. После продължаваш да спориш с някого.
Изобщо не споря, уточнявам, че човек не стои по 24 часа в градинка. 2-3 часа дневно може да си открадне и за четене/учене.

# 301
Говорим за учене, не за сериозна работа. Сериозната работа се върши, когато бащата също е в ролята си на родител, не на помощник. И когато детето ходи на ясла.
В случая на авторката нещата са различни, защото се налага да работи, когато бащата гледа детето.
Какъв точно мултитаскинг изисква гледането на 1 дете!? В съвремието при това, когато отдавна не перем на реката и не мием подовете със стойка на колене. Остава достатъчно време за всичко. Разбира се, стига да има желание.
В много държави майчинството е 3-6 месеца и жените и учат, и на работа ходят, и деца гледат, редувайки се с мъжете си.
С последното ми дете учих чужд език. Докато спи, а другите са на училище, минавах онлайн уроците си, а после по време на разходка преговарях със слушалката в ухото. А бях на 50 вече. На 20+ би следвало да е още по-лесно да помни.

Не се притеснявай, масата няма да те разберат😁. По скоро ще те питат за кога  и до кога ще учиш на 50. Всеки има различен начин на живот, оправданията винаги преобладават за да не се направи нещо и от "9 кладенеца вода ще се донесе" как няма да стане и защо не трябва да стане.  Кой иска намира начин, който не иска търси причина. На мнение съм, че живеем в много гъвкаво време с куп възможности, само желание да има.

# 302
Като е по малко ще учи докато спи, като по голямо ще си прецени кога ще има възможност. Днес бяхме на открит детски кът и имах близо час/час и нещо свободни докато играе. Като ходи на ясла/градина също ще има повече време. Тя не учи за изпит за утре, но може да мине част от материала, така когато/ако иска да вземе диплома поне ще и е познато, няма да почне от нулата. И моето дете е изключително закачено за полата ми и все пак се намира време стига да иска. Може да говори с мъжа си, свекърите за повече помощ. Ако завърши ще има повече възможностти както в Германия, така и в България.

# 303
Говорим за учене, не за сериозна работа. Сериозната работа се върши, когато бащата също е в ролята си на родител, не на помощник. И когато детето ходи на ясла.
В случая на авторката нещата са различни, защото се налага да работи, когато бащата гледа детето.
Какъв точно мултитаскинг изисква гледането на 1 дете!? В съвремието при това, когато отдавна не перем на реката и не мием подовете със стойка на колене. Остава достатъчно време за всичко. Разбира се, стига да има желание.
В много държави майчинството е 3-6 месеца и жените и учат, и на работа ходят, и деца гледат, редувайки се с мъжете си.
С последното ми дете учих чужд език. Докато спи, а другите са на училище, минавах онлайн уроците си, а после по време на разходка преговарях със слушалката в ухото. А бях на 50 вече. На 20+ би следвало да е още по-лесно да помни.

Не се притеснявай, масата няма да те разберат😁. По скоро ще те питат за кога  и до кога ще учиш на 50. Всеки има различен начин на живот, оправданията винаги преобладават за да не се направи нещо и от "9 кладенеца вода ще се донесе" как няма да стане и защо не трябва да стане.  Кой иска намира начин, който не иска търси причина. На мнение съм, че живеем в много гъвкаво време с куп възможности, само желание да има.

Ти изобщо видя ли за какво ФР почна да спори? Масата няма да е забола поглед в учебника, докато детето играе навън, да.

# 304
  • София
Аз не споря изобщо.
Само казвам, че при желание може да намери кога. Особено стоейки още с детето у дома. Тръгне ли и на редовна работа, ще е трудно. Но тя 7 години не е намерила време, а дете има много от по-скоро.
Не знам къде виждаш спор. Обсъждаме казуса и "желанието" ѝ да учи.
Милиони хора учат. Други милиони не желаят. Всеки с възможностите си. Важно е да не блуждае. Или превръща мечтите в реалност, или просто намира начин да оцелява. Средното положение е кофти.
Децата не играят нон стоп навън, а и никой не учи нон стоп. Желание се иска. За всичко.
Авторката има желание да е по нашенските паркове на кафенце и клюки с други майки.

# 305
Ако завърши ще има повече възможностти както в Германия, така и в България.
miss_chichi, а може и заради това мъжът й да не я поощрява да завърши. Повечето възможности може да означава осъзнаване и път без този мъж. То дори е подсъзнателно това държане.

# 306
Здравей! Вариант ли е за теб да наваксаш Abitur и да запишеш висше? В началото на 20-те в никакъв случай не е късно, особено в Германия, където има голям толеранс към сводобна социална година след гимназия, започване, сменяне на специалности, година на "пътуване и работа" по света, обменни програми, следване на по-късна възраст, следване с деца - изобщо не са рядкост тези неща, от непосредствени наблюдения върху студентския живот в страната пиша. Да завършват на около 30, както би било в твоя случай, е често срещано.

Не се отказвай от мечтата си за образование само защото житейският ти път е бил пренасочен от родители в 9-ти клас. Плюс това, икономически специалности BWL, VWL, каквото предполагам на теб ще са ти нужни за работа в областта на маркетинга, има под път и над път, във всеки немски университет.

Не е толкова трудно да се навакса Abitur във вечерна форма на обучение (паралелно с работа примерно). Познавам момиче, което го направи. Да, по-трудно ще ти бъде с дете и партньор, трябва да си организирана и да имаш неговата подкрепа в начинанието, но не и невъзможно. Не малко примери на следващи майки с деца съм виждала, на чужденки, без немски като роден език даже. Успех с каквото и да решиш!

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 11:01 от Анонимен

# 307
Аз не споря изобщо.
Само казвам, че при желание може да намери кога. Особено стоейки още с детето у дома. Тръгне ли и на редовна работа, ще е трудно. Но тя 7 години не е намерила време, а дете има много от по-скоро.
Не знам къде виждаш спор. Обсъждаме казуса и "желанието" ѝ да учи.
Милиони хора учат. Други милиони не желаят. Всеки с възможностите си. Важно е да не блуждае. Или превръща мечтите в реалност, или просто намира начин да оцелява. Средното положение е кофти.
Децата не играят нон стоп навън, а и никой не учи нон стоп. Желание се иска. За всичко.
Авторката има желание да е по нашенските паркове на кафенце и клюки с други майки.

Аз обсъждах едно нещо.

# 308
Не знам защо темата се измести към образованието на авторката. Едва ли това й е проблемът.  Който иска да учи учи, не се записва в Hauptschule, нито млад и необразован живее на семейни начала и създава дете. Всеки си избира приоритети. То не е и задължително всеки да бъде високообразован.

# 309
  • София
Не знам защо темата се измести към образованието на авторката. Едва ли това й е проблемът.  Който иска да учи учи, не се записва в Hauptschule, нито млад и необразован живее на семейни начала и създава дете. Всеки си избира приоритети. То не е и задължително всеки да бъде високообразован.
Защото в България с основно и чистачка не може да стане. Иначе всеки сам си избира, но темата е за желанието и да се върне тук.

# 310
Дори мъжът и се е зарадвал като е казала, че ще учи. И тогава, за след обучението, е дошла идеята да работи при него. Явно, сега, с това което има, дори в неговата област няма да я вземат.
Та не е вярно, че тя няма подкрепата му за учене. Няма подкрепа да се върне в България, което предвид обстоятелствата е единствената разумна позиция.

# 311
alex_jp, не е съвсем така. Отговорът беше нещо от рода, че почва работа при него, а не че я подкрепя да учи. Подкрепата е как като вземе евентуално образованието и ще отиде при него да работи (тоест - да му е под око). А дотогава авторката трябва да учи. За целта някой трябва да гледа детето или да ходи на детска градина. Та, аз не виждам подкрепа. Даже някъде авторката каза, че не харесва отношението му към нея и други подобни - като аргумент за мисли за прибиране в България. Така че има много неща за разрешаване пред happymommyy.

# 312
Където е да навакса Realschulabschluss за Ausbildung, там е и да се потруди малко повече и да навакса Abitur, ако има желание и мотивация. Не е невъзможно или нереалистично и да следва.

Дали има гражданство след седем години престой в Германия? Ако да, може да получава BAföG, държавната помощ за студенти.

# 313
  • Mediterraneo
Наистина ли в Германия държавните помощи са само за хора с гражданство? Къде я прати чак помощи за студенти да търси, тя с основно още.

# 314
Ausbildung се прави и с Hauptabschluß. Ако авторката има нисък успех в дипломата си за Hauptabschluß, няма кой да ù предложи Realabschluß, камо ли Oberstufe и Abitur.
Това се обяснява на всички ученици в Haupt- и  Realschule. Ако нямаш достатъчно успех си оставаш, с най-ниската степен и правиш професионално обучение ( Ausbildung). Също и с Realabschluß, ако не покриеш определени условия с определени предмети, не можеш да продължиш напред.
Има държавни помощи и за ученици в горен курс, дори без гражданство, но с уседналост, но се гледат доходите и се преценява.

Общи условия

Активация на акаунт