Шестокласници 2024-2025-тема 4-От Радини вълнения обзети,децата учат пак безброй куплети

• 22 070
  • 764
  •   1
Отговори
# 360
И аз съм на родителска довечера, очаквам отново госпожата по БЕЛ да ми каже, че живота не е само математика Simple Smile ще я изслушам все пак и тя душа носи.

# 361
  • София
Не свикнахме ли с промените? Спокойно, и тези ще преживеем Wink
Моето поколение преживя в училище падане на режим, нови програми и правила, купонна система, гладни студентски години, хиперинфлация, демокрация, сто правителства от 1000 партии.

Бийпс вече е загатнала, да попитам и аз - проучвате ли вече училища и специалности след 7-ми клас?

# 362
  • София
Все пак да отбележа, че езиковите гимназии не са хуманитарни. Те са си общообразователни училища с интензивно изучаване на език. Немалко деца от ЕГ отиват да следват инженерство, икономика и STEM специалности. Хуманитарна е например НГДЕК.
Езиковите гимназии са си баш хуманитарни - с различни хуманитарни профили като философия и история например, както и с допълнителни часове по литература и изкуство и по принцип с предмети, различни от лингвистичните, на съответния език. В интерес на истината те не са и толкова много. Другото са езикови паралелки  в общообразователни училища.

# 363
  • София
Нищо хуманитарно няма в езиковите гимназии. Учат точно толкова литература и изкуства, колкото и навсякъде другаде, включително МГ. Както имат хуманитарни профили /не всички, примерно Испанската няма/, така и имат профили математика и природни науки - всички ЕГ. И децата там масово избират математиката за профил.
Учебните планове и програми за ЕГ и това, което наричате "общообразователни училища", са абсолютно еднакви. Единствената разлика в ЕГ е, че те са задължени в 9 и 10 клас да имат поне по три предмета, които се изучават на съответния чужд език.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 11:08 от sanaka

# 364
  • shumen
Санчето,да не сме в един град и едно училище.При нас пък е точно обратното.Моя покрай господина им намрази Математиката.

# 365
  • Някъде по Дунава

Бийпс вече е загатнала, да попитам и аз - проучвате ли вече училища и специалности след 7-ми клас?
Да. Общо взето изборът е сведен до един град ( не е нашия) и две училища. Но... наборът иска друг град, защото приятелите му се насочват натам.

# 366
Момичета, подарявам помагала по математика за НВО 7-и клас.За Варна може и лично предаване🙂

# 367
sofyia , аз проучвам училища и паралелки, следя и седмокласната тема.
Засега избрахме, пък да видим. Остава в нашия град, има гимназия, в която имат езикова паралелка. Знам, че няма да научи език само в училище, но ще продължи уроците по английски в школа, където има прекрасен преподавател.
Профилиращи предмети в паралелката са БЕЛ и история (малко недолюбван предмет, но няма пълно щастие). Като втори език, обаче, ще учат руски 😃, ама каквото, такова.

# 368
Абе по-добре измислете нещо друго.

# 369
  • София
То човек и да има желание, как да прави планове за избор на училище на точно този фонов шум? Какво да оглеждам училища като нямам идея към 26/27 какво ще учат вътре. Няма да избирам апартамент я 🤣 За нас втора опция беше френската с латински и после профил история. Ако махнат профилите- трибуквие, по избор може да завършва на з или на р 😂😂 Ако покрай тия промени сегашното училище успее да договори да остане някакъв остров с по-малко математики, стемове и химии, явно ще е там+школи по език. Ако не- връщаме се пак към онова горното с трите букви.. От езиците директно ликвидираме всичко с немски, па искаме да е едносменно, държа да му е относително близо и удобно и тук от английските например остава само едната 😂😂 Бе, изобщо, ние подхождаме като потомствени аристократи със 150 точки, дето само нас чакат и те така 😂 Детето като гледам си се е ориентирало, та се надявам да не откачвам много и да не изтерясвам, но и да видим какво (още) ще ни сервират.

# 370
Не е въпросът в профилите, едва ли ще ги махнат, защото в ЕС са също така, макар че Санака каза, че Вълчев и на профилите се е заканил...може би е имала предвид профилите по чужд език, не изобщо..става въпрос за промяна в рамковите учебни планове и това е големият проблем, защото с тях могат да изрежат часовете по език още в първия гимназиален етап (профилите са във втория). Санака даде точно цифри ако първият език в ЕГ мине от ИИЧЕ към РИЧЕ, с колко часа ще се намали обучението още в първия гимназиален етап - не беше малка разликата. А за гимназиите извън ЕГ ще бъде НИНРИЧЕ, демек въобще няма да има езикови паралелки. Чак дотам да стигнат ще е скандално, но предвид, че 99,99% от родителите нямат хабер... ще го прокарат ей така и никой няма да разбере.
Ми че то аз дето от години следя образованието и се интересувам, не ги знаех тези неща допреди около 2 седмици, преди Санака да ме образова. Не специално мен, лекциите й са публични тук в темите, всеки може да ги чете, само интерес и желание да има.
Теслата определено ще е за нашия набор и тези след него...

# 371
  • София
Да бе, Мецане, разбрах още първия път, че си разбрал всичко 😂 Шегувам се. Но да, няма какво да гадаем. Един господ знае с какво ще се събуди утре човека с идеите. Казаха, че май ще покажат проекта, не остана😁

# 372
Бе разбрал съм аз,😀 баба ми ми казваше, разбрал си, че като хванеш магарето за кларинета, значи, че е мъжко,🤣 цапната беше в устата, Бог да я прости. Ами ще ни прецакат децата, накъдето отива...

# 373
  • София
На профилите се е заканил по принцип, не само за езиците. От всичките му многобройни изказавания къде ли не, остава усещането, че питае дълбока носталгия по старата структура на училищната ни образователна система, преди новия закон от 2016г. Засега конкретика по този въпрос не е казвал, така че предстои да видим.

# 374
  • shumen
Мина нашата родителска среща.И ги хвалиха,и се оплакваха от класа.Има си няколко зрънца,който говорят и пречат в часовете и ги провалят.Класната им каза,че от нея няма оплаквания,но по другите предмети основното е невнимание в час.
Господина по Математика днес им е дал контролно без да им каже.Доживах да видя 6 на него.Масово каза не разбират задачите,а само ги преписват и резултатите са налице.Имат и консултации и каза,че могат да ги посещават всички.Натирих моя другия път да отиде и той.По БЕЛ госпожата каза,че има знанията,но на контролните явно времето не му стига и докарва до 5.Същата работа и по Английски.Ще правят контролно Понеделник.Каза и,че ще им даде пак всички задачи и последната,която е съставяне на текст също.По География господина е от скоро каза,че е от скоро и още не ги познава много,но всеки час първо пита някои пожелание и като никои не иска започва той да си харесва.По ЧП същата работа.По ЧП им казала,че ще качи в Тиймс тия дни насоки за проект за Екологични проблеми на нервната система за Понеделник.Ще пада писане уикенда ми се струва.
По История госпожата минах,за да я питам догодина за кандидатстването.Точно училището,в което е сега е Хуманитарно.Вземат се точките от НВО и Български и от матурите.Втория език каза,че избират между Испански и Руски.Моя отсега е решил,че ще е Испански.

Общи условия

Активация на акаунт