Шестокласници 2024-2025-тема 4-От Радини вълнения обзети,децата учат пак безброй куплети

• 22 041
  • 764
  •   1
Отговори
# 60
Моите съболезнования, Дани! Да почива в мир!

# 61
Значи във входа явно аз завеждам Връзки с комуналните услуги. Обадих се, дойде техник още към 10, пусна го, нещо локално за входа е било. Преди малко пък ток нямахме за около половин час, въобще добре сме в края на зимата.
Учителката по музика отложила теста по музика от днес за петък. И много по-добре да им е първи час тогава, отколкото днес последния час да клюмат над въпросите.
Наборът този срок е отличник по..... ТП. 6 на кокошка от филц, 6 на бродерия, 6 на плодова салата. За бродерията от мене няма ни един бод. Ами че той по-хубаво от мен се научил. Душата ми се радва на такива дребни нещица наглед, като знам, че не всичко с фината моторика му се отдава(ше).
По някои предмети още няма нито една оценка.
Гиги, като рече онзи ден, че втора награда по-ти допада от първа в пощенския конкурс и аз намерих един такъв литературен : първа награда 1000 лв, втора - едноседмична почивка в Св Влас, трета - 200 лв.
Ами викам почивката да ми се падне, защо не, с цял сонет се прицелвам в нея.
Ясно е кой седи зад наградния фонд Simple Smile

# 62
  • shumen
Благодаря,момичета.
Синеочке,и моя му куца финната моторика,но по ТП за 2 срок има една 6 на правене на сандвичи и то като бяха онлайн.
Утре им е контролното по Математика и днес са се упражнявали и господина им е казал,че утре ще са на две групи и ще им даде 6 задачи като първата ще е определение за окръжност на едната група,а на другата определение за кръг.Останалите ще са за окръжност,кръг и многоъгълник.
И моя има още предмети без оценки.
Фортуна,моя също ходи два пъти седмично на народни танци.Доколкото разбрах април-май ще имат доста изяви,а Юли ще ги водят в Тайван и затова сега ги задържат до по късно.Понеже е и втора смяна и ходи на Английски и Математика и трябва и да учи и танците Вторник и Сряда направо вечер е като пребит.Обещала съм му,че ще го оставя ваканцията да се наспи и да си почине.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 22:52 от danaeka

# 63
a blue-eyed girl , нашият батко скоро развива теория пред набора как е най-яко да си на трето място. Ако си на първо, каза, се възгордяваш и си мислиш, че си голямата работа, ама не си. Ако си на второ, много те е яд, че не си първи. А като си трети е супер - радваш се, че си в тройката и че не си изпаднал. 😅 А аз лично също съм фен на второто място. Успех ти желая! 🍀

# 64
Аз като цяло не обичам състезания и така като гледам и дъщеря ми е така. Само причините са различни за нея ако не е в първите трима се е провалила и по тази причина отказва да участва. Аз мисля, че е важно забавлението, а не победата, но после много се дразня на възгорделите се победители, някои направо се самозабравят в говоренето и убиват удоволствието от участието...

Иначе в конкретния случай ми хареса наградата за второ място, скутерът ми се струва неподходящ , а смарт часовника просто го виждам някъде захвърлен....

# 65
Определено литературата и поезията в частност не бива да се свеждат до вглеждане в състезания и награди. Тя е преди всичко уважение към себе си и читателите.
По-скромните читалища без спонсори местни бизнесмени например дават само грамоти и те са по - стойностни от 200 - 300 лева.
Що се отнася до международни конкурси или он-лайн списания за хайку - там пък единствената награда е да си публикуван и това е всъщност истинското признание.
В тази връзка, мили виртуални приятелки от Шумен, наскоро ми попадна в полезрението една личност от Шумен, наш съвременик. Получил признание и в Япония. Същият се оказва и редактор на третата стихосбирка на мой колега, която скоро ще излезе от печат.
https://liternet.bg/publish13/vl_hristov/index.html
И една друга съвременна българка, със стихотворение, посветено на трагедията в Македония, което стяга за гърлото и без отличия

Последната шепа любов

Скрит текст:
Имам две ръце, Господи, само,
а светът ти е рана до рана...
Нямам сила за всичките, нямам!
Само шепа любов ми остана.
И я пазя – дано не поглежда
към злините, подпалили здрача.
Ако нямам и тази надежда,
безутешната нощ ще изплача.
Ти недей да ме съдиш сурово –
аз си знам, че съм сто пъти грешна:
пропилях страшно много любови
да лекувам живота по спешност.
Тази шепа докрай ще я стискам:
даже зрънце за друг не пилея!
В мен през сълзи крещи егоистът,
че и той се нуждае от нея...
Ала все пак недей се тревожи:
щом поема към адския огън,
ще я дам на детето си, Боже!...
Както мама ми даде за сбогом.
Ники Комедвенска

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 12:14 от a blue-eyed girl

# 66
Винаги ми е било странно как се отказваш от нещо още преди то въобще да е започнало. И моята девойка много често се отказва да участва по каквито и да било състезания. Нямало да стане, притеснявала се да не се изложи. Ами ако не отидеш никога няма да разбереш...

Да ви попитам вашите деца посещавали ли са пробни изпити по БЕЛ и/или МАТ за 6 клас? Търся такива за упражнение за време на материал, който е взет до момента.  Ще бъда благодарна ако някой може да сподели някой друг тест, че ме притеснява темпото на работа на шестокласничката. Все за последните 1-2 задачи не й стига времето.

# 67
a blue-eyed girl , във фейсбук ми попадат стихотворения на Ники Комедвенска, харесват ми.
Наградите в състезания дават самочувствие, но в някои случаи е постижение и това, че си участвал, че си се справил със свой страх.
Моята дъщеря се явява по състезания (често аз я мотивира като ѝ казвам да се явява на олимпийския принцип), така и сама вижда къде успява, къде не, преодолява до известна степен притеснението.

Ванилия , моята не е посещавала пробни изпити, но се замислям дали през лятото няма онлайн някакви курсове или пък трябва да търся нещо във Варна присъствено. Особено по математика има нужда. Аз ще ѝ давам задачи, но си мисля, че е друго с учител в група или индивидуално.

# 68
Фортуна,
Скрит текст:
разбрах за тази дама, Н. К, защото е редактор на втората стихосбирка на човека, който пък мен ме понаучи на това - онова в писането. Сам той, редактор на над 20 стихосбирки, също някой трябва да редактира и неговата Simple Smile
Оле, вчера прочетох  на български в превод от японски три такива хайку, че си преосмислям смисъла на четеното и писането им (да не ги четеш, докато ядеш примерно)

Моят син е правил за домашно мини матури по БЕЛ с включен преразказ, но ги е правил през куп за грош, без много много концентрация и то си личи от точките, които си е получил.
В училище има няколко преразказа, които учителката е проверила, прикачвайки таблицата с точките, по която работят оценителите. Това на мен лично ми се видя полезно.
По математика мисля, че не е имал писмена работа, която да наподобява матура, нито е ходил на пробна такава все още. Там стремежът засега е да усвоява всеки един тип задачи, а пък формата - ако не в училище, ще намерим къде да се репетира.

# 69
  • у дома
Това помагало е с тестове към изучаваните раздели в 6кл, по математика,но е с формата на НВО

# 70
  • shumen
На състезания и олимпиади моя обича да се явява.Казвала съм му,че и да не изкара много точки или не спечели награда не трябва да се предава.Миналата година сам реши да се яви на конкурс по История с есе за Велики Преслав и се класира на 2 място и получи награда и остана доволен.Тази година пак реши да се яви,но със стихотворение за Симеон.
Ванилия,моя не е посещавал пробни изпити досега,но се замислям и аз за нещо през лятото или през другата учебна година.

# 71
svetlaem, много благодаря! Веднага поръчвам сборника.
danaeka , браво на момчето ти!

П. П. Ники Комедвенска ми е съгражданка (аз съм от Сливен, сега живея близо до Варна), дори сме почти връстнички.
Харесвам поезията ѝ, не се бях запознала с биографията ѝ, преди малко прочетох.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 13:24 от Fortuna

# 72
  • shumen
Fortuna,благодаря.
Започнаха се при моя оценките от контролните.По Английски има 4,но теста е бил ужасно труден каза.По ИУЧ Математика правиха проект за числото Пи и там също има 4,а на контролното по МАТ 5.
И да питам кога беше Европейското кенгуру?Моя донесе преди време бланка,че ще се явява,попълних е,върна я в училище и сега не помним датата.

# 73
Днес е ЕК, Дани!
Успех на уважаемите кенгуристи, както се обърна една година към участниците Сава Гроздев.

# 74
  • у дома

Това също е с тестове,които е хубаво да се решат преди 7кл,за да се хванат пропуски ...
Има 8 теста ,които са по разделите от 6 клас и 12 теста,наподобяващи формата на НВО 20+3 задачи.
Предимства-първата част е едно към едно с формата на НВО,само че със зад 5 и 6 кл,даже повечето наистина са се падали.
Недостатъци-втората част е много лека ,там само текстовите зад са тип НВО и др е,че в първата част има зад от неравенства,разлагане,многочлени,които не се учат в 6кл,а в 7ми-не са много,макс 10 зад за целия сборник са,но не им е мястото там...В сторбг има първия тест и може да го погледнете.

Общи условия

Активация на акаунт