С какво ви дразнят свекървите? – 162

• 34 462
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ами, така са си решили, на теб какво ти пречи в чуждия избор? Твоето, ако искаш го давай на бабите.

Аз не познавам деца, отгледани от баба и дядо при налични и работещи родители, но това е друг въпрос. Говоря за соц 'децата', вече възрастни индивиди

# 136
Нищо не ми пречи.
Нямам право да задавам въпроси или да кажа мнение по обсъжданата тема ли?

# 137
Opossum, ти как си го представяш? Отглеждане от баби или помощ? Едно е да помагаш за внуците, съвсем друго да ти ги вменят за отглеждане. Тук повечето за това говорим. Разбира се, че с радост ще помагаме, но не искаме да отглеждаме изцяло. Схващаш ли разликата?

# 138
  • София
Аз не знам как може някой да прекарва време с дете, без да го гледа. Особено като са по-малки.
Скрит текст:
Само ще си играете с тях, и ще ги държите гладни и насрани, защото сте си отгледали вашите деца ли?
Не се заяждам, просто ми е интересно, защото аз съм гледала деца (не само роднински, а и чужди) и такива тънки сметки не съм си правила,.
Много лесно. При нас беше точно така.
Водехме малкия при баби/дядовци, но с него винаги имаше родител, който си гледаше детето, а бабите/дядовците просто прекарваха време с него.

# 139
Опосум, каква е тази омраза и ненавист, които храниш към свекървите по принцип. Не всички са такива, и не винаги са толкова страшни конфликтите.

# 140
  • някъде в орбита...
Аз не знам как може някой да прекарва време с дете, без да го гледа. Особено като са по-малки.
Само ще си играете с тях, и ще ги държите гладни и насрани, защото сте си отгледали вашите деца ли?
При мен поне, е горе-долу следното:
Когато се "гледам" с дадено дете, цялото време го изкарваме в игра. Нито възпитавам, нито уча на нещо, нито ме грее особено колко продуктивно е времето ни заедно. Просто си караме кефа. Толкова. Обикновено родителите са там и реално не се очаква от мен да правя каквото и да е различно от това да се забавляваме с малкото. Май само 2 пъти ми е оставяно детето, т.е. родителските тела имат някаква работа да свършат за час-два, и тогава естествено че сменям наакано, и храня. Но общо взето до там ми се простират дейностите.

Както винаги съм казвала, желателно е да няма някакви вменени очаквания, а и двете страни да са наясно къде стоят границите, и да има взаимно уважение на личното пространство.

# 141
Отговарям веднага, понеже съм от тези, които бабите никога не са гледали децата ми, нито и за час, но прекарват време заедно, когато бабите и ние можем и имат хубави отношения.
Винаги има родител там и то и самото дете се обръща към родител при нужда от нещо, не към баба/дядо.
Бебета съвсем, моите са залепени все за мен и дори и на ръце не са били склонни някой да ги разнася. Лазят си наоколо и ние с бабата си говорим или подава по някоя играчка. Ако се случи междувремнно памперс за смяна просто си го сменям. С първото ни дете този кът за преобуване беше в спалнята ни, тя бабата дори и не е влизала в нашата спалня, как ще знае къде са памперси, кърпи, крем...
От къде ще знае какво яде детето, къде му е храната и подобни.
Говорим си за децата основно и пак не е възможно да са получили ежедневен отчет с какво е захранено кърмачето и къде му седят пюретата, в кой шкаф са лъжиците?

За протокола нито една от бабите не е изявила желание да гледа внуче сама.
Но всички се обичаме и се разбираме. Нямам конфликт. Дребни дразнения, разбира се. Но общуваме с родителите на другия партньор по празници и при нужда, не ежедневно. Всеки общува със своите си родители.

Според мен най-големите проблеми идват от твърде много сближаване и очаквания от чуждите родители.

# 142
Може да прекарва време без да го гледа. Ако примерно го изведе на разходка, или детски кът, или дори и у дома да дойде - само да си поиграе и поговори с него, без да го храни, преоблича и т. н. Гледането е друго нещо - при него отговорността за детето временно се делегира на някого - баба, гледачка, институция.

Повечето баби около мен гледат пълноценно, но разбирам и тези, които искат само да се видят с детето без да го гледат и да поемат ангажимент.

# 143
За това как бабите никога нямало да оставят детето гладно и жадно - писала съм преди как й бяха досвидяли 80 стотинки да купи бутилка вода лятото в най-голямата жега. На детето, не на друг.

Марулета, разликата между теб и моята свекърва е, че ти не гледаш внуци, но не очакваш нищо от "младите". А моята пръста не си мърда за никой от нас, но се самопоканва и очаква ние да я обслужваме. Счупи си ръката, с другата ръчка на телефона, ама иначе не можела да яде сама, чакаше да я храним (естествено и да готвим),че даже и списък за пазаруване ми прави тогава с разни изгъзици, които не си купуваме дори за нас. Та някак ми е лицемерно. Да не даваш, ама да чакаш. Добре че се случва сравнително рядко, че иначе нямаше да го понеса.

# 144
Я да си признае коя свекърва ме докладва бързо-бързо и ме изтриха. Joy
Просто бях написала, че признавам, че съм в грешка и може да има общуване без гледане. Blush

# 145
Опосум, гледам внучката горе-долу така- ако
са заети родителите,след като сме се уговорили, я вземам от детска градина.В неделя,миналата , отново след уговорка,ни я докараха за през деня.Обедният сън спа при нас.С преспиване са я оставяли броени пъти.Най-дълго за 5 дни,защото ние подарихме послучай личен празник пътуване в чужбина,без дете.Сещаш се,че предварително сме го изговорили с ММ.
    Никога няма да я оставя гладна,мръсна,мокра,наакана.Никога не давам "забранени" храни.Знам какво обича,понякога сама си казва какво иска.
Знам как възпитават родителите и се съобразявам с това,следвам ги.Как в глезим?-ми понякога я храним ние,позволяваме да разхвърля малко повече,/после заедно прибираме/винаги има нова книжка,или нещо друго занимателно,много я прегръщаме,и казваме и показваме колко я обичаме.
     Комуникация и зачитане на личното пространство и съобразяване един с друг-товс за мен е в основата на добрите отношения.Аз съм много открита с децата си,те знаят ,че не съм им длъжна с нищо вече.И те на мен.
   Ella1, повярвай ми,причината е във вас.Как така ще идва непоканена? Вие го позволявате.Аз не ходя без предупреждение или покана. Но и у нас не се идва.  Помисли как да преработиш това първо в себе си.Звучи отнесено,но наистина ключа е в теб,и половинката ти,във вас двамата.
   За водата,дето не е купила,ти не сложи ли вода в нещата на детето в тия жеги?Иначе е безобразно това.Възможно ли е просто да не е носила пари в себе си?

# 146
Със сигурност проблемът е в нас, най-вече в ММ, че не слага ясни граници. Но от друга страна наглостта си е от нея.
За водата - тогава точно работех и мисля че не бях дала шишето, за пари не помня дали е имала, но те бяха на площадка на 2 мин от вкъщи, тоест спокойно можеха да се върнат да вземат вода, но тя беше предпочела да й каже, че ще пие вода като се прибере у дома.Абсурд.

# 147
Да,абсурдно е.Аз не защитавам свекървата.Но ти няма да я промениш.Можеш да промениш своята позиция и да настояваш съпруга ти да се съобрази с теб и детето.

# 148
Не се заяждам, просто ми е интересно, защото аз съм гледала деца (не само роднински, а и чужди) и такива тънки сметки не съм си правила,.
Opossum, като те канят на гости у тях и се държиш като на гости, а не като у вас си и правиш каквото ти кажат - поиграеш с детето, пиеш едно кафе, дадат ти да го нахраниш каквото те са приготвили за него и те изпратят по живо по здраво.

# 149
  • Пловдив
Марулета, разликата между теб и моята свекърва е, че ти не гледаш внуци, но не очакваш нищо от "младите". А моята пръста не си мърда за никой от нас, но се самопоканва и очаква ние да я обслужваме. Счупи си ръката, с другата ръчка на телефона, ама иначе не можела да яде сама, чакаше да я храним (естествено и да готвим),че даже и списък за пазаруване ми прави тогава с разни изгъзици, които не си купуваме дори за нас. Та някак ми е лицемерно. Да не даваш, ама да чакаш. Добре че се случва сравнително рядко, че иначе нямаше да го понеса.
И това как е ТВОЙ проблем? Ако е счупена ръката естествено ще сготвя или ще осигуря храна, ама да храня!?!?!? Да седи гладна и да не се лигави.

Общи условия

Активация на акаунт