Предай нататък най-вкусния детски спомен с Dr. Oetker

• 11 302
  • 424
  •   1
Отговори
# 75
  • София
За едно дете винаги най-интересно е боядисването на яйцата и чукането след това. А да имаш борец беше голямо щастие! Simple Smile

# 76
Любимият ми детски спомен е събирането за Великден при баба.Боядисването на яйцата ,заедно с цялото семейство.Както и аромата на прясно изпечени козунаци,които баба ми месеше......🙂🙂🙂🙂🙂

# 77
  • Лясковец
Спомням си като малка след като боядисахме яйцата вземах памук и си правих цветни печатчета от боята по ръцете до лактите,бяха станали много красиви ръце,жалко че нямам снимка от тогава,ама ядох и бой.

# 78
Най-милите ми спомени са свързани със село и баба , където подготовката за Великден почваше доста отрано - месене и печене на козунаци и курабийки. Цялата къща миришеше на ванилия и на вкусотийки, а баба зорко следеше да не изчоплим печените орехи върху козунака. Боядисването на яйцата също беше голяма забава - рисувахме с восък, слагахме малки цветчета и тревички върху яйцето и баба ги увиваше в парчета от чорапогащник и накрая всички подреждахме в красиви съдове.

# 79
  • София
Боядисването на яйцата. И най-милия ми спомен е свързан с това, как ги боядисвах с моята баба и дядо Heart

# 80
Най-хубавият ми спомен е когато бяхме малки с братовчет ми рано сутрин на Великден ходихме в баба ми. Тя ни караше да отидем в градината и да намерим яйцата, които Великденския заек и кокошката са оставили в цветя. И се почваше едно търсене и лутане
 След като ги намерихме влизахме вътре и се борехме за най-якото яйце. ... след тях...вече ги няма тези хубави моменти...

# 81
Боядисването на яйца заедно с мама и брат ми ♥ събирането на цялото семейство за празника ☘

# 82
Боядисването на яйца, мирисът на пресен козунак и курабии, събирането на семейството, вкусно печено!

# 83
  • Пловдив
Детството ми мина през комунизма. Тогава Великден не се празнуваше масово. Но едните ми баба и дядо, бяха католици и много силно вярващи, празнуваха и Коледа, и Великден. Спомням си много ясно, как ни водеха в красивата църква, хорът пееше тържествено, изкарваха голяма статуя на Исус. После се прибирахме и започваше семейния празник, с много веселие, смях и прекрасни гозби. Борбата с яйцата беше най-веселата част Simple Smile

# 84
Подготовката за празника - боядисване и украсяване на яйцата, замесването на козунака, хапването му с горещ шоколад след като сме взели от благодатния огън. Все още ми е традиция и ще го предам и на моите деца

# 85
  • Бургас
Натъркване по челото и бузките с първото червено яйце, и събуждането на Великден с червено яйце под възглавницата.

# 86
  • Плевен
Като дете от друг етнос естествено у нас не се празнуваше Великден. По-възрастните от семейството почитаха други религиозни празници, но мама и тате и по-младите, като по-образовани бяха атеисти и не се впечатляваха и не почитаха тези празници. Възпитаха и мен в това да не се делим на религиозен принцип. Но като малко хлапенце винаги около този празник ми беше адски интересно, впечатляващо и забавно в училище и на улицата в квартала когато всички деца разнасяха тези цветни и нашарени яйца и си организираха надпревари с чукането. Та и аз след това започнах всяка година сама да си боядисвам яйца без да знам значението на този ритуал и да се включвам в битките с чукането на яйца. По-късно като пораснах вече разбрах, че това е стар езически обичай за раждането на пролетта и "възкръзсването" на растенията/природата за нов живот, който църквата не е успяла да го премахне от ритуалите на хората и затова го е префасонирала и го  е вкарала в християнската религия като Великден. Та това ми е най-милия спомен от тогава и сега го доставям на децата ми пък.

# 87
  • на последния етаж
С баба боядисвахме яйцата и месехме козунаците заедно.

# 88
Кой е вашият най-мил детски спомен, свързан с Великден?
Любимо ми беше да ходя да събирам различни цветя, листа и бурени, които използвахме за боядисване на яйца в чорапогащник.
Кои споделени ритуали и до ден днешен ви карат да се усмихвате?
Борбата за най - здраво яйце, собственика му се превръщаше в нещо като герой. 😄

# 89
Боядисването на яйца, мирисът на пресен козунак и курабии, събирането на семейството, вкусно печено!

Общи условия

Активация на акаунт