Да сменя ли името на бебето?

• 5 441
  • 155
  •   1
Отговори
# 75
  • Melmak
Не мисля. Има семейства, които така са възпитани и спазват традициите. Познавам такива. Жената е доктор на науките, работи, не е някоя държанка, нито живее свита в дома на свекърва си. Имам и други примери. До хора е, не до някоя мачкана снаха.

# 76
  • Далечният изток
Значи съм от единия процент. Не съм живяла със свекърите ми, нито в тяхно жилище, нито те някога са ме издържали. Бях работеща, е разбира се с някакъв минимален доход, не съм имала кариера, живеехме на квартира. Просто направиха невъобразими циркове за името на детето ми, после минаха на обещания за купуване на апартаменти и подобни глупости /глупости са, защото никога нищо не купиха/ и синът им предпочете, за да няма скандали, а и да намаже имот /както казах така и никога не купиха такъв/, да го запише дословно на баща му, с което аз бях против и той много добре го знаеше. През онези години беше, когато имахме зелени паспорти, където се записваше името на детето, и баща му ми взе паспорта и отиде в общината да го запише, без дори да ми каже какво ще е името.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 13:45 от AIDA_N

# 77
Е, значи потвърждаваш теорията ми. Grinning

# 78
  • Далечният изток
???
Теорията ти, че снахите клякат, защото живеят при свекърите и на тяхна издръжка ли? Как го потвърдих това?

# 79
Защо под право на родителите да кръстят без намеса се визира само правото на майката? Бащата не трябва ли да има и той правото да харесва името на детето си? Който иска сам за избира и да ражда сам, щом са двама в картинката, редно е името да избрано от двамата.

# 80
???
Теорията ти, че снахите клякат, защото живеят при свекърите и на тяхна издръжка ли? Как го потвърдих това?
Купили са мъжът ти с обещание за апартамент, а ти си нямала никакъв шанс, защото сама не си могла да се справиш.

# 81
  • Далечният изток
Това е вярно, но теорията ти изобщо не е в този смисъл.

# 82
Уточнявам, че не се подигравам. Майка ми е била в същата ситуация с моето име. Въпреки че имам хубаво име. Свекърите са поръчвали и плащали. Чак след години майка ми ги сложи на мястото им.
Приемам за преди 40 години, но днес жените имат много повече възможности и са много по-умни от тогава.

# 83
  • Далечният изток
Баба ми е кръстила майка ми с модерно за времето си име, кръстена е на баба си Стоянка. Вуйчо ми е кръстен на дядо си Пенчо също с модерно за времето си име. Майка ми и баща ми са кръстили трите си деца с имена, които на тях им харесват. И изведнъж аз на 18 г. попадам в семейство с някакви изкривени ценности и традиции и наистина нямаше как сама да се боря... Поне бащата на детето да беше на моя страна, но и той си защитаваше родата... Както и да е, наистина от тогава са минали почти 30 години.
Авторката също в момента е ясно, че нищо не може да направи, само ще трупа още горчилка и ще тормози себе си, защото не е успяла да се противопостави и защото си е мислила, че има мъж, с когото са едно семейство и на когото да разчита. Ама уви...

# 84
Аз пък не разбирам как човек не може да направи компромис в името на семейството.  Ами не е нормално за мен. И не мисля, че името има значение, в основата е дълбоката неконтролируема омраза към свекърва и свекър. Аз кръстих дъщеря ми на майка ми, ако мъжът ми не беше съгласен щях да направя компромис. Аз съм на 55+ и майка ми е била принудена да ме кръсти на свекърва си, тя е успяла да ми избере компромисно име някак си. Още не им е простила на баща ми и свекърите, всички покойници... Няма смисъл, животът е един, едно име нищо не значи.

# 85
През онези години беше, когато имахме зелени паспорти, където се записваше името на детето, и баща му ми взе паспорта и отиде в общината да го запише, без дори да ми каже какво ще е името.
Надявям се този е извън живота ти днес.  Такова незачитане на жената е отвратително.

# 86
  • Melmak
Като цяло мисля, че човек е добре да се събира със себеподобни. И от към черга - да не е завряна снаха някъде, където ще я мачкат. И да са със сходни виждания. Някак прекалено традиционен мъж с много модерна жена или обратното би било трудно.

Хубаво е да се събираме с хора със сходни порядки.

Аз и друг път съм писала - майка ми е кръстила брат ми на свекър, мен на майката на майка ми. Другите ми баба и дядо починаха като бях много малка и почти не ги помня. Баба ми и аз сме с еднакви имена - дословно. Баща ми празнуваше имен ден с нас - друго име носеше, но празникът е общ.

Като бях дете се събирахме всички, баба идваше на гости, правехме голямо събиране, празнувахме. Не съм мислела, че името ми е прекрасно или уникално, обаче празниците с баба и татко винаги бяха толкова весели! Сега татко го няма, не е същото! Баба ми да е жива и здрава, само тя ми остана. Винаги като мога отивам на имения ни ден да я уважа! Ако не на същия ден, следващия, по-следващия. Тези моменти са важни, като дете им се радвах и сега ми липсват. Имахме голяма празничност, беше толкова хубаво! А някой ден и баба ми няма да я има!

Авторке, не забравяй, че свекърва ти е баба на това дете и то ще я обича, колкото и ти да я ненавиждаш.

# 87
Не разбирам уклона на някои да съветват авторката и да я объркват още повече, като посочват разни варианти на имена за обръщение нямащи общо с името на детето.
Намесват се разни изгоди, липса на кариера, невъзможност за издръжка, демонизиране на съпруга като неподкрепящ.....

Живот и здраве при следващо дете, може да се помисли отдалеч чий предпочитания да се вземат предвид

Името Снежина е много по-уникално от Симона и Сияна по мое виждане, нито е зле звучащо, нито някакво архаично за да буди притеснение

# 88
Името само по себе си не буди притеснение, въпросът е, че на жената не й харесва. Но трябва да се разбере с мъжа си. Невинаги се иска основателна причина от съда за смяна на името.

Всеизвестен е случаят, в който мъж с името Марин Левиджов си промени името на Манчестър Юнайтед Левиджов... Бил дългогодишен фен на въпросния отбор и успял да убеди съдията.

Прочетох и за случай, в който момиче с името Радка, кръстено на баба си по бащина линия, успява да си смени името на Вили. Казала в съда, че децата й викали Радка Пиратка и това я дразнело.

Моя роднина смени името на сина си няколко дни след раждането му преди близо 40 години. В родилното отделение го записала с името Петър на свекъра Петко. Но после се сетила, че мъжът й претърпял тежък инцидент точно на Петровден и не искала детето й да празнува имен ден тогава. Когато му издавали акта за раждане го записала Петко - дословно на свекъра.

# 89
  • Melmak
Бях чела за един случай, преди години жена е кръстена Снежана, след това още като бебе й сменят името с Константина. Двете имена - нищо общо, Снежана е нежно като снежинка, а Константина, твърдо и категорично. Жената се оплакваше, че цял живот се лута между двете имена и някъде я знаят с едното, другаде с другото.

Подобна смяна, особено ако не е като случая на Петко, веднага след раждането му, може да доведе до някакво раздовение в човека. Не вярвам, че авторката може да смени името, но дори да го направи документално, нищо чудно баба Снежа пак да си нарича детето Снежи. И това за мен би било много лош вариант, едната рода ти вика Снежи, другата те знае като Сияна.

Общи условия

Активация на акаунт