Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 27 604
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Е то да се избира ЛК според симпатии към учителя е изключително тъпо и на учениците в 10 клас им го повтарят това много пъти през годината.

# 181
Така е, но доколко може да се прецени кога симпатията към предмета идва от симпатията към учителя и че самия предмет би бил коренно различен за тях при друг учител?

# 182
bella,
Догодина ще са матурите, 2026 г. Дъщеря ми също искаше като втори ЛК Kunst, но и немският я устройваше и сега има първи ЛК математика и втори ЛК немски. Кunst ще го вземе като 3 устен предмет. Доволна е от учителката, как води.

мама-ени,
Не симпатиите към учителите играят роля, а кой учител го бива да преподава. Това децата го знаят и най-много се притесняват, ако им се падне някой, който не го бива. Все пак става въпрос за ЛК, не за Grundkurs.

# 183
Дени, това че в 9 и 10 клас ти преподава учителят Х по някой предмет и той преподава добре изобщо не означава, че в 11 и 12 клас той ще води ЛК по въпросния предмет. И точно това им повтарят на децата многократно.
Моят син имаше различни учители по математика в 5/6, 7/8 и 9/10 клас. Сега в 11 клас ЛК математика го води директорът на училището, който поради административни задължения постоянно отсъства и ги оставя да се оправят сами.
А те симпатиите към учителите не падат от небето, а идват точно от това кой умее да преподава така че да го разбират и кой не.

# 184
Проблемът е, че учителят, който преподава 8-10 клас, не преподава добре, но води и ЛК по същия предмет в 12-13 клас и учениците не искат да се паднат при него. Това също е отказало доста деца, да изберат даден предмет. А не - учителят ми е любим, ще избера неговия предмет. По-скоро - дано не ми се падне учителят Х по ЛК, че съм загубен с него.

# 185
В нашата гимназия на десетокласниците им съобщават кой е планиран да води ЛК или БК по всеки предмет следващата година, когато ще са J1 и след това в J2. Много голямо значение има професионализма на учителя и решения за абитурните предмети се взимат и според това.
Пример точно за мате ЛК при втория ни син, който вече е J2. Две групи са. Едната я води много симпатична и харесвана учителка, която го дава толкова лежерно, че на абитуриентите се налага да се самообучават или да взимат допълнителни уроци, за да се подготвят на ниво. Другата група се води от неособено симпатичен учител, доста строг и затова не харесван от по-малките класове. Но толкова добре преподава и така ги скъсва от задачи, че учениците му обикновено са с много добри  точки на абитурите. Дъщеря ми се моли другата година да се падне при него на мате ЛК.

Обикновено университетите правят подготвителни курсове по ключови предмети за бъдещите първокурсници, за да изравнят нивото на студентите преди същинските лекции. Техническите унита, например, имат курсове по мате и физика, така че дори детето на не е взимало мате  като ЛК, има възможност да понавакса.

# 186
  • Berlin
Мерси, ние имаме още време до тези избори.
Значи при LK се изучава по-интензивно предметът? Това предметите, по които ще се прави матура след това (Abitur), ли са? Трябва да се изберат в 11 клас, ако разбирам правилно.

# 187
Избират се в 10 клас (Г8) или 11 клас (Г9). По ЛК се държат задължително писмени матури. За спорт и Kunst не знам, как е, ако са ЛК. Има още 3 предмета, по които се държи матура, но те са от Grundkurs.

# 188
За спорт има абитур на два етапа - практическа част и теоретична част. При ЛК практическата част е с покриване на сериозни нормативи и умения в няколко спорта, при БК практическия абитур е само за един спорт. За Kunst ще разбера скоро подробности, малката ни ще го избере като ЛК.
При нас абитурите са 3 писмени (ЛК) и две устни (БК).

# 189
  • Berlin
Ох, значи е още по-сложно. Е, надявам се детето да се оправи.🥹

# 190
  • Немция
А аз се обърках,че моят другата година ще има ЛК Smile, защото го коментираше вчера.
Всъщност има още 1 година дотогава, другата е само като подготвителна.
Сега е 10 клас при Г9.

Abs, децата се оправят най-добре, имат информативни сбирки в училище, отделно на компютърни таблици имат възможност да изпробват различни варианти с комбинации.
А предстоят скоро и индивидуални консултации с учители по темата.

# 191
И при нас са 3 писмени и 2 устни, но 2 писмени задължително са ЛК + 1 писмен Grundkurs.

# 192
Извинявам се, че нахлувам в темата, но се зачетох за ЛК и БК. Далеч сме още от това. Може да се каже, че все още се ориентирам в немската образователна система . Доколкото разбирам в 10 или 11 клас се избира ЛК и БК. Като по ЛК се държи само писмена матура, а по БК само устна, така ли е? Трябва да се изберат 2 ЛК. Може ли да се избере които и да е предмет, по желание на детето? В смисъл има ли задължение поне 1 ЛК да е Mathe или Deutsch? Мисълта ми е, ако се избере ЛК  Englisch и Spanisch, с БК биология и спорт например, то става така че няма да се държи матура по Mathe или Deutsch. Нещо не разбирам явно. Бихте ли ми обяснили. И всъщност като се говори за писмен и устен изпит по ЛК и БК, кога се държи той, след 12 или 13 клас според системата на училището и това ли всъщност е Abitur? Тогава не е ли задължително някой от изпитите за Abitur да включват Mathe и Deutsch? Съвсем се обърках.

# 193
  • Немция
Без да съм особено добре информирана по темата, ще се изкажа за това, което ми е ясно.
В матурата, която ще се държи, влизат задължително 2 Hauptfächer (измежду Deutsch, Englisch, Mathe), но не е задължително да са ЛК.
(Синът смята да прави да включи в матурата математика и английски, немският отпада)
Общо 2 ЛК трябва да се направят.
Пример- той е 10 клас е при Г9. Сега решава кои предмети ще вземе в EF.
В Q1, Q2(12-13 клас) започва същинската подготовка за Абитур, с всички LK, GK, проекти и подобни.

Доколкото разбирам в 10 или 11 клас се избира ЛК и БК. Като по ЛК се държи само писмена матура, а по БК само устна, така ли е?
-Да.

И всъщност като се говори за писмен и устен изпит по ЛК и БК, кога се държи той, след 12 или 13 клас според системата на училището и това ли всъщност е Abitur?
-Да.

При сина тези седмици събират учениците и им разясняват цялата система, организира се отделна сбирка и за родителите.
Има на разположение и примерни таблици LuPo в интернет, където ученикът може да изпробва различни варианти на комбинации за предметите, които ще запише през последните 2 години.
Ще имат скоро и термин при отговорника-учител за Абитур, където ще предадат своя Anwahlbogen.

Когато му дойде времето, ще ви се изясни.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 11:59 от Бибит

# 194
  • Deutschland/HE
Много зависи от провинцията.
В Хесен се държат 5 абитура. 3 писмени и 2 устни. От тези трите два са задължително ЛК и един е от БК, двата устни са БК. В тези 5 абитура задължително трябва да присъстват математека и немски, дали устни, дали писмени, просто трябва да ги има.
В комбинациите от ЛК може да има някакви ограничения, поне при нас имаше. Не можеше да избере английски и математика ЛК, както и биология и математика.
Ако детето е Г9 избира ЛК в 11ти клас, ако е Г8 ги избира в 10ти клас.

Общи условия

Активация на акаунт