Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 27 605
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
И от провинцията зависи, но и от конкретното училище зависи. В гимназията на двете ни малки деца задължителни са мате, немски, чужд език плюс още 2 предмета по избор, по избор също кои ще са ЛЛ /  БК и в каква комбинация, като за комбинациите има правила. Големият ни завърши техническа гимназия, при тях задължителни ЛК бяха мате и профилния предмет, задължителен един език (ако вземеш чужд език, може и да не правиш абитур по немски), както и още два предмета по избор.

# 196
colibri,
Понеже и ние сме в Хесен, в гимназията на дъщеря ми може ЛК да са математика и английски заедно, както и математика и биология, тогава немски остава като БК и устен изпит. Спазва се само условието на провинцията единият ЛК да е математика или природни науки или чужд език, вторият ЛК също може да е от тази категория, но не е задължително. Тогава за БК изпит остава немски + обществени науки.
За всички, които се чудят: има специални инфо-вечери, където всичко се обяснява, дори особености на самата гимназия, напр. в училището на дъщерята информатика, латински, етика/религия като ЛК никога не се предлагат и могат да бъдат само устни изпити. Учениците ги разбират тези неща по-добре от нас.

# 197
при нас беше така, че едно от трите или мате или немски или англ трябваше да има в лайстунг, и едно от трите само с устен. След избора на тези двете се групираха другите предмети някак на природо математически, езиков или немски . Т.е. бяха насочени от избора на основните в лайстунг или устен. Има таблица. Ако я пазя ще я снимам, но не съм сигурна че я пазя.
Също така е възможно някой избран предмет а отпадне ако няма мног озаписани и училището пести. При нас беше химията. Хубаво е да се ориентира за резервни в съответното позволено множество.
Аз лично не бих очаквала изненади при абитурата при точните предмети , а по-скоро в по-интерпретационните. Като например кунста устен при дени. Тук е въпроса не какво е преподавано и какво знае, а как се представи и кой изпитва. Знаем ги ние артистичните натури Simple Smile

# 198
Благодаря на всички, много интересно ми беше. Обаче едно ме учудва: как се държи устен по Mathe? Аз го свързвам само с решаване на задачи в писмен вид. Как протича устен по Mathe? Например задава се въпрос: Дай определение за остър ъгъл и ученика трябва да отговори, така ли е? Но да се реши задача устно...Представям си, че се задават въпроси за определения или формули без задачи.
Ако е така, то Mathe устен явно преминава по- леко. И като цяло доколкото разбирам устните явно са по- леки изпити. Само при избраните за ЛК и съответно писмена матура се изисква повече учене и изпита е по-сложно.
Правилно ли съм разбрала?

# 199
  • Deutschland/HE
Не, пак се решават задачи, но на дъската. Дават ти някакво време преди това, за да обмислиш решението. Това по разказ на познати, дъщеря ми беше ЛК математика.

# 200
Но по- лесни ли са? След като не е избран за ЛК, а за устен е ясно че детето няма афинитет към Mathe. Или трудността е еднаква. Значи.  " устният" пак е писмен, но вместо лист на дъската Simple Smile

# 201
  • Deutschland/HE
Има голяма разлика в трудността при ЛК и БК. А щом се явява на устен, то следователно е БК. Според съученици на дъщеря ми, устният бил по-лесен, аз нямам впечатления.

# 202
Устният изпит по математика преминава по следния начин: теглиш задача и имаш 20 минути да я решиш, после представяш решението пред комисията (3 члена). Те ти задават още 5-10 минути въпроси, свързани с решението на задачата. Това е опитът на щерката преди 3 години. Ако имаш нямаш афинитет към математиката, по-добре да се избере БК, а не ЛК.

# 203
Само 1 задача ли? Ами ако се падне нещо, което не може да реши?
Мисълта ми е следната: ако теглиш 3 задачи,от които една не можеш да решиш/ не разбираш точно този материал/, но другите 2 можеш, то тогава все ще получиш оценка. Няма да си скъсан на изпита. Но само 1 задача е много рисковано. И какво се случва ако не " вземеш" изпита, т.е. не решиш задачата? А на писмен повече задачи ли има или пак само 1?
Много ми е интересно. Навремето когато се явих на държавен изпит за бакалавър, не научих само 1 въпрос. Естествено ми се падна точно той в комбинация с още 2. Седнах пред комисията и директно ги попитах има ли смисъл да говоря, след като не знам 1 въпрос. Казах им, че мога да компенсирам с всички останали 100 или 200 въпроса от конспекта, да ме подложат на кръстосан разпит ако искат. И те приеха и съответно ме разпитаха за доста въпроси, извън тези които изтеглих.
Та ако случайно този тип задачи, които е изтеглило едно дете, не ги разбира, то какво се случва? Дава ли се шанс с друг вид задача? Все пак някой може да разбира повече геометрия и по- малко интеграли например.

# 204
Ама те нали са централни абитури? Едва ли можеш да се пазариш за задачи..на мен в унито устните изпити ми бяха по-трудни от писмените на които имах време да обмисля, да започна с въпроси на които мога да отговоря или да допълвам, коригирам. На устните все ме разхождаха из материала, личи си ако не знаеш нещо и ми се е падал професор който като усети, че нещо не съм знаела вместо да зададе по друг начин въпрос ме е забивал нарочно. Тоест зависи си от изпитващият много. Имахме си като студенти предпочитания за изпитващи. При абитур обаче си го представям без гъвкавост, точно и прецизно.

# 205
Точно това имах предвид, че ако на устен по Mathe работиш само по 1задача, а на писмен по 3,4,5. То сякаш писменият е по-удачен. Там дори и да не решиш 1задача ще получиш оценка, а на устния ако не се справиш с единствената задача, не можеш да вземеш изпита. Просто се опитвам да разбера формата на матурите, как протича устен, как протича писмен изпит. Останах първоначално с впечатление, че устният формат е по-лесен, но сега след като разбрах, че специално по Mathe имаш право само на 1 задача, мнението ми е, че е доста рисковано.  Ако не си избрал Mathe за ЛК, то и подготовката няма да е толкова стабилна и още по-голям е риска.

# 206
Добре де. Аз не разбирам защо тази детайлност , при положение че не става въпрос за нещо непосредствено, а за нещо евентуално и след години.
Според мен основен въпрос не е само дали да сложа математика лайстунг, а какво множество за избор на лайстинг и устни идва с това. Т.е. избира се множество предмети , а не един предмет. За мен евентуален разговор в детайли е излишен. Когато трябва да се напасват всички предмети се избират спрямо текущите интереси, способности, възможности и пр. Ще стане.

# 207
  • Немция
На мен тези детайли са ми интересни, не съм се замисляла досега.

Писменият по математика е 300 минути, устният е до 30 минути, но е на базата на Grundkurs, не е LK.

# 208
бибит интересни са. Когато вземете да правите схемата ще изникнат пак въпроси Simple Smile Но тогава може да са за други предмети. Питаш и ако знаем нещо помагаме Simple Smile Добре ще изберете. Детето щом е прилежно и има интерес към ученето ще си е супер.

# 209
Просто се замислих. Интересно ми е. А и предполагам има потребители в темата, чиито деца следващата година трябва да избират ЛК и БК. Ние сме още далеч, но искам да съм наясно по отрано. Имат някаква полезност тези въпроси. Аз винаги съм се чудела как минава устен по Mathe. Сега разбрах. Благодаря за отговорите.
P.S. Ако някой има желание да сподели как протича устен по Deutsch ще съм му благодарна. И с това приключвам въпросите по темата.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 13:27 от Rambibi

Общи условия

Активация на акаунт