Китна пролет се задава, юнското бебче ритничета раздава! - тема 3

• 33 892
  • 759
  •   2
Отговори
# 90
Как сте момичета?
Аз имам въпрос, ако някой знае- тъй като се каня да летя след 2 седмици и подадох заявление за европейска здравна карта, тук ми обясняват, че нямало да бъде готова до другия петък Sad Някой има ли информация за друг тип здравна застраховка в случай на нужда? Ще са само 5 дни, ама знае ли се.

# 91
Как сте момичета?
Аз имам въпрос, ако някой знае- тъй като се каня да летя след 2 седмици и подадох заявление за европейска здравна карта, тук ми обясняват, че нямало да бъде готова до другия петък Sad Някой има ли информация за друг тип здравна застраховка в случай на нужда? Ще са само 5 дни, ама знае ли се.
Аз миналата година си правих и стана за по-малко, така че проверявай. Иначе бих ти препоръчала да си направиш застраховка при пътуване в СДИ или подобно. Струва само 10-15лв според опцията, която избереш но покрива добри неща.

# 92
Аз летях някъде 18-19 г.с. извън Европа. Като проучвах детайлно застраховките и нито една не покрива ситуации, създали се поради бременност. т.е. каквото и да стане - ти си плащаш.  И за Европа важеше същото.

Буквално изчетох тогава полиците на всички застрахователи - от български до най-скъпите на Алианц. (Най-лесно се случва това онлайн през Болерон, може и друга платформа да има, аз само тях ползвам за всяко пътуване.)

Европейската здравна карта последно съм ползвала като ученичка, сега нямам идея какво включва, но виж условията.

# 93
Как сте момичета?
Аз имам някакъв спомен за "Временно удостоверение заместващо ЕЗОК", бях чела, когато аз си бях изтървала срока за европейската здравна, че се издава някакъв лист в РЗОК(май?), уж с превод и печат и доказва здравноосигурителните ни права и замества картата при нужда, просто е лист и е валиден няколко месеца, а не година, колкото е картата. Беше с по-бърз срок на издаване от картата.
Не знам дали още съществува, това го гледах 2023, но тогава не бях бременна и директно СДИ застраховка за пътуване в чужбина.

Edit: https://iisda.government.bg/adm_services/services/service_provision/121617

# 94
Европейската здравна карта и при мен стана последният път доста бързо, така че провери наистина един ден преди пътуването.
Относно застраховките пътуване в чужбина и аз знам, че не покриват рискове, свързани с бременността, като усложнения, преждевременно раждане и тн. Но пък си покриват всички останали рискове, независимо от бременността. Тоест ако те заболи зъб, или стане някакъв инцидент, медицинската помощ за това ще бъде покрита (стига разбира се да е включена в застраховката), независимо от това, че си бременна.
На нас с мъжа ми понякога ни трябват здравни застраховки с по-специфични покрития за чужбина, като например за екстремни спортове и винаги отиваме на място в SDI. Обикновено служителите са супер отзивчиви, обясняваме им подробно какво ни трябва и те ни консултират. Може и това да пробваш. 😊

# 95
  • Пловдив
Относно ЕЗОК, тъй като и аз все в последния момент се сещам, та 15 дневния срок ми идваше дълъг, си взимах временно удостоверение от НЗОК, попълваш документ и ти дават листче, което удостоверява здравните ти осигуровки и права. Срока на валидност му е два месеца, става веднага, зависи и колко хора има де, но ти го дават в рамките на деня.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 14:07 от Мариелката

# 96
Здравейте, момичета. На мен ми правиха 2 пъти вливки на желязо - края на януари и миналия понеделник. Писала съм и преди в темата, преди самата банка с железния препарат се слага разтвор, който да не дразни стомаха. След вливката също се слага разтвор, който така да се каже изчиства вените, за да няма възпаления. За мен тези вливки бяха едно от най-добрите неща, които съм правила за себе си. С желязото, което ми вляха страничните ефекти са 0, но се купува. На мен не ми се рискува да си увредя стомаха с хапчета, които трябваше да пия поне 6 месеца за минимален резлтат. Сега съм летя като реактивна ракета, преди с дни не можех да стана от дивана. Да не спамя повече, пишете на лично, ако някой има въпроси 🥰

# 97
Момичета да ви попитам, всеки месец ли си пускате кръвни изследвания? Понеже на последният АГ преглед сестрата ме попита, колко ми е хемоглобинът от последните изследвания, които са ми от 4-5 месец и въобще не са актуални. Когато и казах, че не съм си пускала, дори не знаех, че трябва, сестрата подходи, поне според мен, доста нападателно и обвинително. Почувствах се меко казано отвратително🙄. Понеже се старая да изпълнявам всякакви препоръки и изисквания наложени ми от АГ, тя не е споменала нищо подобно последните месеци и изведнъж нейната сестра ми излиза с изказването "Как може до сега да не си си пускала?" и подобни. Е, според АГ няма нужда да си пускам, но самото отношение и реакция на сестрата ме карат да се замисля  дали не трябва.
По-склонна съм да се доверя на АГ. 🤷🏻‍♀️
Най-много ме засегна отношението на сестрата, на знам дали е от хормони обаче само дето не ревнах в кабинета, а не съм толкова чувствителна по принцип.
Случвало ли ви се е да сте обект на нетактично или грубо отношение от АГ или мед. персонал?

# 98
На мен ми се е случвало да получавам грубо отношение от лекари, напълно те разбирам защо си се почувствала така. Аз избягвам такива лекари и сестри, които те карат да се чувстваш зле, има такива дори, които като зададеш въпрос се държат с теб сякаш това трябва да си го знаеш и от къде на къде питаш. С тази бременност за момента не съм попадала на такива, но те разбирам преди ми се е случвало. Относно кръвните моето АГ също не ми назначава редовно, аз си пускам профилактично и ѝ ги показвам, но просто защото аз знам, че имам проблеми с желязото и хемоглобина.

# 99
Аз съм веднъж месечно на преглед при АГ и той ми казва кога и какво да изследвам. Последния път каза да не пускам за следв. преглед след месец, а след около 6-7 седмици.
Аз не бих толерирала грубо отношение, особено в такъв деликатен момент. И още повече ако ще платя 1000 лв з апроследяване и още 5к за раждане Grinning Ако е по НЗОК, айде по-бива, макар че пак е недопустимо. Но знаем, че условията не са им добри и това се отразява в/у грижата и отношението Sad

# 100
На мен пусканите изследвания досега са ми:
1. 5 седмица след положителен тест - пуснати от АГ, което посещавах преди да забременея и  - ПКК, кръвна група, хормони на щитовидната, стерилна урина, б12, желязо, вит Д, тест за тромбофилия
2. 8 седмица - отново от същото АГ - фактори на кръвосъсирването и отново ПКК
3. 12 седмица - при запис за женска консултация - ПКК, урина (белтък, билирубин, кетони, уробилиноген), седимент, глюкоза, вагинален секрет, цитонамазка, вирусология - хив, сифилис, хепатит
4. 13-14 седмица - ТСХ (контрола)
5. 22 седмица - отново от женската консултация - ПКК, глюкоза, антитела на Кумбс (заради отрицателния резус фактор)
6. 26 седмица - от нефролог - стерилна урина и урокултура - заради песъчинки, АГ ми добави изследването към картона
7. 27 седмица - от женска консултация за проследяване на статуса след бъбречния проблем + чернодробни ензими заради сърбежа по кожата, който АГ беше сигурен, че е от разтягането, но да се пуснат и изследванията да изключи медицински проблем -  урея, креатинин, албумин, ТСХ (контрола), билирубин, АСАТ, АЛАТ, ГГТ
Това се сещам като пуснати изследвания, дано не си бъркам някоя от седмиците. Всичките резултати са ми били в норма (или в границите за бременност +-стойност от референтните) и не е предприемано допълнително лечение, акушерката, която ми води консултациите каза, че на следващата (другата седмица) ще погледне какви изследвания трябва да ми се пуснат отново и че после като наближи датата за 45-дневния болничен ще пусне отново всички изследвания от записа на консултацията (ПКК, урина, вирусология).

На грубо отношение, а то не бих казала и грубо, но неприятно, попаднах от дежурния в спешния кабинет в Майчин дом. Бях отишла вечерта заради болки, препратена от моят АГ, гледа ме с ехографа, звънна му телефонът в същото време и започна да говори с жена си, говореха си глупости, остави ехографа, затвори й, а на мен ми каза "нищо ти няма, ставай, сигурно изхвърляш песъчинки, пий но шпа и си лягай вкъщи". Да, оказа се прав, но ме подразни поведението му.

Мариелката, моят аденом е мъничък и ми го откриха около 7м преди да забременея, бях с много висок пролактин, образувах кисти , нямах овулация, а отделно на гърдите направих мастопатия, която ми казаха, че е също от него. От достинексът доста бързо ми влезе в норма и всичко се оправи, но не са ми правили второ ЯМР, за да видят на самия аденом как се е отразило, та ендокриноложката не иска да рискува да държим пролактинът висок отново дълго време. Иначе ТСХ ми е добре, щитовидната ми към момента се държи прилично все още, а откакто бях на 17 съм диагностицирана с Хашимото и все си живее собствен живот въпреки хапчета, витамини и добавки. А за подготовката, всичко гледам да подготвя аз докато имам енергия Joy А в последно време съм и страшно разсеяна - няма да се излагам да разказвам какви глупости прави моят pregnancy brain Joy

# 101
Аз имам случай с малко грубо отношение от едната лекарка в Токуда, която беше дежурна, когато отидох заради стяганията в 17гс. Първа бременност ми е и нямах идея дали тези стягания са нормални или не и реших да отида на дежурен АГ, вместо да пиша на следящия в петък вечерта. Отидох, въпросната лекарка ме прие, аз обясних какъв е проблемът и тя ми каза: "Е, не се ли сети да си увеличиш магнезия?" 😆 Обясних й, че съм се сетила и вместо предписаните ми 2 таблетки дневно, съм взела 3, а въпросната лекарка ми каза, че това нищо не било и се пиели по 6 таблетки на ден. Аз пак обясних, че ми е първа бременност и не знам и тя ми каза"Е не се ли сети да пишеш на следящия АГ?".
В крайна сметка ме прегледа де и не прави повече коментари, но според мен отношението й не беше ок. Знам, че и лекарите са хора и ня тах не всеки път им е весело, не е нужно да са винаги усмихнати и дружелюбни, но тази лекарка можеше и нищо да не казва, а не да прави такива коментари. 😆
Относно изследванията, при мен са горе-долу едни и същи по 1 път на триместър, тоест до тук 2 пъти- ПКК, глюкоза,урина-стерилна и обикновена, чернодробни, витамини и желязо, белтък, коагулация и ТСХ.

# 102
sonnenschein1, Бихте ли споделили името на АГ дежурният лекар? Разбирам, че е субективно и може при вас така да се е случило, а при друга дама всичко да е било наред.
Аз се следя в болницата, за момента не съм ходила по спешност, но да си имам(е) едно на ум.

# 103
Ох.. За Токуда съм чувала от 1во лице това за Богданова. Към някои пациенти била супер мила, към други - доста заядлива Sad Иначе.. как да се сети човек довйно да си увеличи предписаната от лекар доза?! Що за коментар Sad

# 104
Ох.. За Токуда съм чувала от 1во лице това за Богданова. Към някои пациенти била супер мила, към други - доста заядлива Sad Иначе.. как да се сети човек довйно да си увеличи предписаната от лекар доза?! Що за коментар Sad
Да и то при положение, че става въпрос за бременност. Да не е бременен човек, да си експериментира ако иска, но при бременност....както и да е 😄
Дежурният лекар беше др. Колева. Аз лично не бях чувала нищо за нея нито положително, нито отрицателно, така че имам само това като опит с нея, може просто да е имала кофти ден.
А иначе аз в началото много исках да се следя при Богданова, но и аз чух от приятелки, че е на настроения, та се отказах.

Общи условия

Активация на акаунт