Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 867
  • 773
  •   1
Отговори
# 255
Така си е, но пак стои и фактът че не винаги имаш кого да питаш, колко му вярваш и прочие. Което е много далеч от първоначалното питане, едва ли не база с досиета от бивши работодатели и като ти кандидатства някой да го търсиш там.
Ако има кого да попиташ си е по-скоро късмет според мен.

# 256
При нас определено има кого да питаш. Големите фирми в региона са няколко; тези, които са след тях също не са много. Оказа се, че сега като ходих ударно на интервюта, почти навсякъде имам бивши колеги. С изключение на фирми с доста по-различен профил или пък държавни учреждения, но доста бързо се отказах да кандидатствам в такива. Реших, че не искам да работя нещо коренно различно и да започвам от нулата.                                   В тази връзка случвало ли се е на някой да приеме оферта за работа и докато му тече предизвестието, да получи много по-добра оферта? На двама бивши колеги им се случи, в крайна сметка започнаха на второто място. Аз съм раздвоена, хем изглежда доста нечестно спрямо първия работодател, от друга страна все пак и за него е по-добре, сравнено с това да започнеш и след месец например да напуснеш.

# 257
Гледай си интереса, да не мислиш, че ако на работодателя му излезе по-изгоден кандидат няма да те отхвърли?

# 258
Ако усетя, че второто място е по-подходящо за мен, ще отхвърля първата оферта. Докато не си подписал договор и не си започнал няма нищо "нечестно".

# 259
  • Somewhere far away
Да де, ама въпроса е ако вече си започнал. И според мен е гадно, но ако човек забрави за притесненията и  си държи на интересите е редно да напусне първото и да почне там където му предлагат по -добрите условия.

# 260
Хубаво е обаче да има предвид, че така си отрязва пътя към първия работодател вероятно завинаги. Ако той е приличен и такива като него в нейния град не са много, то не е сигурно дали подобна стъпка е добра идея.

# 261
  • София
А не би трябвало. Бизнесът трябва да започне да приема, "че не е лично", че е "просто бизнес", че "служителите не са благотворителни дружества" и т.н. с всичките клишета, които се ползват от работодателите, когато взимат хляба от нечия уста, без да се притесняват, че "горят мостовете" със служителя.

Знам от първи ред няколко случая, в които хората са наети само за да тръгне проектът и се знае предварително, че ще бъдат освободени в последния ден на изпитателния си срок.

# 262
Е, хайде сега...🙂 Трудовите правоотношения са тип сделка, при която страните следва да могат да разчитат една на друга в някаква степен и да спазват някаква професионална етика. Подобно отмятане никъде не се приема добре, и ще бъде така дори да се подхожда без емоции.

И хората от твоя пример вероятно няма да се върнат при съответния работодател, което ще бъде правилно решение.

# 263
  • София
Да, договорни отношения. Просто не ми допада как когато става дума за интереса на служителите, обикновено се вмъква една неизказана морална окраска на поведението и решенията им, но когато става дума за работодателя, започват да валят обезоръжаващите реплики, които в много случаи не са нищо повече от газлайтване.

Gen Z може да имат нереални претенции и проблемно поведение,  но едно им признавам - не се оставят да се идентифицират с работата си и да бъдат експлоатирани. И следват безкомпромисно интереса си.

# 264

Gen Z може да имат нереални претенции и проблемно поведение,  но едно им признавам - не се оставят да се идентифицират с работата си и да бъдат експлоатирани. И следват безкомпромисно интереса си.

Gen Z е хубаво обаче да знаят кога да спрат. От толкова претенции и лигавене днес за малко щях да изритат една такава "принцеса".
Отиде заплашва, репчи се - щяла да напуска и шефката ми троснато й отговори:
"Ами хубаво - напускай!".
Онази разбира се не очакваше такъв отговор и почна да се оправдава.
Та... Gen Z хич не са безкомпромисни - просто са неопитни и тъпи.

# 265
Много по-малко склонни са да търпят глупости и на много от тях им е по-скоро приоритет личния кеф, а не катеренето по йерархичната стълбица, съответно е по-трудно да ги омаеш с обещания за високи постове. Адмирации за което.

# 266
Много по-малко склонни са да търпят глупости и на много от тях им е по-скоро приоритет личния кеф, а не катеренето по йерархичната стълбица, съответно е по-трудно да ги омаеш с обещания за високи постове. Адмирации за което.

За кое адмирации?
Сериозно?
От моят колектив от Gen Z само една е с завършено образование.
Другите са необразовани и без никакъв опит.
На какво отгоре се звериш и имаш претенции?
На липсата на образование или на липсата на опит?
Това, че си на 23 е само единственият ти приоритет.

# 267
  • София

Gen Z е хубаво обаче да знаят кога да спрат. От толкова претенции и лигавене днес за малко щях да изритат една такава "принцеса".
Ти нали само преди 3 седмици разправяше колко е готино да не работиш. Значи не виждам драма Wink

# 268
Драма е, когато не искаш да те изгонят но предизвикваш началството да те изгони.
Никой не е вързан насила там - да се махат като не им харесва, ама нещо не им стиска защото ако сами се махнат няма да вземат три месеца пари от борсата.

# 269
  • София
Е, те теб и без да ги предизвикваш те гонят. Как пък никъде не се закрепи, а уж си образована, ама май не достатъчно щом работиш на места, на които и необразовани младежи могат.

Общи условия

Активация на акаунт