Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 860
  • 773
  •   1
Отговори
# 270
Аз все още не съм изправена пред този казус, във вторник съм поканена на едно интервю на една от най-големите фирми в региона. И ще се чудя, ако все пак случайно ми направят някое неустоимо предложение като заплащане и социални придобивки, какво да предприема. Наистина, на мястото на което приех офертата са на зор за човек, приеха да ме изчакат три седмици и вероятно са спрели подбора, но преди няколко месеца при нас на един колега, който беше по заместване на майка просто му казаха един ден, че от следващия не е на работа. И не е като да не е питал неколкократно до кога ще е, но все са му отговаряли условно. А майката след като си прекрати майчинството е ползвала два месеца стара отпуска, не е като да не са знаели. Вярно, че можеш да ползваш борса след това, но все пак не е едно и също.                                                                         Иначе знам, че след такава стъпка си затваряш вероятно завинаги вратата към този работодател. И в региона са кът читавите работодатели и всички се познават, това е факт.

# 271
Има една приказка - Каквото повикало, такова се обадило... Важи и за двете страни. Ако работодателят не е някой диктатор и не прави проблеми, че си излязъл, за да идеш на лекар или подобно, то и служителят не трябва да прави драми, че се е наложило някой ден (не постоянно, разбира се) да остане половин час след работно време....

# 272
Да де, ама въпроса е ако вече си започнал. И според мен е гадно, но ако човек забрави за притесненията и  си държи на интересите е редно да напусне първото и да почне там където му предлагат по -добрите условия.

Авторката е написала, че първото предложение е прието, докато тече предизвестието на старата работа. После някой отправя второ предложение, което е по-изгодно. По този начин разбирам, че няма никакъв подписан договор, само една устна договорка. В такъв случай не виждам никакъв проблем. В крайна сметка, човекът е в предизвестие, възможно е дори от сегашната му работа да му предложат по-добри условия и да си прекрати предизвестието.

# 273
Хубаво е човек да е принципен, но тук говорим за бизнес отношения и всякакви чувства и сантименталности по-скоро пречат. Ако на друго място условията са по-добри, не бих пропуснала възможност, за да остана солидарна към работодателя си и знам, че и той би направил същото. Няма “гадно” тук, всеки трябва да се погрижи на първо място за своя интерес.

# 274
Винаги е проблем служителите да са емоционални.  Фирмата да е емоционална и да blacklist-ва не е проблем 🤌

# 275
  • Somewhere far away
Аз съм емоционална , особено ако по -дълго съм работила на еднo и също място. Grinning

# 276
Джен Зи-тата ме кефят. Нямам нищо против презадоволени лекенца да са заедно с мен на трудовия пазар. На техния фон изпъквам повече.

# 277
Джен Зи-тата ме кефят. Нямам нищо против презадоволени лекенца да са заедно с мен на трудовия пазар. На техния фон изпъквам повече.

Добър аргумент - не се бях замисляла за това.
Напоследък се чудя къде изчезнаха хората от "милениъл" поколението?
Заобиколена съм от Gen Z и направо ми се повдига.
Шефката е "милениъл" - добре, че тя поне има някаква морална етика.

# 278
Тук сме. Аз съм късен милениъл, но не съм забравила, че и за нас се говореше колко сме мързеливи.

При нас има четири джен-зи момичета. Всичките са бакалаври, едната даже май беше и магистър. Нямаме проблеми с тях, явно сме случили на хора.

# 279
  • Melmak
Аз учех магистратура с gen z. Не видях нито необразовани, нито прости, нито глупави. Просто знаят какво искат. И от тях имаше доста вече, които работеха в корпорации.

Всяко поколение има “мърша”. Сещам се баш за милениъли, които и средно не завършиха. Ама това не е определящо за цяло едно поколение. И от наборите на майките ни има прости и необразовани, но не са всички.

Винаги поколенческите разлики провокират старото поколение да говори зле за новото. Ако младежите не позволяват да бъдат експлоатирани, това лошо ли е? Ако някой е разглезен и се прави на луд, колко ще го търпят? Ще го пратят да си прави тия сцени на майка си, вкъщи.

# 280
  • София
Напоследък се чудя къде изчезнаха хората от "милениъл" поколението?
Измряха от инфаркти и депресии.

Изпъкването става и без да се плюе по другите, за да се издигнеш в собствените си очи. Ако е нужно, може би не си толкова добър, за колкото се мислиш.

# 281
Има неща, които харесвам в джен-зи, има и такива, които нито харесвам, нито разбирам. Например моя позната от това поколение беше изтърсила "Дори да имам само 1000 лева заплата, ако си харесам даден продукт (чанта, очила или нещо такова) за 700 лева, ще си го купя!". Тогава ѝ отговорих, че ще си го купи, ако има кой да ѝ плати всички останали сметки. Виждам, че по-често си купуват неща, които са много отвъд материалните им възможности.

Очакванията им за заплатите също са доста завишени, не че нашите не са били, но при тях очакванията са два до три пъти по-високи, но обикновено не са два до три пъти по-образовани. Давам веднага  пример. Като студентка работех в дрогерия, заплатата ми беше доста прилична - известно време след като завърших и си намерих работа по специалността, разбрах от бившите ми колеги, че са търсили човек повече от 2 месеца. Едно момче дошло с претенции, че иска 30% по-висока заплата от предлагана и ако можело само да консултира клиенти, нямало да се занимава със зареждане на стока и обслужване на каса. Естествено, че не го взели.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 12:06 от Solaris

# 282
A кое точно влиза в GenZ? Защото сега работя с хора, родени 2000, 2001 и са си много top . Приятни хора, знаят какво искат, сравнително лесно работя с тях (за справка аз вече минавам леко 30-те).
Зависи от много неща, няма как цяло поколение да се поставя под един знаменател.  На старата ми работа също имаше хора на по 22-24, бяха в голямата си част мързеливи, но според мен беше заради подбора и не особено конкурентните заплати.

# 283
проблемът с джен зет ще го усетите като трябва да ви консултират професионално или да ви обслужват в сфера, свързана с документи или пари
арогнтни, не особено компетентни и без никаква емпатия,
и хич не ги е срам, както казваше баба ми

# 284
Както казаха по-напред, всяко стадо има мърша. Аз като бивш учител обичам деца и изобщо млади хора, също така помня, че и за нас милениълите се говореше много преди години, че сме мързеливи и нагли и света колко го е закъсал ако трябва да разчита на нас.

Общи условия

Активация на акаунт