Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 856
  • 773
  •   1
Отговори
# 285
Милениълите сме отгледани от бумъри и ни е втълпявано в главите, че трябва да учим, да изкарваме добри оценки, да влезем в университет, за да имаме добра работа и живот. Това очевидно не е така, светът много се измени и в днешно време няма никаква сигурност, камо ли да си откараш на една и съща работа 30-40 години. При gen Z това не играе такава роля, те знаят какво искат и си го искат без да се притесняват дали е абсурдно или не. Те не са живели в свят без интернет и компютри. Манталитетът на тези две поколения е крайно различен.

# 286
  • София
На милениалите бабите и дядовците са бумъри, не родителите. Нищо им няма на младите, старите изоставаме, което е нормално.

# 287
Бумърите са от 1946-1964
Милениълите от 1980-1996
Gen Z от 1997-2012

# 288
А от 1964 до 1980 какви са?

# 289

Хипита?

Ами според мен за общ работник в производството, някакъв неквалифициран труд, е абсурд да им броиш дипломите на работниците. Не са се объркали тези без дипломите, а тези с дипломи, ако са там.

# 290
Поколение Х

# 291
Като милениъл и аз един ден ще втълпявам на децата си, че трябва да учат, за да имат добър живот. Каквото и да си говорим, ако погледне човек статистиките, хората с по-високо образование изкарват повече от тези, които са само със средно. Ясно е, че това не важи за абсолютно всички специалности, но определено има някаква зависимост между образование и заплата.

А ако следващите поколения продължат да обезценяват образованието - толкова по-лошо за тях.

# 292
  • София
Статистиката ти не е съвсем вярна. Хората с професионално образование изкарват повече от хората с някакво виШу.
Девалвира се академичното обрасование в БГ поне.

# 293
Статистика на НСИ към октомври 2022 г. - https://www.nsi.bg/bg/content/4039/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B … D0%BD%D0%B8%D0%B5.

Професионалният бакалавър не изкарва повече.

# 294
Направо ме карате да се радвам, като едно днжен зи, че работя с готини други джен зита и милениъли, които не се мразят взаимно. Дори ми е странно да си представ ситуация, в която някой ще се чувства по-добър, защото е по-възрастен. Смисъл, то ако си по-добър, най-вероятно пък няма да си нивото на тия 'тъпи' джен зита. Grinning

# 295
Като милениъл и аз един ден ще втълпявам на децата си, че трябва да учат, за да имат добър живот. Каквото и да си говорим, ако погледне човек статистиките, хората с по-високо образование изкарват повече от тези, които са само със средно. Ясно е, че това не важи за абсолютно всички специалности, но определено има някаква зависимост между образование и заплата.

А ако следващите поколения продължат да обезценяват образованието - толкова по-лошо за тях.
Изкарват висшистите повече, ама друг път. Един вишист не може да изкара колкото един плочкаджия, автомонтьор, маникюрист, бръснар и др., особено плочкаджии и водопроводчици.Нямат и работно време, когато са на кеф. Занаята му е майката, ама го нямам.

# 296
  • Somewhere far away
Нямам нищо против ученето, че е важно - важно е. Обаче нека да погледнем реалността- пълно е с хора, които въпреки че имат висше работят неквалифициран труд. Така че това е! Тъжно, но факт.

# 297
Изкарват висшистите повече, ама друг път. Един вишист не може да изкара колкото един плочкаджия, автомонтьор, маникюрист, бръснар и др., особено плочкаджии и водопроводчици.Нямат и работно време, когато са на кеф. Занаята му е майката, ама го нямам.

Познавам достатъчно висшисти, които изкарват по-добри пари от плочкаджии и маникюристки. И не работят в сивата икономика, а си плащат всички данъци и осигуровки. Мъжът ми е сред тези хора, както и доста наши познати и приятели.

Също така сред среднистите има много обслужващ персонал - всички тези хора са доста далеч от парите на плочкаджията. Говорим средностатистически, а не за отделни професии.
Не може всички да са майстори, маникюристи и фризьори, при това добри и с високи заплати. Накрая да не стане като с ИТ-тата. Днес чета публикация на ИТ, който се пита какво се е объркало в техния бранш. Ами когато куцо, кьораво и сакато наводнява един бранш, резултатът ще е негативен. Чули, че взимат по 10к чисто, хайде всички, юруш на маслините. Единственото сигурно е, че ще има доста разочаровани.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 14:36 от Solaris

# 298
10 000 за месец, плочкаджиите 6-8 за седмица и работят когато им е кеф.

# 299
Да, ама ако те бива. То с всичко е така. Ако имаш висше и не ставаш, ми няма да се справяш. Ако си сакат в ръцете, няма да ставаш и за майстор. Най-много за общ работник.

Общи условия

Активация на акаунт