Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 758
  • 773
  •   1
Отговори
# 525
Зависи си от сферата.И от позицията.
За какво навлизане в работата, би могло да се говори при мениджър проекти, примерно?!
Има десетки подобни примери.
Нямам впечатления да се гледа с лошо око на сменящите на 1,5г, освен ако не  излизат от мястото без препоръки.
Само че, май в Бг не са много по препоръките...

За един ПМ, да навлезе в работата означава да се запознае с процесите и спецификите в конкретната фирма, с типовете проекти в нея, хората и продуктите, които правят. Също и да се запознае с крайните клиенти и техните ценности и проблеми, ако работи с крайни клиенти. За да менажираш нещо добре, трябва да го познаваш добре, иначе няма как да вземеш адекватно решение, а един мениджър проекти трябва да взима решения всеки ден, по възможност адекватни. И да огрява навсякъде, където е нужно.

# 526
А, ако работи с договор по проект?-за срока на проекта?

Аз съм с 14 години опит QC/QA.
Имала съм договори от най-различен характер- от безсрочни от ден първи, до 6месечни-за да установя нормите и документите за екипа.

# 527
Според мен на честата смяна на работа се гледа недобре. Разбира се, зависи от спецификата на работата и позицията. Ако работиш по проект с времево ограничение, много ясно, че е ок, но това е ясно при едно интервю. При повечето професии има определено време, в което трябва да се навлезе в спецификата на фирмата и дейността ѝ, обикновено 6 мес.

# 528
Хайде стига, това за джоб хопърите не се отнася до специфични позиции, които по дефиниция са със срок, а не безсрочни.

# 529
А, ако работи с договор по проект?-за срока на проекта?

Аз съм с 14 години опит QC/QA.
Имала съм договори от най-различен характер- от безсрочни от ден първи, до 6месечни-за да установя нормите и документите за екипа.

Не съм работила с договор по проект, но предполагам че е същото. Моите договори са с конкретна фирма/фирми и отговарям или за всичките или за повечето им проекти. Но основната разлика между ПМ и QA е че когато си QA, ти отговаряш за процеса по тестване и всичко свързано с него - да са ясни изискванията, да минават сценариите, да стигне продукта в готов и удобен за ползване вид до клиента. Докато ако си ПМ, освен тези неща, всичко останало също се превръща в твой проблем - клиента иска промяна в интерфейса в последния момент, главния дев излиза в болничен в деня на релийза, кюея иска още време за тестване защото е получил нещата с малко закъснение или е видял нещо гнило и иска да му обърне повече внимание и други такива. И за тия неща няма универсални рецепти как да отиграеш ситуацията, всичко зависи много от контекста и хората. Това също е вид навлизане в нещата.

# 530
Конюктурата е различна.Аз затова, не бих , или по-скоро много трудно, бих работила в Бг.

Скрит текст:
Тук,определени позиции - наети и работят по проект, по дефолт.
Подготовка на нормативна база, документи, изпълнение, за сертификация, било начална или ресертификация,  и последващото обучение на екипи- освен в една голяма международна фирма, другаде не бих имала място за повече от година-две.
ти отговаряш за процеса по тестване и всичко свързано с него
R&D   къде е в картинката ??? с него работи и супервайзър някакъв, вътрешен човек за производството.

...клиента иска промяна в интерфейса в последния момент, главния дев излиза в болничен в деня на релийза, кюея иска още време за тестване...
Това няма как да се случи във всички отрасли- някаква ограничена ситуация е.
Цяла плеяда документи нормират процеси, които, веднъж започнали, не могат да се променят в движение.
А, договорите за продукт са сключени с всичките си параметри още преди монтиране на производство.
BRC, SQF, ISO 22000, IFS e GLOBAL GAP, GMP, GACP.. ISO серифициране като цяло.

# 531
Не поясних - за ИТ бранша става въпрос в моя случай. Никога не ми се е случвало клиента да съгласува всичко в началото и да не поиска нищо повече след това, дори при малки проекти за по 2-3 месеца.

# 532
  • София
Точно за мениджър проекти навизането е конкретика, история и т.н. е доста сериозно и не става от сега за след малко, Зависи и какво точно фирмата влага под термина проджект мениджър, защото колкото организации, толкова и различни разбирания. А ако говорим за лейн мениджмънт или при особена организация пийпъл мениджмънт, тогава навлизането е още по-необходимо и иска повече време.

Да коментирам и препоръките. Ако не познавам човека, който дава препоръката, тя е силно под въпрос. Повечето са изключително стандартен текст, нахвърляно вътре колко перспективен е даден човек. Да де, ама колкото мениджъри, толкова и разбирания какво трябва да има като качества един човек, за да се впише в дадена среда. При по-авторитарен и доминиращ мениджът, покорството и изпълнителността могат да се окажат наистина невероятно качество, За друг тип мениджър, ако човекът е способен да търси сам възможностите и проактивно да дава идеи и насоки - би бил супер фит, но за авторитарния... не съм сигурна. Освен това, силно зависи и от структурата на самата организация и с кого се работи - за много фирми временен ПМ или такъв, който не е служител на фирмата биха били абсолютно табу, поради достъпа до специфична силно поверителна информация и т.н.

Колкото до фрилансинга и job hoppers -  не, работата по проекти не прави хората job hoppers. За всеки има място под слънцето. Но тук много зависи и от амбициите на конкретния човек - ако иска някакво кариерно развитие, то тогава фрилансърството не е най-добрата идея, така си мисля, но може и да греша.

# 533
Препоръките наистина у нас не са разпространена практика и съответно няма и установени начини за тях как да се изготвят и какво да съдържат... и става едно субективно мнение накрая дето си права че ако идва от непознат не знаеш какво да си мислиш за него.

За незадържане на работа могат много да са причините и там няма само един прав. Работодателят е прав да иска сериозни хора дето няма да побягнат при първия който им дава с малко отгоре. Кандидатът пък ако има как да не го отхвърлят само на база на това че на една или повече работа не е прекарал по дълги години.

# 534
  • Somewhere far away
В Бг нищо не е като хората, така че не знам защо изобщо се говори за скачане от работа на работа или работа на едно място сто години. Някой ако е на зор ще те вземе и в двата случая, а ако много пробира - ще си пробира и без  тези  фактори и все нещо ще има дето не му харесва в СВто.

Малки фирми примерно постоянно правят шмекерии, като пускане на договор със задна дата,  което не е законно, плащане на ръка, осигуряване на мин. раб. заплата и още и още ... но  на никой не му пука, защоото в бг това е практика. Мен тези неща ме притесняват повече - на мен ми пука , но аз съм о тмалкото, повечето хора им пука само да си вземат парите- а това че не се спазват закони и се замита под килима и се правят разни неща, които да прескачат закона, това се подминава с лека ръка.

# 535
Ами много хора не искат да ги осигуряват на повече и причините са различни- има такива, които са вземали кредити, но нямат намерение да ги връщат, други да плащат по- малка издръжка на децата си, трети да ползват социални облаги- общински жилища, отопление, други са разочаровани от ЗК, държавни институции и не искат да наливат в държавния бюджет от който се плащат заплатите на държавните служители и други. Всеки с акъла си.

# 536
  • Somewhere far away
Проблема не е в какво искат много хора. проблема е че и много работодатели го искат. И го правят.

# 537
Оффф, не се гледа с добро око... Кое е това "добро око", че не се сещам... Това ли което през 1.5 г. пуска едни и същи обяви? И се жалват че няма хора, и от Пакистан и Индия доставят работници. Все служителите са лоши, хопъри били, работодателите са чисти и неопетнени като Момина сълза. И затова избяга от тях народа в чужбина. Още им се подмазвайте и им клякайте и после що ви газят.

# 538

...А и този човек за мен си гледа интереса и е силно подвластен на парите и за малко отгоре ще напусне компанията. Така че предпочитам да търся по-дълго, но да намеря от другия тип - хора, които са готови да се развиват и да дълбаят в една сфера и все пак за себе си са разбрали какво искат. Моята цел е да докарам печалба на фирмата, а последното дава повече стабилност и възможности за това. Нищо лично.
Е естествено, че този човек си гледа интереса и е силно подвластен на парите, също така, както и фирмата. За човека е изгодно да смени работата за повече пари, за фирмата е изгодно да държи дълги години на същата заплата. Ти сама го каза. Въпрос на напасване на интереси.

# 539
Те и двете страни по трудовия договор го подписват само защото смятат че е в техен интерес, защо да го правят иначе?

Общи условия

Активация на акаунт