Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 769
  • 773
  •   1
Отговори
# 510
Каквото и да си говорим, моите лични наблюдения са, че след 2г в една фирма няма какво повече да вземеш оттам. Освен ако не е някоя много голяма и да можеш да се местиш в друг екип, тогава може би към 5-6г е границата на рутината. 10-20г в една фирма ми звучи като човек да е по-скоро в комфортната зона, отколкото активно да се развива. В което няма нищо лошо, да се развиваш постоянно също писва и уморява.

# 511
А какво смятате, лошо ли говори това, ако човек през 1.5г си сменя работата? На едно интервю много негативно се изказаха по този въпрос, чак малко подигравателно.
Не е Ок за работодателя, защото всеки нов служител изисква обучение и време докато започне да върши работата на 100% за която е нает. И когато потенциалният служител често за кратък период сменя работа, за работодателя не е изгодно да наемат такъв и да го обучават- разход на време и финанси.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 11:14 от vita

# 512
  • София
не си представям да кибича 5г на едно и също място. Като ми писне и ми стане монотонно сменям.
Според мен са усетили този манталитет по време на разговора. А не толкова самото сменяне на 1.5г за млад човек

# 513
В нашата фирма има доста хора с 10-20 години стаж (но и доста от тях са с намалено работно време). Вършат се различни проекти, винаги има нещо ново.

Ако съм работодател и видя, че човекът седи по 2 години на позиция, не би ми направило приятно впечатление. А пък смяна на година и половина, съвсем несериозно ми се вижда. В такъв случай по-добре човек да работи като фрийлансър, щом му е толкова скучно.

# 514
  • Somewhere far away
И работата като фриилансър си има недостатъци.

# 515
  • Melmak
За мен нито една крайност не е хубава. Нито да се сменя често, нито 20 години да седиш в една фирма без развитие.

Сменяла съм работа два пъти с по 1 година стаж на всяко място, защото имах по-добри предложения и по-хубави позиции. Беше повече растеж, не ми е попречило, но са били в една сфера. За работодателя може да изглежда хаотично днес си маникюристка, утре офис мениджър, след още година и нещо  маркетинг специалист.

# 516
  • Пловдив
20 години в една компания, не е равнозначно на липса на развитие.

# 517
Няма универсално мнение за честата смяна на работа. За мен между 3 и 8 г. смяна няма лошо, дори напротив. 1,5 г., само ако е един-два пъти. Ако е почти от всяко работно място, не е добре (според мен).

# 518
За 20-те години моля да коментират хора, които работят поне във фирма с 10 години история на пазара. За 20 години една компания, за да се задържи на пазара, се предполага, че е минала през доста неща и служителите й да се е наложило да да доста адаптивни и да са понатрупали различни умения.

# 519
Аз съм от тези с дългият стаж в една фирма. Вече 19г. работя при един работодател, за тези години съм била на различни длъжности, замествала съм много колеги, много неща научих...но се смени собственика и чуствам че ми е момент за ново начало в друга фирма...

# 520
  • Melmak
Да, в такива фирми сме, с дълга история. И пак, не е въпроса какво мислим ние, а ЧР и работодателите. ЧР са първата цедка, после вече ясно.

# 521
  • София
А какво смятате, лошо ли говори това, ако човек през 1.5г си сменя работата? На едно интервю много негативно се изказаха по този въпрос, чак малко подигравателно. На моята възраст, и предвид, че живея в София, и имам различни възможности, просто не си представям да кибича 5г на едно и също място. Като ми писне и ми стане монотонно сменям. Аз постоянно си уча нещо ново, ходих на курсове по грим, маникюр, чужд език, и бих казала, че всяка следваща работа е различна от старата и малко по-добра, и хем се чувствам добре, хем научавам все нещо ново. Плюс, че вече не се срамувам да си изисквам и си договарям по-добри условия, докато преди ме беше срам да си кажа примерно "Искам стартово 2000лв!" Не ми допада идеята да се забия само в едно и там да седя...

От позицията на мениджър го казвам - на такива кандидати се казва job hopper-и. За мен е лошо и не бих заложила на такъв човек. Този човек или не знае какво иска и би желал да опита различни неща, в което разбира се няма лошо, но идва подвъпроса искам ли да е за моя сметка. Сега -много зависи и от други неща - например сфера, за колко висококвалифицирани позиции иде реч, за какво точно се кандидатства. Човек с ниво старши се изгражда по статистиките между 3 и 8 години, като критериите много варират в различните организации. Човекът с 5 години опит от три смени по 1,5 години си е все младши, защото особено ако са различни сфери, то само е докоснато. А и този човек за мен си гледа интереса и е силно подвластен на парите и за малко отгоре ще напусне компанията. Така че предпочитам да търся по-дълго, но да намеря от другия тип - хора, които са готови да се развиват и да дълбаят в една сфера и все пак за себе си са разбрали какво искат. Моята цел е да докарам печалба на фирмата, а последното дава повече стабилност и възможности за това. Нищо лично.

# 522
ЧР са като жабешки хор. Утре някой HR гуру ще каже, че е много добре да сменяш работата през 1 година, и те ще заквакат същата песен. За самите работодатели, разбирам ги, че гледат подозрително на честа смяна. Тя обаче не се дължи непременно на непостоянство или меркантилност на служителя. Българските работодатели имат нужда от обучение как да се държат цивилизовано със служителите си.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 11:15 от Cafe

# 523
През 1 година просто не е добре да сменяш. Има проучвания, че отпимално е между 5 и 10 години.....

За 1 година тъкво си навлязъл в работата и айде нова. Не е ок.

# 524
Зависи си от сферата.И от позицията.
За какво навлизане в работата, би могло да се говори при мениджър проекти, примерно?!
Има десетки подобни примери.
Нямам впечатления да се гледа с лошо око на сменящите на 1,5г, освен ако не  излизат от мястото без препоръки.
Само че, май в Бг не са много по препоръките...

Общи условия

Активация на акаунт