Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 013
  • 773
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Аз нямам против да погледна и на двете ви, но аз съм в много различна сфера. Ако решите пишете ми на лична и мога да прегледам.

# 61
  • Melmak
Аз мисля, че се ограничавате като кандидатствате за позиции, на които имате 90% сходство в опит-изисквания. Свалете малко процентите, често пъти това помага. Фирмите търсят оптимален кандидат с куп изисквания, но често могат да наемат кадър, отговарящ на по-малко. И не, не изпадаме в крайности да кандидатстваме за ракетен инженер, като имаме опит на готвач. Но като съм кандидатствала не съм се ограничавала така и това все ми е донесло ползи.

# 62
Моите впечатления са, че за такива административни позиции изискванията са много, а заплатите ниски. Кандидати бол, затова за всяка обява има по 150+ кандидатствали.

# 63
...и се търсят по възможност младежи, които биха били склонни да работят за по-ниско заплащане.

# 64
Здравейте! Имам нужда от съвет или препоръка относно работа за майка ми. Тя е на 55г. и цял живот е стоматолог, но напоследък тази работа не и е на сърце поради ред причини. Наскоро преживя нещо много неприятно в личния си живот и иска драстично да смени обстановката и да започне нещо ново, за да се разсее от всичко случило се. Има идеи да работи в Гърция в хотел/ресторант през идващия летен сезон, защото й се иска да е около хора и да е до колкото е възможно позитвно преживяване... Наистина искам да й помогна да намери нещо, въпреки че нямам никаква представа как се търси подобна сезонна работа в Гърция за човек, който не знае гръцки (говори английски и руски). Наясно е, че такъв тип работа не е "приятна", но иска да е заета и да работи.
Идеята е предимно да намери нещо, което да я изкара от обстановката в България и тъй като тя сама проявява интерес към работа в Гърция много искам да й помогна. Моля,ако някой има съвети - да сподели..

# 65
Туризмът не е добро решение, казвам ви го като човек, който цял живот това е работил. Отстрани изглежда като непрестанен купон, но реалността е, че това е една изключително неблагодарна работа. Фактът, че в България липсват стотици хиляди работници за сезона е показателен. В ресторанта младите ще я правят крива, културният шок ще е голям.В хотел, освен камериерка не виждам какво може да работи без език. За ненормираното работно време , няма да споменавам. Три месеца се взимат за един.
За работа- ще я намерите, но преживяването няма да е позитивно.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 23:27 от Анонимен

# 66
Знам, и аз съм работила като сервитьор в много натоварени ресторанти известно време. Неблагодарна работа е наистина, но тя е в такъв период, че й трябва някаква голяма промяна, предизвикателство, хора, нещо коренно различно. За Гърция конкретно аз си представям таверни и къщи за гости, доколкото си спомням от ходенето ми там определено го карат по лежерно от нашето черноморие и за това смятам, че може би няма да е чак такъв гърч.

# 67
Можете да проверите в Бюрото по труда дали нямат някакви опции за сезонна работа в чужбина или да се консултирате с тях за информация за посреднически фирми.

Предполагам, че повечето българи, които работят в Гърция, не знаят или не са знаели езика преди да заминат, така че това не би трябвало да е проблем, ако става въпрос за работа, която няма да е директно с клиенти (рецепция, административни отдели и под.).

Аз не бих се ограничавала само до Гърция - проверете варианти за Испания, Англия, дори и нещо различно от хотел, щом целта е промяна на средата.

# 68
Била сте там като турист, а и гърците не се славят като най-добрите работодатели. Собствениците в туризма никога не са доволни и цял сезон внасят напрежение., но крайното решение го взимате вие, разбира се.

# 69
Можете да проверите в Бюрото по труда дали нямат някакви опции за сезонна работа в чужбина или да се консултирате с тях за информация за посреднически фирми.

Предполагам, че повечето българи, които работят в Гърция, не знаят или не са знаели езика преди да заминат, така че това не би трябвало да е проблем, ако става въпрос за работа, която няма да е директно с клиенти (рецепция, административни отдели и под.).

Аз не бих се ограничавала само до Гърция - проверете варианти за Испания, Англия, дори и нещо различно от хотел, щом целта е промяна на средата.

Благодаря много за съвета! Ще проверим там със сигурност.
И аз съм на мнение, че трябва да се гледа за варианти и в други държави като Испания и т.н. За съжаление нямам познати и малко трудно ще стане цялото търсене, но се надявам да намеря нещо адекватно.

Била сте там като турист, а и гърците не се славят като най-добрите работодатели. Собствениците в туризма никога не са доволни и цял сезон внасят напрежение., но крайното решение го взимате вие, разбира се.

Така е, права сте. Наистина се чудя какво би било най-добрата опция и откъде въобще ще се намери, но дано имаме късмет и открием

# 70
Подкрепям мнението, че работа в туризма няма да е добро преживяване.
Ако има събрани пари, да отиде на екскурзия, почивка.

# 71
Не съм в тази сфера, но не може ли да потърси нещо по-близо до професията си? Например помощник в стоматологичен кабинет, в Гърция има много туристи и с английски може би ще се справи. Само идея.

# 72
Защо не си отвори сладкарница? Да се занимава с декорация на торти?
Може и детски кът и да организира детски рождени дни.
Или пекарна?
Магазин за парфюми, козметика, бижута.
Нещо нейно свързано с позитивни емоции.

# 73
  • Melmak
Аз бих препоръчала да премисли нещата. Разбира се, да не се отказва от идеята за промяна, но да помисли хубаво каква промяна.

Майка ми започна да работи в ресторант на възраст около 52 г, продължава да работи към днешна дата и е на 60+. Тя е в България, но работата е много и не е лесна. Майка ми е в кухнята, не сервира.

Мисля, че има илюзорна представа колко ще е хубаво да работи в Гърция, на плажа в някое ресторантче. Като цяло гърците не са най-добрите работодатели. Също така работата като сервитьор е физически нелека, а тя ако не знае езици ще се види в чудо.

Има доста опитни сервитьори, които години наред работят това и знаят на базово ниво да говорят по няколко европейски езика. Не се хващайте тук, че говоря за сервитьори полиглоти. Просто могат да разберат елементарен разговор и да обслужат клиенти не само на английски.

Може би майка ви има нужда от екскурзия, измислете нещо за 2 седмици някъде, мечтана дестинация или да отиде на море за месец.

И вече да помисли за нещо, което наистина желае и иска да развива.

# 74
Или доброволец в някое сиропиталище или училище в Африка, те са за по месец.

Общи условия

Активация на акаунт