Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 671
  • 773
  •   1
Отговори
# 45
За достъпа до сградата може да се дискутира, но за лаптопа не - той не е негов и могат да му го вземат, заменят, изискват за проверка и каквото се сетят.

# 46
  • Melmak
Чак да нямат право…

Другото, което е то ако си тръгваш след 1 седмица голяма работа..

# 47
  • София
Ами нямат, питай ейчарите.

ЧС- проверката и взимането за поправка и други вратички, с които могат да си запълнят време, в което служителят да няма физически достъп до лаптопа, не е същото като да те отрежат от компанията с credentials и т.н.

# 48
  • Melmak
Като стана войната в съседство едни колеги ги блокираха буквално за ден, а кога го уволниха.. малко след това. Разбира се, държавата е друга, форсмажорът от войната- също.

Но като ти кажат да върнеш лаптопа, връщаш го, не е твой.

При нас чак такива случаи май няма, хората се разделят с компанията предимно цивилизовано. Но и след като имаш постоянен договор при нас рядко махат хора, да не казвам, не махат изобщо.

# 49
За служебен лаптоп и подобни и аз не мисля че нямат право от фирмата да се разпореждат с него и с достъпа до него, то е нещо тяхно а не на служителя. Чудо голямо че не можел да работи, нали те са дето евентуално биха му търсили сметка за това, както и тяхна грижа е да му набавят с какво да работи.В този случай когато били имали проблеми заради това, ми се струва че по-скоро е било заради факта че в такъв ред е станало, един вид че ЧР са се изсилили, знам ли ги. Да му го вземат да не му се води в ръцете е едно, да отговаря той за него и да го отрежат е малко по-различно.

# 50
На места, на които е налице достъп до големи обеми от чувствителна информация, обикновено веднага го отрязват, ако има индикации, че раздялата със служителя няма да е цивилизована.

# 51
Със сигурност няма проблем да орежат достъпа до информация и чувствителни ресурси. Ако е имало някакъв проблемен случай нещо друго е било в основата.
Единствено може би достъп до работно място трябва да му осигурят, ако в договора е записано, че работи на конкретен адрес. Знам някои фирми че изолират така служители в предизвестие, настояващи да ходят в офиса, в отделна стая, където по цял ден нищо не правят.
Това обаче обикновено става когато фирмата е иницирала съкращение с цел да няма възможност за отмъщение от служителя. Когато е доброволно напускане обикновено не се прибягва чак до такива мерки.

# 52
  • София
Със сигурност не е вярно.
При работа с лични данни и сцени от служител, може и да го направят. В общия случай - не. Дори да го направят, не значи, че не подлежи на претенция.

Случаят, който давам за пример, се развива в друга европейска страна, където хората си знаят правата и не намират за стандартно някой да бъде държан в затворен стая по време на предизвестие (WTF)

# 53
Големите фирми съда не ги плаши, плащат ти отсъденото и вън от палатката.

# 54
  • София
Биха. Затова го възстановиха на работа.
Нямам намерение да убеждавам когото и да било, особено пък хора, които никога не падат по гръб дори неинформирани. Това е лоша комбинация и не си струва усилието. Който иска да прочете, прочел е.

Бубе, в други страни синдикатите са много силни, не си бъркат в носа и малко или много компаниите си спазват законодателството.

# 55
Значи от отнемане на достъпа до информация на служител в предизвестие отидохме на оспорено уволнение.

Който иска да прочете, прочел е.
Който иска прочел, други само си пишат без да четат... Важното е редовно да се пише "не е вярно", а какво е невярно не е важно.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 13:16 от bboiko

# 56
Здравейте. Възможно ли е някой да ми пише на лично, за да ми погледне CV-то, защото кандидатствам за обяви, но само ги преглеждат без да ми връщат обаждане. Благодаря за отделеното време.

# 57
  • София
Много общо. Кажи за какво кандидатства поне.

# 58
В сферата на Административни, Офис и Бизнес дейности.
Като професии: Административен асистент, Административен мениджър или Офис мениджър.
Много общо. Кажи за какво кандидатства поне.

# 59
Провокирана от поста на _haha_, реших и аз да се допитам до вашето мнение. Чета ви от известно време, защто пускам кандидатури по обяви в jobs, но не получавам дори обаждания, а мненията тук са ценни, предполагам не само за мен, а и за повечето в подобна ситуация...
Кандидатствам за административни позиции. Опитът ми е предимно в тази сфера на дейност. Не пускам кандидатура на обяви, на които не отговарям на изискванията или поне на 90% от тях. От посочените компетенции е видно каква част от изискванията покривам.  Понякога добавям към CV-то някои компетенции, които не са ключови, но биха били приети като позитивни за конкретната позиция.
CV-то ми е направено с Canva - има малко цвят, по-различни шрифтове, но в  икакъв случай не е шарения. Имам снимка в близък план - свежа, на фон външна среда, леко усмихната за повече позитивизъм, не е вулгарна, не е голяма... Посочила съм профила си, опит, умения, компетенции, контакти, образование, всичко е систематизирано, подредено. От снимката, предполагам, е видно, че съм 45+г. (но повечето ми познати не ми дават годините)
Ще съм благодарна за мнения и насоки.

Общи условия

Активация на акаунт