Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 367
  • 773
  •   1
Отговори
# 30
Досега винаги съм търсила и намирала работа само през jobs.bg. Сякаш там избора е по-голям, а пък и доста от обявите се повтарят в различните сайтове. Просто за да се подсигурят работодателите предпочитат да пуснат обява на няколко места.

# 31
  • Melmak
Например колко да очакваме да се развие един хлебар, освен ако не си смени работата и не отвори пекарна, а той може да си работи много добре, но да не му се поема такъв ангажимент. Не може всички да сме еднолични търговци и мениджъри. Между другото 12-13% увеличение на заплатата си е супер, моето е под 4%.

Тук повечето сме офисни служители, ясно е, че по различен начин се определя увеличението. Което не значи да не си искате, нито хлебаря да не си иска. Но да кажем, че там се определя по по-различен начин. В малките бизнеси (от по 2-10 служителя), където и собственика работи във фирмата ще е едно, в голяма фирма ще е друго.

Аз пак казвам, че всеки трябва да иска увеличение, щом смята, че го заслужава. Въпросът е как да го направи. Защото като отиде и каже, че хлябът е поскъпнал с Х % и за това иска увеличение.. освен да му се посмеят, не знам какво друго ще се случи.

Хрис, те явно искат да се съгласи по взаимно съгласие щом новия човек е нает.

Боряна Сто, ползват различни канали. Гледах някакво видео, в което чр обясняваше, че търсели складов работник или нещо подобно. В джобс не успявали да получат дори св-та, но през социалните мрежи намерили много повече кандидати.

# 32
Благодаря за темата!

Кечър, ако можеш добави и линка за трудовата борса, че липсва, докато може да се редактира заглавния пост. Мерси Simple Smile
https://www.bg-mamma.com/?topic=1731538

И още едно предложение. Най-долу при текста за основна/бруто/нето - бих добавила примерно и този калкулатор - много подробен и прегледен. Вчера ми свърши доста работа.
https://kik-info.com/trz/zaplata.php

# 33
  • София
Никой не е казал, че не трябва да се увеличават заплатите на служителите, а че няма пряка връзка между двете. Защото разходите за труд не са само заплати и осигуровки, а включват и доста други неща и повечето казахме, че сметката не е така. Нищо повече. Аз дадох и примерни проценти, за да се добие някаква предастава, а не, че това е задължителното или така трябва да бъде.

Всеки, който не се чувства оценен, е в правото си да води разговори с мениджърите си, да си търси нова и по-добре платена работа. Мениджърите са хората, които трябва да помислят как да го задържат, а и хората не са роби на никоя фирма. Все пак, нека да не се забравя, че фирмите не са социални организации, чиято цел е да мислят за добруването на работниците, а фирмите мислят за разрастване на бизнеса и за печалби. Затова и при високи печалби не се вдигат заплатите с високи %, а се мисли за инвестиции, разрастване на бизнеса и т.н. Това се опитах да кажа аз, но веднага коментарите бяха характеризирани като злобни. Ама всеки човек на заплата иска да му я вдигат, ако може и ежеседмично, ама реалностите, за съжаление, не са такива. Ако дадена фирма предлага достойно заплащане и добри условия, то тя може да задържи служителите си и да се грижи за тяхното добруване. Тогава и работата се върши по-добре и самите служители са по-мотивирани и ангажирани със задачите си. Изпълнения в стил аз те лъжа, че ти плащам, а ти ме лъжеш, че работиш, не са довели нито една компания до просперитет и успех.

Писала съм го и друг път, но много често някой си мисли, че е отличен служител, а ако питаме Тийм лидер или мениджър се оказва, че има сериозно разминаване във възприятията.

Колкото до предизвестието - вероятно ще бъде платена цялата месечна заплата, а щом бъде назначен заместник, вероятно, подалата предизвестие ще бъде освободена по-рано. Аз така го разбрах.

# 34
  • София
Да, остатъкът от пълната заплата се явява нещо като неустойка при освобождаване по- рано. Мисля, че няма правен механизъм обаче при вече подадено предизвестие работодателят да намали срока му самосиндикално. Нека някой ме поправи, ако греша.

# 35
Не знам защо отказвате да осъзнаете, че трудът също е величина, която с времето повишава своята стойност, заедно с останалите разходи. Заплатите са част от разходите, които влизат в ценообразуването и влияят на крайния резултат. Обчае някакси, при повишаване на останалите разходи, защото нали, то е неизбежно, скочил тока, увеличила се цената на суровините и т.н./няма да коментирам как точно се увеличават, че хептен ще стане мазало/, заплатите все не мърдат, щото то нямало как.... Те са там едно необходимо зло, което само ни намаля печалбата накрая, ако може даже да ги намалим, ама пусто законът не дава. Даването на заплати не е благотворителност, обаче всички така гледат на тях, включително и служителите, което вече е страшно.

Аз не видях някой да е казал, че не бива да се вдигат заплати. Изказванията са, че не може да се прави такава линейна екстраполация - щом цените са вдигнати с 30% трябва и заплатите да се вдигнат с 30%.  Това беше невярното и абсурдното в първия пост, дал тон на спора. А и при заплатите освен реално изчисления принос на служителя (правилно сметнат, а не с въпросната екстраполация) има и елемент на договаряне и пазарлък. Изобщо няма абсолютна справедливост на този Свят.

# 36
Да, остатъкът от пълната заплата се явява нещо като неустойка при освобождаване по- рано. Мисля, че няма правен механизъм обаче при вече подадено предизвестие работодателят да намали срока му самосиндикално. Нека някой ме поправи, ако греша.
За мен беше нещо ново, тъй като съм наблюдавала случаи, при които намерят ли ти заместник, повече не те държат, но явно е оформено като взаимно съгласие. Подадеш ли предизвестие,  се предполага че не искаш да работиш вече в тази фирма. За пръв път ми се случва, някой да иска да изкарва предизвестие докрай.

# 37
  • София
Ами, ако си е намерил друга работа за след срока на предизвестие, при по- ранно освобождаване би останал без доход, ако те искат по взаимно съгласие.

# 38
Това работодателя ли трябва да го мисли, пък и няколко дена, даже и месец да е няма да го съборят.

# 39
Аз не се сещам за начин фирмата да прекъсне, едностранно, предизвестие подадено от служител. Могат да му спрат достъпа до офиса и всякакви фирмени ресурси, но трябва да си го водят на работа документално до последния ден съответно със заплата, осигуровки и изплащане на неизползван отпуск.
Изключвам врътките с дисциплинарно уволнение или съкращаване на щат, защото те трудно могат да се направят легално в описания случай.

А защо би искал някой да стои до последно - така си е направил плановете финансово и кариерно.

# 40
  • София
Това работодателя ли трябва да го мисли, пък и няколко дена, даже и месец да е няма да го съборят.
Не, но при вече подадено предизвестие няма да има право да решава дали ще е по взаимно съгласие. Затова се нарича взаимно. Служителят вече е подал едностранно волеизявление под формата на предизвестие. И започва да тече срокът.
Нормално е да гледа интереса си служителят, а не да кляка, защото компанията искала друго, което би го ощетило.

Бойко, нямат право да му спрат ресурсите, преди да са го освободили документално. Подлежат на санкция.

# 41
  • Melmak
Предизвестието не е толкова нежелано нещо, аз винаги си ги отработвам, освен ако не ме “купуват” от новата фирма.

Като цяло през това време се предполага, че си предаваш работата.

Иначе да, има такива случаи просто не те допускат до офис, фирмени системи, но те водят и ти плащат.

# 42
Бойко, нямат право да му спрат ресурсите, преди да са го освободили документално. Подлежат на санкция.
Социалните придобивки нямат право, но работни ресурси като например служебен телефон или кола могат. Винаги е разписано, че те се ползват само за бизнес цели, ако и масово да си затварят очите когато се ползват и за лични.

# 43
Има много случаи когато подават заявлението за напускане оформено като - аз заявявам че напускам считано от утре, а пък ако не сте съгласни считайте го за предизвестие от утре. При това положение вече не знам могат ли да маневрират така, но то тогава и служителят явно не държи да остава повече и лесно биха се разбрали да подпишат по взаимно.
Ако изрично пише само предизвестие, не мисля че могат едностранно да прекратят по-рано. Не и без да се плати за този период.

# 44
  • София
Нямат право да спрат достъпа до сградата или лаптопа. При нас, или по- точно компанията, която аутсорсва, бяха го направили и то с един ден разлика. Спрели му достъпа до лаптопа в неделя, без да са му казали, искали в понеделник да го освободят. И си навлякоха големи проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт