Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 794
  • 773
  •   1
Отговори
# 450
Масово хората гледат да свършат възможно най-малко работа за възможно най-много пари. Съответно работодателя гледа на обратно - за всяка придобивка да изисква възможно най-много работа. Хоум офиса и гъвкавото работно време са придобивки.

Така е, докато има хора, които скатават, ще има и работодатели, които не се доверяват.
Трябва да правим разлика между изцяло дистанционна работа и хоум офис, защото едното е придобивка както казваш, другото е законосъобразна форма на трудов договор. В България понятията се сливат.

Цитат
Разтягаш локуми и или не четеш с разбиране, или не ти изнася да разбереш.
Изписваш тонове претенции и критики към работодателя. Полза никаква. Работата мечта няма да я намериш в този форум, гаранция.

Написах ти го вече, повтарям. Ако на едно или две места не намираш това което искаш, това може да е лош късмет или проблема да е в тях. Ако се случва на много места, остават само два варианта - очакванията ти са твърде високи или не се презентираш добре на интервюто.

O, никакви претенции нямам към работодателите освен адекватно отношение и възнаграждение. А това е субективно. Това е пазарната икономика. Офертите и възнагражденията, за които имам информация са не само от личен опит но и от познати, колеги, хора в сектора... т.е. не е толкова до късмет или умения, а до това, че чисто и просто работодателите винаги ще се стремят да дават по-ниски заплати, и както се казва разговорно, зависи "кой е по на зор." Simple Smile

# 451

O, никакви претенции нямам към работодателите освен адекватно отношение и възнаграждение. А това е субективно. Това е пазарната икономика.

Продължаваш да търсиш, докато намериш нещо, което те задоволява. Ако дълго време не намираш, значи очакванията ти са големи. И, да, има и много високи заплати, но обикновено не се намират по обяви.

# 452
  • София
Аз пак да кажа - в криза е света. Следователно всички харчове по компаниите се свиват. Дигиталният маркетин е от първите пера, които ще бъдат отрязани. И понеже пазарът се наводни с кадри, знайни и незнайни, ей това ще е положението - ниски заплати и изисквания за присъствие в офис. Нищо лично към Нади22, но това е положението в момента.

От гледна точка на служителя - има огромна разлика дали ще е хоум или не, защото е въпрос на удобство, по-малко разходи (в това число за транспорт и облекло), спестено време.
От гледна точка на работодателя обаче, нещата стоят по малко по-различен начин. И не е само до контрол, а до цялостна организация. Например, трябва да се отиде спешно до клиент Х, ама служител ХО никой не го знае къде е, тоест трябва в офиса да има наличен човек, когото да изпратим. Неудобно е, трудно е за организация. Друго нещо, пак от гледната точка на работодател - невъзможност за изграждане на екипна култура, фирмена култура и т.н. Това в дългосрочен план пречи и то много. И така нататък. Затова и доста често работодателите искат служителите да са им под ръка, хубаво-лошо - това е положението.

Колкото до ХО извън България - да, разпространен е, но например Мъск си върна хората в офиса, Гугъл правят същото и т.н. Тоест големите фирми налагат тенденции и правила. И пазарът ги следва, не е български патент. А и в крайна сметка, светът с интернет вече е голямо село - ако можете - започенете работа дистанционно към компания извън България.Виждала съм из нета, че варианти и предложения има.

# 453
Аз пак да кажа - в криза е света. Следователно всички харчове по компаниите се свиват. Дигиталният маркетин е от първите пера, които ще бъдат отрязани. И понеже пазарът се наводни с кадри, знайни и незнайни, ей това ще е положението - ниски заплати и изисквания за присъствие в офис. Нищо лично към Нади22, но това е положението в момента.

Съгласна съм. Нестабилността в икономиката в момента наистина е първия фактор. Много фирми по принцип не смятат маркетинга за приоритет, какво остава когато ресурсите са ограничени. Наясно съм със ситуацията, но тъй като виждам много голяма разлика в предлаганото възнаграждение от една до друга фирма, исках да сверя часовника си с реални мнения, а не само да се ровя из статистики в интернет. Satisfied

Аз съм ЗА хоум офис, а съм била и на позиция, където съм пътувала нон-стоп по работа по цели седмици, което те ангажира дори извън работно време. Не се оплаквам - просто споделям, че и двете форми на работа имат своите предимства и за работодателя и за служителя.

Цитат
От гледна точка на служителя - има огромна разлика дали ще е хоум или не, защото е въпрос на удобство, по-малко разходи (в това число за транспорт и облекло), спестено време.
От гледна точка на работодателя обаче, нещата стоят по малко по-различен начин. И не е само до контрол, а до цялостна организация. Например, трябва да се отиде спешно до клиент Х, ама служител ХО никой не го знае къде е, тоест трябва в офиса да има наличен човек, когото да изпратим. Неудобно е, трудно е за организация. Друго нещо, пак от гледната точка на работодател - невъзможност за изграждане на екипна култура, фирмена култура и т.н. Това в дългосрочен план пречи и то много. И така нататък. Затова и доста често работодателите искат служителите да са им под ръка, хубаво-лошо - това е положението.

# 454
  • Melmak
Мислила ли си за фриленсърство?

# 455
Може да пробваш да разпиташ и в реддит.

# 456
  • София
Някой знае ли дали правото на обезщетение за безработица е обвързано с майчинските? Аз съм на борсата от половин година и получавам обезщетение поради съкращение. Скоро ще започвам нова работа, но и планирам бременност, и се питам дали бих имала право на майчински (разбира се, след изтичане на 6 м. изпитателен срок).

# 457
  • София
Да, ще имаш, то се брои като трудов стаж.

# 458
Случвало ли ви се е да получите съобщение в Linkedin от HR с молба да му съдействате с препоръка за кандидат, подходящ за определена позиция? Как бихте отговорили?  Пояснявам, че не става въпрос за услуга между HR -и.
Ако сте HR, използвали ли сте тази опция в търсенето на подходящ кандидат?
Текстът е в духа на: на база вашия богат професионален опит в областта, смятам че може да сте ми полезен в намирането на подходящ кандидат за еди каква си длъжност.
Аз лично малко се изненадах от този подход, а явно е практика, поне на този конкретен човек, защото съобщението беше шаблон, в който изпращащия даже не си беше направил труда да коригира текста и на места обръщенията са в неподходящ род.

# 459
  • София
Непрекъснато получавам оферти от всякакъв вид там.

# 460
Звучи ми като некадърен съм да си свърша работата, ела ми я свърши безплатно.

# 461
  • София
Някой ще ходи ли на това?
Вчера бях на този на JobTiger, но след 15ч и половината вече ги нямаше... но беше Аг-та по заетостта.
Този обаче е в делник.
 Не съм в този период, но на мен са ми интересни идеи и възможности за преквалификация. И начини за отциклянето от сегашната работа/професия.
16.04.25 в ИЕЦ
https://investsofia.com/1vi-karieren-forum-zreli-profesionalisti/

# 462
Някой ще ходи ли на това?
Вчера бях на този на JobTiger, но след 15ч и половината вече ги нямаше... но беше Аг-та по заетостта.
Този обаче е в делник.
 Не съм в този период, но на мен са ми интересни идеи и възможности за преквалификация. И начини за отциклянето от сегашната работа/професия.
16.04.25 в ИЕЦ
https://investsofia.com/1vi-karieren-forum-zreli-profesionalisti/

Аз мисля да отида, от чист интерес.

# 463
Аз не съм впечатлена от събитието на Job Tiger. Отидох по обяд, нямаше много хора. Имах интерес към две конкретни фирми.  Дадоха ми брошури, от едната ми дадоха и визитка с контакти, където мога да изпратя CV, но без конкретна информация за свободните позиции. На много от щандовете освен представители на фирмата, нямаше други хора.  Всъщност, имаше един щанд, на който се тълпеше народ. Отидох за видя коя е компанията, която буди толкова интерес, то се оказа маса за кафе и напитки 😂
Благодаря, че споделихте за форума в ИЕЦ, ще го посетя

# 464
Вие давате ли си сметка, колко трябва да са изпаднали тези фирми, че да търсят хора от бюрото? Направило ми е впечатление, че в бюрото по труда едни и същи места се въртят с години, така ли не намериха един читав?

Общи условия

Активация на акаунт