Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 692
  • 773
  •   1
Отговори
# 720
Ние събирахме по десетина лева, отдела само, около десет човека. Всеки черпеше с каквото прецени, някои правеха големи трапези, други само с бонбони, за всички събирахме еднакво и не съм чула някой да е обсъждал кой с какво е почерпил и дали някой е скръндза. Само за лични рождени дни сме събирали и евентуално за раждане на бебе, за рождени дни на деца и т.н. не, но който е искал е черпил с нещо малко и за такива поводи. В почерпките не се включваше алкохол. В старата ни работа пак горе-долу толкова събирахме, като се сметне инфлацията, само че там по-често купувахме подаръци, а по-рядко давахме пликче с пари. Защото бяхме в центъра, а на следващата работа в индустриална зона и това има значение. За мен такива суми са си съвсем приемливи. Така рожденикът може да почерпи с каквото прецени, без да се притеснява. Ако ми съберат по 50 лв. аз бих се чувствала длъжна да осигуря едва ли не петстепенно гурме меню и ще ми е стрес, а не празник.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 11:12 от lyatno vreme

# 721
О, много е напрягащо това с черпенето. Като се понесат едни баници, питки, да се покажем какви сме майсторки. Това в офис, и всеки през 10 Мин минава през кухнята да си дояде. Пари не събираме, ако ми е много близка, се организираме и правим индивидуален подарък. Аз като се появя в офиса след рождения си ден, нося бонбони. Не бих отишла точно на деня и да разпъвам трапези. Имам няколко приятелки в службата, те досега все ме изненадват с подарък и аз ги водя в обедната на обяд в пицария или Хепи.
Отделно мен си ме е гнус да ям домашни храни от непознати, вярно че вероятно е по-качествено и по-вкусно от купеното, но едната майсторка е с три котки, другата с куче, ходят едни размъкнати и с косми по дрехите и мен си ме е гнус. Кой както си го чувства да черпи, но да не очакват същото и от мен 😉.

# 722
Има го и това последното наистина... На едната работа която споменах че се събираха дребни суми и се и черпеше, на два пъти засякох едната колежка как си отрязва от донесения кекс на някой друг, облизва ножа и го оставя пак там - то бива да се чувстваш като у дома си ама чак толкова без умисъл... Grinning Аз съм сигурна че тя не се и усети, защото си е заплес и по принцип, ама също така съм сигурна и че изобщо не е само когато аз съм я видяла. Другият отива и си отчупва от нещо или бърка в купа с ядки веднага след като е броил пари (трябва да  мине до мен за да се измие, та съм сигурна че не е ходил нататък). Ами мерси, дори и повече да им се радвах на почерпките, рязко спира да ми се яде като ги знам какви бяха Grinning
Не че съм очаквала много повече от хора които си мият ръцете след като са ходили да пушат, а не преди това... пипат пари и на други хора документите по цял ден.
Най-добре или нещо което е на индивидуални порции сервирано и всеки си пипа само неговото, или опаковани неща, дори бонбоните да не са "голи" ами примерно Мерси и от сорта.

# 723
Поръчвайте и всичко си идва на парчета, нито се реже, нито се чупи.

# 724
  • София
Аз много пъти съм правила разни хапки не за празник, взимат си хората, изяжда се, но като е на аванта, при нас няма да остане. Само един колега не си (аз знам, че е заради това), а после ни донесе домашно вино. Ха-ха.
Аз също си взимам, ако някой от другите екипи е правил баница. Надявам се да не са си бъркали в носа.

Лятно време, ти- да, но те си ги прибират с кеф и не смятат за нужно. Аз и не искам, предпочитам да не ме, но и да не ми искат 50 кинта за чужди бебета.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 21:17 от The Catcher in the Rye

# 725
  • Somewhere far away
аз винаги съм черпила с бонбони индивидуално опаковани - други неща не. който иска да реже и да яде или да черпи с неща които са хаотични -  за мен това не е ок, и затова винаги си черпя само с бонбони които са отделно опаковани, за мен това е достатъчно.

# 726
Поръчвайте и всичко си идва на парчета, нито се реже, нито се чупи.
Аз не нося нещо което трябва да се реже или разчупи, но тези дето и без това не са гнусливи и пипат всякак... те нямат такива съображения Grinning Не е най-колегиалното нещо ама това да им беше кусурът. Жива и здрава съм и без да съм изяла и техните почерпки.

# 727
Не обичам на рождения си ден да съм в офиса - обикновено съм на някое хубаво местенце с близки хора. Иначе обичам да нося домашна храна, много обичат колегите. Почна ли да режа тортата/баницата, веднага се появяват 2-3 нослета на вратата на кухнята.

# 728
В по-добрите фирми, денят на РД , се дава като бонус ден към отпуската.

# 729
А в още по-добрите този допълнителен ден може да се ползва и на друга дата, защото в противен случай такива като мен, чийто рожден ден винаги е почивен, ще бъдат прецакани.

# 730
  • Melmak
Една колежка е с котка и последния път беше донесла някакво домашно печиво, доближих се да опитам и отгоре кичур котешки косми. Отщя ми се. Някои хора са си мръсни, не е виновно животното, а тъпия човек, който не чисти.

Иначе в производствата също има мърльовци, офисните хора може да сме гнусливи, но това е, защото не виждаме какво е в кухнята на ресторанта. 😁

# 731
В мандрите да не е по-чисто?

# 732
  • София
Къде я зачерняш тая диагноза, на болничния лист ли? Не знаех че може да се предава в такъв вид, честно казано.

Слънчезара отново ги пише нещата както трябва да са, радвам се че някъде наистина са така. Но не всички работим в корпорации, камо ли в изрядни такива... Реалността е различна на много места, май даже на повече отколкото не.

Оригиналът се предава на ЧР както си е, а когато на мен изпращат снимка - единствено искаме да видим код на лекар и име на човека. Нищо друго не ме интересува. Те хората сами споделят, че и съвети от мен и още един колега искат - моята майка е лекар, а той е единственият не лекар в тяхното семейство и поне може да се насочи човек къде са най-добрите в областта.

Колкото до празниците в офиса - според зависи е. Моите колеги знаят, че съм на настроения - има години, в които хич не съм в настроение да празнувам и такива, в които правя голямо празненство. В годините, в които нямам настроение за празненство нося бонбони, някакви бискивитки и безалкохолно. В годините с празненство - различно - но тази година съм поръчала 20 кг баница на хапки, боза и айран за закуска Simple Smile Дали ще дойдат всички - вероятно не, но пък тези, които дойдат ще си хапнат на корем Simple Smile. Вълнувам се, защото почти дойде.
Младите колежки често носят експерименти - кето торта, кето мъфини, даже днес ще има месене на козунак в офиса за желаещите да участват, самофинансирано. С най-голямо удоволствие опитвам нещо ново, но хигиената е на ниво. Предколедно вече е традиция - всеки да носи нещо домашно приготвено (само ако има желание) и честно казано, с голям кеф се насладих на канелените ролца на един колега, тортите на младите колежки, питката на друг колега, страхотно беше.
Събирането на пари при нас се е превърнало в традиция, но няма никаква задължителност, участва се само ако човек иска и сумата си я подбира той/тя. Обичайно е около 10 лв., а за по-близки колеги или бебе - повечето хора отделят по 20 лв. Имаме си и традиция за подаръка, като ако колегата е по-нов и не го познаваме добре - получава парите в плик да си ги намести. НО пак казвам - културата, което се възпитава при нас е фамилна, няма да работи навсякъде такъв тип огранизация. Имаме колеги, които са ... лека форма на темерути, които мразят да им се честитят празници и ние се съобразяваме с тази особеност.

При нас деня отпуск за рожден ден може да се ползва в рамките на няколко дни от датата, а за хора, чиито рожден ден е в празничен ден, преди или след празниците. Засега недоволни няма.

# 733
За РД събираме по 10 лева. За други поводи не събираме. Е, за изпращането на една колежка, която напускаше, събирахме по 5 лева, а тя беше взела много хубав кетъринг.

Иначе всеки черпи както прецени - един със сладки и бонбони от Лидл, втори с баници, трети с торти и еклери.
Миналата година черпих с две торти, плата със сладки и соленки, ядки, безалкохолно и вина. Но по миналата година се ограничих до плато със сладки и соленки, бонбони, сок и безалкохолно.

Съжалявам, но не разбирам тези изхвърляния всяка година и за всеки повод. Някой може да има много разходи и да е затруднен тази година да опъва софри. Понякога давам пари за рожден ден на който няма да присъствам, защото съм в отпуска и хоум офис. Не съм умряла толкова за почерпката.

# 734
Максимум по 10 лв сме събирали за РД където и да съм била. За бебе и пенсиониране също. Макар че според мен за бебето и пенсионирането бива и шефовете да се изръсят, а не навсякъде се искат и от тях пари.

Общи условия

Активация на акаунт