Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 724
  • 773
  •   2
Отговори
# 630
Това с фейса е голям червен знак!
Никой мой колега, никога не ми е бил приятел във фейса, а и да имам нещо лично там- то не е публично.

# 631
У нас както и на болничните листове се пише в прав текст точно по каква причина са,не знам кой още си мисли че не го разбират и не го разнасят всички какво му е, щом има склонност към това в екипа...
Поначало манталитетът ни е с малко по-малко зачитане на личното пространство и на личния живот и много малко трябва.
А ковид пандемията накара и много хора да си повярват че имат пълното право да знаят от какво си болен - с извинението че трябва да знаят дали е ковид, разбира се. Но и да не е, тя клюката си върви де.

# 632
  • Melmak
То се пише, ама ти болничния не си го показваш на колегите. В някои фирми съм го давала на мениджъра директно или на ЧР. Мм даже по куриер ги праща на фирмата, където работи. Дори мениджъра му не вижда болничния.

# 633
LordOzzy, така е най-добре. Защото в повечето случаи се използва за компромати и клюкарене. Няма да забравя една колежка как ги оправяше по снимка във ФБ. Дотам се отвратих, че я разприятелих.
Пита ме веднъж с цялата си наглост дали напуснала вече колежка не се била развела, че не виждала мъжа ѝ по снимките. А какво ѝ влиза в работата, отделен въпрос.

# 634
Чак ви се радвам на моменти... Такава невинност Grinning
Хубаво е че някъде само който трябва да ти обработи болничния знае какво пише в него. Наивно е да си мислиш че навсякъде е така, клюкарства се като стой та гледай. Освен и колегите, които често нямат никакви задръжки да разпитват в прав текст. Просташко е, знам. Но това не го прави по-малко реалност на много места.

# 635
  • София
Хора, просто напомнете, че по GDPR здравният статус е информация от най-висок клас на сигурност и да внимават, че да не се оплаче някой.
Пешо бил с ковид, Гошо не знам си какво си.
Ужас, направо падам. Как може човек да пада толкова ниско... сякаш някой си избира от какво да се разболее...  А дамата с абортите, там пък повече от ужас, колко ли трудно ги изживява жената Sad

Че се клюкари - клюкари се. Ако нещо съм разбрала със сигурност е, че не можеш да спреш хората да говорят. Независимо какво си казал или не си казал и в двата случая си виновен. Та тук рецептата е да се научим да ни пука възможно най-малко.

ЧР трябва да администрират болничния лист. Честно казано, на мениджъра хич не му е работа да го вижда, само трябва да бъде уведомен.

# 636
  • София
Хечи, еми, беше казала на тийм лидерката си и тя я "принуди" на една вечеря да си каже. Започна пред всички да я разпитва за витамини за бременни.
Преди това бях с нея на кол и ми каза "довечера ще дойда с широк пуловер, не че е някаква огромна тайна, просто няма нужда всички да уведомявам".

Затова съм казвала, колкото и грозно да звучи, че не харесвам амбициозни хора, идващи от прекалено бедни семейства. При тях летва няма и биха направили всичко, ВСИЧКО, за да се издигнат.

Другите двама, които си бяха от началото, си имат трески, но не се впускат в лични разговори, не коментират финансовото състояние на подчинените си. И не им вменяват вина, че нямат ипотека. Но пък много фирми повишават точно такива хора - готови на всичко без морален компас.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 20:11 от The Catcher in the Rye

# 637
Къде я зачерняш тая диагноза, на болничния лист ли? Не знаех че може да се предава в такъв вид, честно казано.

Слънчезара отново ги пише нещата както трябва да са, радвам се че някъде наистина са така. Но не всички работим в корпорации, камо ли в изрядни такива... Реалността е различна на много места, май даже на повече отколкото не.

# 638
То пък ако заличиш диагнозата, си представям какви слухове ще тръгнат.

# 639
  • София
Ами ние ги пращаме онлайн на фирмата, която ни прави заплатите, на HR и вече има една тъпа система, където те карат да го качваш сканиран. Там се вижда от...всички. ТЛ, администратори, някакви служители от кол центъра, отговорни за тая система, всеки, който обработва тикети.

Непослушке, нещо от габаритите на мозъчен тумор, нали...

# 640
Ами, ако пък не я зачерниш, какви гадории могат да станат....
Онова зло същество, което напусна, си беше позволило, да коментира ,че една от бившите колежки, не била сложила импланти  след операцията си- виждало се и с просто око!
Confounded Rage
Колко долен трябва да си, първо да коментираш зад гърба на оцеляла в борбата жена, Ribbon , и второ- да коментираш изборите й!!

# 641
Тръгнат ли да любопитстват, клюката не можеш я спря каквото и да правиш. Ако знаят какво пише, ще дискутират него. Ако им откажеш достъп до тази информация - тогава драмата е какво толкова криеш, сигурно е нещо дето не е за казване, то трябва да е срамна болест че да не искаш да им я кажеш я! Grinning
Проблемът е че тези хора се чувстват в правото си да знаят тази информация и не им хрумва че не е тяхна работа. За тях опция да не се занимават с това не е известно че съществува изобщо.

# 642
  • София
Леле, това също е много гадно и долно, наистина. Close
Как може да има такива хора, някакъв страх от Бога, съдбата или каквото е там, нямат ли.

# 643
Нямат!- опит с такива, дето ще им зашият устите, нямат!
Скрит текст:

ММ беше дошъл да сменим колите, че да мине преглед на моята, и онази се изцепва, че бил вдигнал някое кило...
Вече й бях взела мерки, на госпожата, та не й останах длъжна...
" няма да го държа гладен, като твоя, дето избяга с бразилката, я!"
Може и да е грозно, може и да ме уморява..., но в един момент, ако не ги сложиш на място, ще ти се качат на главата...

# 644
  • София
Боже, като чета с какви хора контактувате на работа, направо моите колеги ми се виждат чудесни. Има леки захапвания, но основно са на работна тематика, ако някой ми коментира личния живот, със сигурност не е стигало до моите уши (на настоящата ми работа, на предишни се е случвало).
Болничните листове няма какво да се размяткват между колегите, дават се директно на прекия ръководител или на ЧР. При нас директно ги пращаме на ЧР, ТЛ е само уведомен, че някой е болен. Нито мен някой ме е питал от какво съм болна, нито аз съм питала някой. Възможно е след като човекът се върне да обсъдим набързо дали вече е по-добре, какво е било, но не мисля, че някой силно го вълнува Пенчо с грип ли е бил или със стомашен вирус.
И последно по отношение на болничните - аз самата съм здрава и за щастие, рядко ми се налага да ползвам болнични, но имам колеги, които ползват доста често (основно покрай малки деца, които боледуват).  Всеки родител има право да ползва болничен за гледане на дете и е нормално детето да е най-големия приоритет, а не това да е работата. За мен обаче, е очаквано, ако човек бива натоварен повече, защото поема работата на често отсъстващият човек, същият да негодува - вече е работа на мениджмънта да направи така, че никой да не бъде извънредно претоварен, ако има човек в екипа, който често отсъства (по каквато и да е причина).

Общи условия

Активация на акаунт