Напълняване в областта на корема-Изследвания?

• 3 836
  • 70
  •   1
Отговори
# 45
Щитовидните хормони са : Ft4 15,9 при стойности от 12 до 22
TSH 1.5
Mat anti tpo 9.00
FSH 3,00

# 46
Щитовидните са добре, но глюкозата е висока. Особено на първи час.
Консултирайте се с ендо и трябва преразглеждане на режима на хранене.
Накратко правете някаква енергична дейност след всяко хранене. Никакво междинно похапване. Много зеленолистни и зеленчуци с храната, особено магданоз по цяла връзка. Ред на ядене на храните в едно ядене- първо зеленчуци, после протеин, накрая въглехидрат. Овкусявайте салатите с оцет. Плодове, сладкиши, тесто, алкохол на първо време са аут.

# 47
  • София
Здравейте,
и аз съм с един куп изследвания.

инсулин
Скрит текст:
на гладно 18.21
60"-> 367.20
120"-> 234.9

HOMA Index 4.6 (0- 2.5)

Глюкоза: 5.9
общ холестерол: 6.6
HDL 1.52
LDL 5.64
Триглицериди: 2.37
GGT: 11.6
Билирубин общ 6,24 (0-21)
Билирубин директен 2.93 (0-8.5)

Вит B12 -> 299.9 (145-569)
25-ОН-D -> 9.6 (32-80)

Креатинин 59 (44-80)
Пик киселина 167 (142.8-339.2)
АСАТ 18
АЛАТ 9

3 МЦ
Скрит текст:
24 МЦ
Скрит текст:

Ехограф при АГ, ехограф на вътрешни органи, на гърди, на ЩЗ....

Вече не знам накъде да хвана от паника и стрес.

Започна изсушаване и зачервяване на кожата на лицето. Ходих на дерматолог, каза дерматит.
Тежко боледуване от грип после- АБ, пулмикорт.

Едно се мъча да оправя, то друго става, и съм буквално пред срив.
Чета някакви ужасяващи диагнози и вече съм в яка паническа криза. Pensive

# 48
Не мога да кажа че всичките ми говорят нещо, но инсулинът е ужасно висок, КЗ и триглицеридите също не са ОК - това си е метаболитен синдром отвсякъде, плюс и супер ниския витамин Д който има връзка и с това, и с имунитет, и с какво ли не още.
Най-главното по това е да се попълнят дефицити каквито има и да се направят промени в начина на живот за справяне с инсулиновата резистентност. Хубавото е че тези неща са основно в твои ръце и е напълно постижимо, това поне мога да кажа от опит. И покрай това ти се качва енергията - и физически, и ментално, сваля се и излишно тегло ако има, подобрява се кожата и какво ли не още. При мен отпаднаха и проблеми които не считах за свързани.
Щитовидните хормони като че ли малко ниски ми изглеждат, но в тях за щастие не ми се е налагало да задълбавам, само съм срещала че не е хубаво да са в долния край на референтните а по-добре над средата. Там по-добре друг да даде мнение а моето да е само като напомняне да се погледнат нищо че са в границите.

# 49
  • София
natka, благодаря ти! Ще се заема със задачата.

# 50
Подкрепям, че най-вероятно проблемите идват от ИР. Триглицеридите трябва да са под 1. ЛДЛ също е висок. Свързани са с ИР. Трябва ендокринолог, най-вероятно хапче на първо време плюс стриктен режим, движение, добавки за попълване на дефицити. Вижте темата за ИР.
На трети ден естрогенът е висок и най-вероятно имате естрогенова доминантност. Не е изследван на 24 ден. Има тема за хормониалните изследвания и там може да кажат повече.
Ако има повече кг, естрогенът е в мазнините. Като сеовладее ИР, ще падне и той. Иначе подпомагане на свалянето му- салата от моркови всеки ден, редовни черва, детокс на черен дроб (може с глухарче чай, екстракт от глухарче, но не силимарин, той също качва естрогена), спиране на всякаква ПУФА мазнина-олиа, ленено семе, ядки, чия.
Ползване само на масло, зехтин, кокосово масло. Заради холестерола на първо време по-добре минимална употреба на допълнителни мазнини, повече зеленолистни, магданоз.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 21:18 от Дъждец

# 51
  • София
Подкрепям, че най-вероятно проблемите идват от ИР. Триглицеридите трябва да са под 1. ЛДЛ също е висок. Свързани са с ИР.
Скрит текст:
Трябва ендокринолог, най-вероятно хапче на първо време плюс стриктен режим, движение, добавки за попълване на дефицити. Вижте темата за ИР.
На трети ден естрогенът е висок и най-вероятно имате естрогенова доминантност. Не е изследван на 24 ден. Има тема за хормониалните изследвания и там може да кажат повече.
Ако има повече кг, естрогенът е в мазнините. Като сеовладее ИР, ще падне и той. Иначе подпомагане на свалянето му- салата от моркови всеки ден, редовни черва, детокс на черен дроб (може с глухарче чай, екстракт, но не силимарин, той също качва естрогена), спиране на всякаква ПУФА мазнина-олиа, ленено семе, ядки, чия.
Ползване само на масло, зехтин, кокосово масло. Заради холестерола на първо време по-добре минимална употреба на допълнителни мазнини, повече зеленолистни, магданоз.
Много благодаря за насоките. Следя темата за ИР и явно там ще да е разковничето, отколкото в непрестанното тичане по доктори и изследвания.
Сега ще започна да чета за тези добавки. Изписани са ми ХОЛИБ таблетки за 1м. Четох доста неща против статините, но явно ще се наложи да ги започна. Thinking После каза с таблетки от червен ориз.
Иначе от АГ-то - агнес, вечерна иглика.
Покрай изследванията имам изписани- магнезий, вит Д (спрей), В12 подезична форма и Омега 3.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 21:31 от missence

# 52
Ако се захване по-стегнато с режим не знам и от хапче колко има смисъл отначало. За мен винаги има смисъл да се пробва без него първо, освен ако лекар не прецени че е много наложително - при вече и твърде висока КЗ която не се контролира само с храна, при репродуктивни проблеми свързани с ИР и подобни, тогава има смисъл да се настъпва с метформина направо, докато се действа и по режима.
Червеният ориз пак си е статин, между другото. Това само информативно го пиша, понеже масово го мислят че като е добавка и е "натурално" и няма нищо общо със статините а действа по друг начин.

# 53
  • София
Скрит текст:
Ако се захване по-стегнато с режим не знам и от хапче колко има смисъл отначало. За мен винаги има смисъл да се пробва без него първо, освен ако лекар не прецени че е много наложително - при вече и твърде висока КЗ която не се контролира само с храна, при репродуктивни проблеми свързани с ИР и подобни, тогава има смисъл да се настъпва с метформина направо, докато се действа и по режима.
Червеният ориз пак си е статин, между другото. Това само информативно го пиша, понеже масово го мислят че като е добавка и е "натурално" и няма нищо общо със статините а действа по друг начин.
Ето още полезна информация за мен (за ориза).
Омега 3 ми е изписан. Надявам се, да не навреди.

# 54
На мен ми потвърдиха, че имам инсулинова резистентност. Предписаха ми лекарство на базата на метформин за три месеца. Някой от вас с ИР успял ли е да свали излишни кг след като е започнал лечение с медикаменти? То е ясно, че и спорт трябва и тотална промяна на храненето, но от самото лекарство дали също има положителен ефект върху килограмите?

# 55
  • Sofia
Няма ефект без диета и движение ☹
Бях 2-3год.с хапчета/първо метфогамма ,после глюкофаж хр/,имах постоянно коремни болки и разхлабен стомах,нямах апетит,но заради хапчето ядях по малко и въпреки това нямаше сваляне на кг.

# 56
И при мен нямаше ефект.

# 57
На мен ми потвърдиха, че имам инсулинова резистентност. Предписаха ми лекарство на базата на метформин за три месеца. Някой от вас с ИР успял ли е да свали излишни кг след като е започнал лечение с медикаменти? То е ясно, че и спорт трябва и тотална промяна на храненето, но от самото лекарство дали също има положителен ефект върху килограмите?
Имай предвид че хапчето е просто патерица, то не лекува ИР а само изкуствено подобрява нещата като го вземеш. Основната работа си е от теб - промени в начина на живот. Запълване на каквито дефицити имаш, начин на хранене който не ти вдига КЗ и инсулин излишно, редовно движение и достатъчно сън. По възможност движение след всяко хранене, може разходка или малко раздвижване на място. Тренировки ако правиш (силно е желателно да правиш) нека са повече силови и по-малко кардио.
Следи си регулярно и нивата на Б12 щом ще си на метформин, че той пречи на усвояването му.

# 58
Мишенце, вечерната иглика, ако е купена вече, я изпий, но аз не бих купувала втора. Тя също е естрогенна.
Вит д на спрей сигурно е на бетър ю, който е супер, но на теб ти трябва голяма доза, защото ти е много нисък.
Имай предвид, че в началото заради диетата холестеролът може да се качи леко, така че хич не го мери, ако нямаш сърдечно-съдово заб.
----
И да споделя, че съм възмутена от личните лекари, защото те са тези, които трябва да обърнат внимание на пациента за такива видни неща като напълняване около корема и да насочат към изследвания.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 09:36 от Дъждец

# 59
Ха,мен вместо да ме насочи към изследвания ме питаше дали не съм отново бременна и колко било хубаво децата да са с малка разлика. И в един момент ми писна близки и далечни познати също да ме подпитват пак ли съм бременна и така последните 6-7 години....

Общи условия

Активация на акаунт