Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 14 632
  • 267
  •   1
Отговори
# 195
Да, ако е нагоре/надолу-,ще се промени. ОББ през март и септември променят.

# 196

Винаги ли в посока нагоре? Имате ли наблюдения? Например за 5години с око се повишава?

Ние изтеглихме ИК от ОББ в края на януари - имахме 1 вноска през февруари, а през март ни вдигнаха вноската, заради СЛП 🤒

# 197
Няма да е с 0.10%, спокойно. Вдигат се с различни темпове, за ОББ се взимат 3-6м. депозити по статистика на БНБ от тук: https://bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StInterestRate/ … dNPISHs/index.htm (файл Лихвени проценти и обеми по салда по депозити с договорен матуритет и репо-сделки на сектор Домакинства). Например през март беше 0.37, сега е 0.35, очаква се лек спад. Тенденцията е нагоре, за две години общо взето вноската ми се покачи с 50 лв., не е болка за умиране и е плавно. Не може да се каже за 5 години, тъй като тенденцията за повишаване е от скоро, вижте файла и проследете.
ОББ също така е потвърдила, че при преминаване към евро в методиката ще се включват същите депозити, но в евро, отново лихвени % има в таблицата за сравнение.

# 198

Винаги ли в посока нагоре? Имате ли наблюдения? Например за 5години с око се повишава?

Ние изтеглихме ИК от ОББ в края на януари - имахме 1 вноска през февруари, а през март ни вдигнаха вноската, заради СЛП 🤒
При нас е нагоре. А сумата,която се получава от повишението е различна. Сумата на вноската при всеки е различна, зависи от изтегления кредит

# 199

Привет с колко горе долу ви вдигнаха, ние ще сме в същото положение.

Ambrosia, депозитите с евро са с доста по-висока лихва. Но тя пък в момента е с тенденция да пада. Може би ще се доближат някъде. Предстои да видим. Иначе тези, които са с депозити в лева, при преминаването в евро ще си запазят същия лихвен процент, тоест в началото ще има еврови депозити, които са разкрити в евро, и еврови, които са преобразувани от левови. Ще са с различни средни лихви, Wink Там какво и откъде ще взимат предстои да видим.

# 200
Погледнахте ли файла? Същите са. Умишлено дадох линк, за да не се бърка с Юрибор. ОББ при методиката си взима данни от лихвената статистика на БНБ за депозити с матуритет 3-6 месеца. За други банки може и да е различно (например знам, че в ДСК за база се ползват дългосрочни депозити над 2г., където и лихвите са по-високи), но за тази мога да говоря с точност. Да, в момента средната лихва за 3-6 м. еврови депозити е 0.38, при лева 0.35, но това не е кой знае каква голяма разлика, предвид че за една година средната левова се покачи от 0.23 до 0.35. В евро разликата за една година е от 0.28 до 0.38.

# 201
Знаете ли как се случва оценката от банката на имот който в момента е в строеж, но кредита ще бъде усвоен на етап удостоверение по чл.181 ЗУТ. Оценител от банката ли ще го оценява или цената по договор със строителя ли ще бъде?

Банката може да влезе за оценка и  отпусне кредит едва след акт14 или въпросния чл.181.
Миналата година именно на такъв етап взехме апартамент с кредит.

# 202
Погледнахте ли файла? Същите са. Умишлено дадох линк, за да не се бърка с Юрибор. ОББ при методиката си взима данни от лихвената статистика на БНБ за депозити с матуритет 3-6 месеца. За други банки може и да е различно (например знам, че в ДСК за база се ползват дългосрочни депозити над 2г., където и лихвите са по-високи), но за тази мога да говоря с точност. Да, в момента средната лихва за 3-6 м. еврови депозити е 0.38, при лева 0.35, но това не е кой знае каква голяма разлика, предвид че за една година средната левова се покачи от 0.23 до 0.35. В евро разликата за една година е от 0.28 до 0.38.

Да, така е. Аз мислех, че вземат от всички лихвите, не само от тези 3-6 м. Благодаря, че уточнихте. Simple Smile

# 203
При всяка банка е различно, но това е при ОББ и е потвърдено, че няма да се включва друг индекс. Предстои да видим, де. Аз стартирах с 2.18, в момента е 2.42, почти две години по-късно, 0.24 разлика - съвсем поносимо според моите разбирания.

# 204
Здравейте!Искам да изтегля ипотечен кредит и ходих до няколко банки да видя къде ще е по-добре лихвата!Сега се притесних,че ми взеха телефона,но аз им казах че ще помисля и ще решим вкъщи!Не съм попълвала искане за кредит,това не ме задължава по никакъв начин,нали?

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 16:51 от mimsi3

# 205
Разбира се, че не. Не се притеснявайте. Най-много да тормозят и да предоставят оферти.

# 206
Здравейте!Искам да изтегля ипотечен кредит и ходих до няколко банки да видя къде ще е по-добре лихвата!Сега се притесних,че ми взеха телефона,но аз им казах че ще помисля и ще решим вкъщи!Не съм попълвала искане за кредит,това не ме задължава по никакъв начин,нали?

Oооо, няма как да пуснат документи без ваши подписи, спокойно. А пък за Ипотечен искат десетки документи, не става за ден, дори отнема  и месец понякога!

# 207
Здравейте!Кандидатствам за ипотечен кредит!Какви допълнителни документи могат да изискват от банката?

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 15:37 от mimsi3

# 208
Каква вписана заповед ? Нищо не се разбира от въпроса Ви.

# 209
  • София
mimsi3, много ви е общ въпроса. Допълнителни документи за доходи, за имота? Ние не знаем какво купувате, какво сте представили в банката, какви са ви доходите.
На банката, ако и трябва нещо, ще ви информира. Ние можем само да гадаем. Не се притеснявайте излишно.

Общи условия

Активация на акаунт