Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 14 565
  • 266
  •   1
Отговори
# 210
mimsi3, много ви е общ въпроса. Допълнителни документи за доходи, за имота? Ние не знаем какво купувате, какво сте представили в банката, какви са ви доходите.
На банката, ако и трябва нещо, ще ви информира. Ние можем само да гадаем. Не се притеснявайте излишно.
Аз винаги се притеснявам!Сега чакам оценката на имота!Ако не ме одобрят за исканата сума,какво се случва?Знам,че отпускаха някакви проценти от оценката на имота!

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 18:04 от mimsi3

# 211
  • София
Ако ви одобрят за по-малка сума, или намирате недостигащите средства сами, за да увеличите самоучастието си, или продължавате с търсенето на имот, който да отговаря на финансовите ви възможности.

# 212
И аз се включвам с питанка, чух се с консултанти на различни банки по телефона относно ипотечен кредит. Генералната разлика, която установих, е че Банка ДСК изисква 10% самоучастие, за разлика от Фибанк, които ми казаха 20 % и Обб мисля с 15%. Та се чудя, защо има толкова голяма разлика?

# 213
@Тина-2011 Може ли да споделите условия. Освен лихвата какво друго ви сложиха в пакета /кредитна карта, превърляне на ПОК, застраховка/? Оглеждам се за условия при банка, която дава минимум допълнителни условности за договора - за застаховка живот съм ОК, но да си избера аз компанията и да ползвам данъчни облекчения за това, иначе са пари на вятъра.

Привет,
Предстои ни да изтеглим кредит и ни дадоха 2,43 процента от ОББ. Това беше най-добрата оферта от трите които получихме от кредитния консултант. Днес като подписвахме договора
Скрит текст:
поисках да ми разяснят как се оформя плаващата част от лихвата и банковия служител ми обясни, че специално при тях, а и повечето банки в БГ плаващия компонент зависи от т.н. РЛП - това включва и СЛП - което е Среднопретеглен лихвен процент по депозитите в България. Понеже обичам да се ровя в статистики, бивш журналист съм и тръгнах да гледам за последните месеци статистиките за лихвите по депозитите - ами има си ръст, около 0.10 нагоре.
Сега, аз ако усвоя кредита август, това означава ли, че от септември, когато могат да сменят лихвите още тогава могат да ми ги треснат тия 0,10%. Не, че ще ни събори, но явно има тенденция да нарастват лихвите по депозитите, и това повече ме притеснява дългосрочно отколкото влизането в Еврозоната. Щото пък в евро лихвите по депозитите са надолу последното шестмесичие.

# 214
От 2023г. съм с ипотечен към ОББ. Вдигат при всяка възможност от 2,18 тогава, сега вече съм на 2,5.

ПП Там може и без застраховка живот, само на имота. При  усвояването на кредита ми я направиха, аз след около година им заявих, че не искам застраховка живот... ми нямаше проблеми.

# 215
От 2023г. съм с ипотечен към ОББ. Вдигат при всяка възможност от 2,18 тогава, сега вече съм на 2,5.

ПП Там може и без застраховка живот, само на имота. При  усвояването на кредита ми я направиха, аз след около година им заявих, че не искам застраховка живот... ми нямаше проблеми.
А не ви ли промениха лихвата, заради отмяната на з-ка Живот? З-ката беше един от критериите за този лихв.% .Освен 6 мес.индексиране?

# 216
Аз изплатих тази година ипотека към Уникредит. Бях с 3% лихва, не са ми променяли лихвения процент. Аз погасявах главницата при всеки удобен момент, като видех накуп 1000 лв спестени отивах и погасявах, та си изплатих кредите за 5 години, НО беше купен 2020 година преди драстичния скок на цените. Имах едни 30 лв застраховка живот, които не намаляваха по никакъв начин /не зависеха от главницата/, и тази сума за 5 години са пари, които съм давала и аз не знам за какво. Относно застраховка на жилището нямам нищо против, в Уникредит имах 2 години кредитна карта, която заткрих при първа възможност. Сега вече си давам сметка, че не имало смисъл да бързам с погасяването, можех да инвестирам свободните средства срещу по-голяма лихва в някой инвестиционен продут, но за първи път бях с такъв голям заем и искат да се "отърва". Сега обмислям да купя второ жилище за отдаване под наем, но не знам дали е удобен момент, затова проучвам.

# 217

А не ви ли промениха лихвата, заради отмяната на з-ка Живот? З-ката беше един от критериите за този лихв.% .Освен 6 мес.индексиране?

Не, сигурен съм защото я отмених след поредното вдигане на лихвения процент, че ме хвана малко яд.
Няма и такса за предсрочно погасяване на част от главницата, въпреки че в местния клон се опитаха да ми начислят някаква (около 100на лв.) - „програмата така им давала". Заинатих се показах им договора - гледат ме като крави и пак „програмата така ми дава". Обаждах се в централния клон на банката (от където изтеглих заема) та разгеле се разбраха. Можело значи да се махне таксичката от програмата.

# 218
@Тина-2011 Може ли да споделите условия. Освен лихвата какво друго ви сложиха в пакета /кредитна карта, превърляне на ПОК, застраховка/? Оглеждам се за условия при банка, която дава минимум допълнителни условности за договора - за застаховка живот съм ОК, но да си избера аз компанията и да ползвам данъчни облекчения за това, иначе са пари на вятъра.

Привет,
Предстои ни да изтеглим кредит и ни дадоха 2,43 процента от ОББ. Това беше най-добрата оферта от трите които получихме от кредитния консултант. Днес като подписвахме договора
Скрит текст:
поисках да ми разяснят как се оформя плаващата част от лихвата и банковия служител ми обясни, че специално при тях, а и повечето банки в БГ плаващия компонент зависи от т.н. РЛП - това включва и СЛП - което е Среднопретеглен лихвен процент по депозитите в България. Понеже обичам да се ровя в статистики, бивш журналист съм и тръгнах да гледам за последните месеци статистиките за лихвите по депозитите - ами има си ръст, около 0.10 нагоре.
Сега, аз ако усвоя кредита август, това означава ли, че от септември, когато могат да сменят лихвите още тогава могат да ми ги треснат тия 0,10%. Не, че ще ни събори, но явно има тенденция да нарастват лихвите по депозитите, и това повече ме притеснява дългосрочно отколкото влизането в Еврозоната. Щото пък в евро лихвите по депозитите са надолу последното шестмесичие.

Данъчни облекчения се ползват само за инвестиционна програма със застрахователен елемент. Двете нямат нищо общо, застраховката по ипотечен кредит е рискова. Пари на вятъра, да, само да не се случи събитие.

# 219

Привет,
Скрит текст:

Този лихвен процент е без застраховка живот. Със застраховка падаше мисля на 2,33 %, но ние не пожелахме. Не са ни казвали за задължителна кредитна карта. Единствено прехвърляне на сметка, задължително пенсионен фонд техен и застраховка имот, пак тяхна.

Dimityr4o, лихвите се вдигат защото плаващата лихва е обвързана с лихвите по депозитите, които в последните 2 години нарастват. Тази тенденция ще продължи, според мен плавно. А като влезем в еврозоната предстои да видим към какъв нов бенчмарк ще се вържат и как ще се развият нещата. Ние имаме план Б, ако случайно тръгнат рязко нагоре лихвите. Което обаче ме съмнява да стане.

# 220
Искам да попитам при застраховка живот към кредита автоимунни заболявания проблем ли са?

# 221
......
Dimityr4o, лихвите се вдигат защото плаващата лихва е обвързана с лихвите по депозитите, които в последните 2 години нарастват. Тази тенденция ще продължи, според мен плавно. А като влезем в еврозоната предстои да видим към какъв нов бенчмарк ще се вържат и как ще се развият нещата. Ние имаме план Б, ако случайно тръгнат рязко нагоре лихвите. Което обаче ме съмнява да стане.
Дразнещо е, че в същото време раздават кредити с по - ниска лихва. Когато теглих, лихвения процент по кредитните им калкулатори бе 2,4. Заради работодател и заради това че съм им клиент от едни 25години, ми го отпуснаха на 2,18. Сега моя лилхвен процент е 2,5 (не съм сменял работодател), а доколкото разбирам, вклчително и от вашия пост раздават кредити на 2,33. Не ми е болка за умиране, но е некоректно някакси!

# 222
......
Дразнещо е, че в същото време раздават кредити с по - ниска лихва. Когато теглих, лихвения процент по кредитните им калкулатори бе 2,4. Заради работодател и заради това че съм им клиент от едни 25години, ми го отпуснаха на 2,18. Сега моя лилхвен процент е 2,5 (не съм сменял работодател), а доколкото разбирам, вклчително и от вашия пост раздават кредити на 2,33. Не ми е болка за умиране, но е некоректно някакси!

Може ли да ми кажете как е разбит този процент, в договора трябва да го има. Моят е 2.10 фиксиран и 0.35% плаващ. Плаващия би трябвало да е еднакъв за всички. Ние не приехме 2,33, защото това беше само с опция застраховка живот.

# 223
  • Вече на светло в София
Ще теглим ипотечен кредит за ново строителство. Обърнахме се към кредитен консултант. Оказа се, обаче, че строителя /инвеститора, те са едно и също ю.л/ го няма в списъците на банките  / така ни каза консултанта/. Трябвало да се добави към някоя от банките. Знаете ли нещо за такива списъци? Те какво гарантират, надежност за завършване на обекта? В всяка банка ли има такъв списък? Въобще всякаква информация по темата ме интересува. Също странно ми е, това че специално този строител- инвесттор е правил около 6-7 обекта и го няма в банките. Тава какво може да означава?

# 224
Ще теглим ипотечен кредит за ново строителство. Обърнахме се към кредитен консултант. Оказа се, обаче, че строителя /инвеститора, те са едно и също ю.л/ го няма в списъците на банките  / така ни каза консултанта/. Трябвало да се добави към някоя от банките. Знаете ли нещо за такива списъци? Те какво гарантират, надежност за завършване на обекта? В всяка банка ли има такъв списък? Въобще всякаква информация по темата ме интересува. Също странно ми е, това че специално този строител- инвесттор е правил около 6-7 обекта и го няма в банките. Тава какво може да означава?

Мисля, че не е проблем, просто ще отнеме по-дълго време на банката да го проучи. За останалите в списъка вече такова е проведено и при следващи техни обекти процедирата е по-бърза с оглед надеждността му.
Или е нов от скоро и продава на хора с наличен капитал, или смесено плащане без да е теглен ИК за техен имот.

Аз имам следното питане- купихме апартамент с ИК, преди седмица получихме молба от строителя да им дадем пълномощно, тъй като се налага да променят статута на две помещения в сградата -едното на последния етаж, който беше запазен за инвестиртора, явно ще сливат два апартамента в един и помощение на партера от магазин в дентална лаборатория.

Някой имал ли е подобен казус и дали трябва нещо да ме притеснява, в самото пълномощно не е посочено за кои обекти става на въпрос обаче!

Общи условия

Активация на акаунт