Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 14 652
  • 267
  •   1
Отговори
# 225
  • София
MAD65,
Аз днес също говорих с нашите инвеститори. Те казаха, че ако отидем в Банка 1, там искали да са в списъка с инвеститори, и не са стигнали до подписване на сделка. В същото време имали подписани сделки с Банка 2 и 3.

# 226
......
Dimityr4o, лихвите се вдигат защото плаващата лихва е обвързана с лихвите по депозитите, които в последните 2 години нарастват. Тази тенденция ще продължи, според мен плавно. А като влезем в еврозоната предстои да видим към какъв нов бенчмарк ще се вържат и как ще се развият нещата. Ние имаме план Б, ако случайно тръгнат рязко нагоре лихвите. Което обаче ме съмнява да стане.
Дразнещо е, че в същото време раздават кредити с по - ниска лихва. Когато теглих, лихвения процент по кредитните им калкулатори бе 2,4. Заради работодател и заради това че съм им клиент от едни 25години, ми го отпуснаха на 2,18. Сега моя лилхвен процент е 2,5 (не съм сменял работодател), а доколкото разбирам, вклчително и от вашия пост раздават кредити на 2,33. Не ми е болка за умиране, но е некоректно някакси!

Може ли да ми кажете как е разбит този процент, в договора трябва да го има. Моят е 2.10 фиксиран и 0.35% плаващ. Плаващия би трябвало да е еднакъв за всички. Ние не приехме 2,33, защото това беше само с опция застраховка живот.
Здравейте, на обяд погледнах 2,15+0,11. Това е било когато сключвах договора, не знам защо съм останал с впечатление че лп ми бе 2,18 - най -вероятно това сме говорили със служителката. Явно Ви е вярна информацията и сметките излизат 2,15+0,35=2,5% колкото е в момента.

# 227

Аз имам следното питане- купихме апартамент с ИК, преди седмица получихме молба от строителя да им дадем пълномощно, тъй като се налага да променят статута на две помещения в сградата -едното на последния етаж, който беше запазен за инвестиртора, явно ще сливат два апартамента в един и помощение на партера от магазин в дентална лаборатория.

Някой имал ли е подобен казус и дали трябва нещо да ме притеснява, в самото пълномощно не е посочено за кои обекти става на въпрос обаче!
За какво точно искат да ги упълномощите??

# 228

Аз имам следното питане- купихме апартамент с ИК, преди седмица получихме молба от строителя да им дадем пълномощно, тъй като се налага да променят статута на две помещения в сградата -едното на последния етаж, който беше запазен за инвестиртора, явно ще сливат два апартамента в един и помощение на партера от магазин в дентална лаборатория.

Някой имал ли е подобен казус и дали трябва нещо да ме притеснява, в самото пълномощно не е посочено за кои обекти става на въпрос обаче!
искат да ги упълномощом, че сме съгласни за извършване на изменения по чл. 154 по Закона за устройство на територията на инвестиционния проект,одобрен от 16.05.25г за ....еди кой си имот/ сградата/ с цифри...

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 16:58 от alexova

# 229

искат да ги упълномощом, че сме съгласни за извършване на изменения по чл. 154 по Закона за устройство на територията на инвестиционния проект,одобрен от 16.05.25г за ....еди кой си имот/ сградата/ с цифри...

Това е напълно нормално и нищо необичайно. След като вече сте собственици /преди Акт 16/, всички изменения по чл. 154 от ЗУТ в проекта трябва да имат съгласието на собствениците. В противен случай сградата няма да може да получи и Акт 16.

# 230
Т.е., се съгласявате да подписват от ваше име и да ви представляват за всяко изменение, което си поискат да направят, и изисква вашето съгласие, без конкретните изменения да се упоменават никъде писмено. Аз бих се консултирала с адвокат.

# 231
Т.е., се съгласявате да подписват от ваше име и да ви представляват за всяко изменение, което си поискат да направят, и изисква вашето съгласие, без конкретните изменения да се упоменават никъде писмено. Аз бих се консултирала с адвокат.
Не се съгласяват да ги подписват от тяхно име, това не е нотариално пълномощно. А за всяко изменение се питат и подписват колкото пъти е нужно. А ако искате консултация с адвокат - нищо не пречи, просто не е нещо невиждано.
Аз като купувах, на акт 14 и по план първи етаж беше партер с магазини и гаражи, втори - офиси. Впоследствие, нямаше купувачи за офисите и им смениха статута на жилища. Съответно трябваше ново площообразуване на общите части и подписвахме точно за изменението на статута, като собственици. От там пък трябваше корекции по нотариалните актове, защото вече площите на жилищата идваха различни от тези в предварителния договор. Малко бумащина и разправии е всичко, но не е с цел измама.

# 232
Здравейте, ще купуваме апартамент с ипотечен кредит и брокерите искат предварително да им дадем депозит, който след успешно приключване на сделката ще стане комисионната им. Знам, че така процедират, но ако нещо се обърка с банката, въпреки че имаме предварително одобрение, все пак не е сигурно каква ще бъде оценката и колко пари ще отпуснат, ако сделката се провали по тази причина, ако банката не отпусне достатъчно средства, какво става с нашия депозит?

# 233
  • София
Здравейте, ще купуваме апартамент с ипотечен кредит и брокерите искат предварително да им дадем депозит, който след успешно приключване на сделката ще стане комисионната им. Знам, че така процедират, но ако нещо се обърка с банката, въпреки че имаме предварително одобрение, все пак не е сигурно каква ще бъде оценката и колко пари ще отпуснат, ако сделката се провали по тази причина, ако банката не отпусне достатъчно средства, какво става с нашия депозит?
Ако има възможност направете оценката преди предварителния договор.
При даването на депозит би трябвало да бъде придружен с "договор" за какво е този депозит и какви са условията за задържането му и т.н .
И ние бяхме с предварително одобрение, направихме оценката преди предварителния договор, за да знае колко ще отпусне банката ,а депозита ни го върнаха след като подписахме.
Така че трябва да имате документ , в който са описани условията за депозита .

# 234
Здравейте ние също дадохме парички на предварителен договор,но добавихме кауза паричките да се възстановят ако има проблеми с финансирането .

# 235
Оценката се прави преди предварителен договор. Какво ще правите, в случай че тя е ниска и не можете да финансирате? Така е най-чисто, но обсъдете и варианта с клаузата, за целта обаче мисля, че трябва да имате адвокат - от банката няма да съдействат. И моля, не използвайте умалителни за "пари", приятелски съвет.

# 236
Прави се договор за депозита, който е различен от предварителния договор. В него ясно се описва, че депозитът Х (обичайно докъм 2000 евро) е за гаранция, че страните са се споразумяли за сума Y за конкретно описания имот с условия за срок за сключване на сделката и ситуации, в които депозитът се възстановява (една от които е, че Банката може да не отпусне нужната сума или проблем с оценката). Така си гарантирате, че депозитът ви ще бъде възстановен при независещи от вас обстоятелства.

# 237
Скрит текст:
Не се съгласяват да ги подписват от тяхно име, това не е нотариално пълномощно. А за всяко изменение се питат и подписват колкото пъти е нужно. А ако искате консултация с адвокат - нищо не пречи, просто не е нещо невиждано.
Аз като купувах, на акт 14 и по план първи етаж беше партер с магазини и гаражи, втори - офиси. Впоследствие, нямаше купувачи за офисите и им смениха статута на жилища. Съответно трябваше ново площообразуване на общите части и подписвахме точно за изменението на статута, като собственици. От там пък трябваше корекции по нотариалните актове, защото вече площите на жилищата идваха различни от тези в предварителния договор. Малко бумащина и разправии е всичко, но не е с цел измама.
Добре де, а това не ви ли ощетява? Вие сте купили с едни дялове, после ви карат да се съгласявате на други дялове, само защото не можели да си продадат офисите...

# 238
Скрит текст:

Добре де, а това не ви ли ощетява? Вие сте купили с едни дялове, после ви карат да се съгласявате на други дялове, само защото не можели да си продадат офисите...

Доколкото разбирам искат да сменят само статута, а на другото да го обединят, последен етаж, няма да се налагат промени на общи части и т.н....
Ще направим консултация с адвокат.

# 239
Здравейте, някой продавал ли е с агенция ЕКС НВД ООД. Ок ли е агенцията. Също и за покупка се интересувам със същата агенция.

Общи условия

Активация на акаунт