Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 14 829
  • 267
  •   1
Отговори
# 240
Адвокат нямаш ли си, агенцията я търсете само докато получи хонорара си (общо казано, не за конкретната)

# 241
Как помогнахте с това изказване, подминете, като нямате информация от собствен опит.

# 242
  • София
А тази агенция отпуска ипотечни кредити ли?

# 243
Всяка брокерска агенция е страна в потенциална сделка и получава пари ако има сделка, т.е. брокерите са заинтересовани сделката да се случи и действат в тази посока.
Адвокатът не е страна в сделката и ще получи пари за консултациите си независимо дали има сделка или няма сделка, съответно мнението му би било по-неутрално спрямо това на брокерите.
Не е задължително да се наема адвокат, но е добра идея.
Казаното от Пепина е вярно и е добре да се има предвид.

# 244
  • София
Всяка брокерска агенция е страна в потенциална сделка...
Брокера не е страна в никаква сделка, освен ако не е продавач или купувач. Потенциална сделка също не е сделка, докато не бъде сключена реална такава Blush
Но много се отплеснахме, темата е за теглене на ипотечни кредити. В тази връзка да питам за ползите на предоговаряне за скъсяване на срока и увеличаване на вноската има ли смисъл на този етап или да се изчакат евровите еквиваленти? Да речем сега кредита е 15-20% от дохода и ми се вижда неудачно да остане така Blush

# 245
  • София
Доколкото сме говорили с кредитни консултанти, най-удобно е при по-висок доход на определен период да погасяваш авансово по главницата, но да имаш свободата при спад на дохода да си на ниска вноска.

За брокерите бих препоръчала да не бързате да им плащате на предварителен договор, защото в някои случаи може и да не стигнете до окончателен.

# 246
В тази връзка да питам за ползите на предоговаряне за скъсяване на срока и увеличаване на вноската има ли смисъл на този етап или да се изчакат евровите еквиваленти? Да речем сега кредита е 15-20% от дохода и ми се вижда неудачно да остане така Blush
Съкращаване на срока е по-силният ход от увеличаване на вноската. Ако вярваш, че курсът на валутите ще е постоянна величина, тогава все едно е,.  Лихвеният % на кредита, там си питай банката как ще се измени, евровите и левовоте имат различни %. Иначе, сумите се преизчисляват по курса, пропорционално.

# 247
Всяка брокерска агенция е страна в потенциална сделка...
Брокера не е страна в никаква сделка, освен ако не е продавач или купувач.
Брокерът получава комисионна и от продавача, и от купувача и така се явява заинтересована страна сделката да се случи. Адвокатът не е заинтересована страна, защото му се плаща за консултация.

Иначе да, не са страна в юридическия смисъл на думата, но нека четем и осмисляме за какво се пише и какво се казва в постовете.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 01:32 от zzrr

# 248
  • София
...но нека четем и осмисляме за какво се пише и какво се казва в постовете.
Да осмислим първо какво е заглавието на темата, след това останалото Blush

# 249
Здравейте, някой продавал ли е с агенция ЕКС НВД ООД. Ок ли е агенцията. Също и за покупка се интересувам със същата агенция.

Имах среща с тях, те са брокери. Впечатлението, което ми направиха е малко въздухарско. Обадих им се във връзка с една обява, поканиха ме на място уж да ми покажат повече обяви. Твърдяха, че имат стотици едва ли не имоти на добри цени, които не са пуснати в имотните сайтове. Първо като отидох при тях един час ми говориха, колко са велики, как само те ще направят сделката ми перфектна, как ще ме съпровождат през целия процес, как другите брокери не струват, как трябва да им изпращам обяви от други агенции, за да минат през тях. И след 2 часа общи приказки, ми показаха само още два апартамента, които дори не ми допаднаха. Млади, напомпани иначе, но и комисионната им беше 3,6 %, над нормалната за пазара. За сведение на следващия ден направих сделка с друг брокер за 2,4% комисионна (брокерът ми направи отстъпка, защото аз съм го намерила по обява в имот.бг.)

# 250
Здравейте, някой продавал ли е с агенция ЕКС НВД ООД. Ок ли е агенцията. Също и за покупка се интересувам със същата агенция.

Имах среща с тях, те са брокери. Впечатлението, което ми направиха е малко въздухарско. Обадих им се във връзка с една обява, поканиха ме на място уж да ми покажат повече обяви. Твърдяха, че имат стотици едва ли не имоти на добри цени, които не са пуснати в имотните сайтове. Първо като отидох при тях един час ми говориха, колко са велики, как само те ще направят сделката ми перфектна, как ще ме съпровождат през целия процес, как другите брокери не струват, как трябва да им изпращам обяви от други агенции, за да минат през тях. И след 2 часа общи приказки, ми показаха само още два апартамента, които дори не ми допаднаха. Млади, напомпани иначе, но и комисионната им беше 3,6 %, над нормалната за пазара. За сведение на следващия ден направих сделка с друг брокер за 2,4% комисионна (брокерът ми направи отстъпка, защото аз съм го намерила по обява в имот.бг.)
Всички са така. Или поне новоизлюпените.
Имахме същата среща, с която само ми изгубиха времето /показваха ми имоти, които въобще нито са в районите ни, нито това което търсим/, както и след това другите държаха да минем в офиса,но им отказах.

# 251
  • Пловдив
Искам другата седмица да направя пълно погасяване на ипотечния кредит. Може ли това да стане за един ден или трябва някаква подготовка на документи?
Да отида ли направо в банката или трябва да се обадя предварително?

# 252
Подаваш си молба, те ще ти изберат ден, ще ти пишат точно колко трябва да платиш. Ти превеждаш парите. Чакаш заличаване на ипотеката.

# 253
  • София
Какво значи банката да избере ден?
Ако парите са налични по сметка, само се подава молба за погасяване и кредитът може да се погаси същия ден. Казвате, че искате заличаване на ипотеката, банката ви информира колко ще са ви таксите, осигурявате пари по сметка и чакате заличаването да бъде вписано. После  банката ще ви даде документ, удостоверяващ, че ипотеката е заличена.
Ако искате, може после да си извадите удостоверение за тежести върху имота.

# 254
Какво значи банката да избере ден?
Договаряте се, че погасяването ще стане в деня Х, банката ви изчислява какво дъжите към този ден + такси  и ви казва, до деня ѝ  парите да са по сметката ви. Ще ви издаде документ за погасяване на кредита (т.е. банката е съгласна, че парите погасяват кредита.)

Общи условия

Активация на акаунт