Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 14 613
  • 267
  •   1
Отговори
# 180
Кредитният консултант ще ви предложи тази банка, в която той получава най-голяма комисионна.

# 181
Аз обиколих повечето банки, когато търсех оферти. Не гледах лихвите, които ми казваха. Имаше огромна разлика в лихвите на няколко банки, но погасителните вноски бяха почти еднакви. Избрах тази, която ми искаше задължително само застраховка на имота. В последствие аз сама поисках застраховка живот. Първоначално исках кратък срок, но после реших да заложа на максималния срок и след първата година да правя извънредни вноски и да намалявам срока. Това решение за мен е най-адекватно, защото вноската си остава ниска, не съм на ръба на бюджета си и според финансовите си възможности внасям всяка година по кредита извънредно.

# 182
Първоначално исках кратък срок, но после реших да заложа на максималния срок и след първата година да правя извънредни вноски и да намалявам срока. Това решение за мен е най-адекватно, защото вноската си остава ниска, не съм на ръба на бюджета си и според финансовите си възможности внасям всяка година по кредита извънредно.
Имаш спокойствие, но ще платиш максимална лихва. И за месеците, в които си внасяш вноските, банката си прибира лихва. В първите месеци/години прибира една голяма част от полагащата се  лихва.

# 183
  • Plovdiv, Bulgaria
На приятелка имаше разлика между предложението от кредитния консултант и служител в банката, като служителя беше дал по-добри условия, в една и съща банка.

# 184
  • Вече на светло в София
имате ли мнение за тез кредни консултанти
https://musketari.bg/?gad_source=1&gad_campaignid=20578873083&gb … AYASAAEgLesfD_BwE

# 185
  • София
От около  шест месеца работя с техен консултант. Аз съм доволна, предложиха 9 варианта и поне още 3 подварианта за ипотечния кредит в различните банки. В момента сме в процес на приклчване на сделката. Нещата се проточиха заради избора на имот, а не от тяхна страна. Аз съм доволна.

# 186
  • Вече на светло в София
smahnatabg, благодаря. И ние се спряхме на тях, но сме в началото

# 187
  • София
Моля за мнение , искам да си сверя часовника.
През кредитен консулнатн кандидатстваме за ипотечен кредит в банка ОББ , харесахме къща извън София / окръг София - по точно около Костинброд / и платихме на оценител на банката такса за оценката. Та това ми е и въпроса , заплатили сме 450 лв за оценка + ни знъннаха на следващия ден да преведем още 90лв - понеже е извън София имота. Това нормални цени ли са - 540 лв общо ? Понеже за жалост не се получи с този имот и ще търсим друг , и искам да сверя цифрите , на мен ми се видя доста голяма сумата.

# 188
Те работят с външни фирми, Вие ли си избрахте фирмата и коя е? На мен ОББ ми даде списък с оценители, от които да избера и избрах по техни лични тарифи най-изгодния.

# 189
При нас съвсем наскоро към ДСК таксата ни точно за оценка на къща в Костинброд бе 300 лв., имаха списък с оценители, с които работят, но стойността беше фиксирана.

# 190
  • София
Те работят с външни фирми, Вие ли си избрахте фирмата и коя е? На мен ОББ ми даде списък с оценители, от които да избера и избрах по техни лични тарифи най-изгодния.

Не , явно по усмотрение на кредитния консултант. Без да имам избор за цена и фирма . Факт ,че ми дадоха хубава оценка  - близо до желаната /цената на имота/ , поради друго изпуснахме къщата / Ужасен брокер ,който я продаваше и на който буквално трябваше да се молим за 3ти оглед с архитект и да ни пусне да проверим водата и водопровода на имота /

# 191
Може и за извън София да имат определени, но за София си даваха списък и когато аз търсех информация относно цените им установих значителни разлики в различните оценителски фирми.

# 192
  • Вече на светло в София
Знаете ли как се случва оценката от банката на имот който в момента е в строеж, но кредита ще бъде усвоен на етап удостоверение по чл.181 ЗУТ. Оценител от банката ли ще го оценява или цената по договор със строителя ли ще бъде?

# 193
Ще го оценява оценител на етапа, когато ще се тегли кредита. Това удостоверение ако не се бъркам мисля значи акт 14, така че вижте коя банка ще ви финансира толкова рано.

# 194
Привет,
Предстои ни да изтеглим кредит и ни дадоха 2,43 процента от ОББ. Това беше най-добрата оферта от трите които получихме от кредитния консултант. Днес като подписвахме договора поисках да ми разяснят как се оформя плаващата част от лихвата и банковия служител ми обясни, че специално при тях, а и повечето банки в БГ плаващия компонент зависи от т.н. РЛП - това включва и СЛП - което е Среднопретеглен лихвен процент по депозитите в България. Понеже обичам да се ровя в статистики, бивш журналист съм и тръгнах да гледам за последните месеци статистиките за лихвите по депозитите - ами има си ръст, около 0.10 нагоре.
Сега, аз ако усвоя кредита август, това означава ли, че от септември, когато могат да сменят лихвите още тогава могат да ми ги треснат тия 0,10%. Не, че ще ни събори, но явно има тенденция да нарастват лихвите по депозитите, и това повече ме притеснява дългосрочно отколкото влизането в Еврозоната. Щото пък в евро лихвите по депозитите са надолу последното шестмесичие.

Общи условия

Активация на акаунт