Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 16 177
  • 287
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте,при кандидатстване за ипотечен кредит се прави проверка от юрист на имота и ако всичко е наред следва нотариус,нали?

# 271
При Вас са дали, но по принцип практиката е да не се допускат и е необходимо да сте на постоянен. По-скоро няма да се случат нещата, това е основно изискване - изминали 6 м. при работодател.

Юрист на банката прави проверка, но е хубаво да има и такъв на клиента.

# 272
И при мен изискваха постоянен договор, даже 2 пъти ме провериха, защото мина давността на документа, който бях изпратила. Трябва и да не си в предизвестие и тн. Гледаха ми заплатата от последните 3 месеца.

За юрист не е имало, аз също не съм наемала такъв, само преставител на банката на самата сделка пред норариус.

# 273
  • София
Казвам какъв разговор сме провели, но подчертах,че при нас се задвижиха нещата така или иначе доста време след това, заради търсене на правилния имот. Така ,че просто давам съвет ,кредитния консулнат или банката - най - добре ще ориентират.

# 274
На мен ми дадоха кредит, докато бях в изпитателен срок, само поискаха бележка от работодателя, че не съм в процес на напускане. За никоя от сондираните банки (около 5-6 бяха) не беше проблем изпитателният срок. Някои обаче май слагаха по-висока лихва.

# 275
Искат да си на постоянен договор и следят за доходите месещи назад ако има разлика.
При мен от 1 година назад имаше разлика всеки месец в сумата и преди да ни одобрят за сумата консултантите ни питаха дали няма промяна в позицията. Мъж ми пък смени отдела във фирмата и за това трябваше да изпратим новия договор, за който бешеважно да не е минал на изпитателен срок. Това за ДСК, може да има разлики за други банки.
Иначе за предварително одобрение  за конкретна сума само гледат какъв доход си декларирал за х членно семейсто и си 6, но после.....те разглеждат под лупа!

# 276
Здравейте!Искам да попитам трябва ли сделката при нотариус да е задължително при избран от тях или аз мога да реша при кого да е?Имам одобрение за кредит,но сега ме размотават за документи!

# 277
  • София
Обикновено банките си имат нотариуси с които работят. Няма правило купувачът или продавачът да избират задължително нотариус. Договарят се.

# 278
ДСК, например, няма списък с нотариуси. Изповядвате при който се договорите. Нашият адвокат сподели мнение, че “който плаща - той поръчва музиката”, т.е - по-добре да се планира от Купувача.

# 279
  • София
При нас Пощенска се съгласиха да работят с нотариуса, предложен от строителя, тъй като вече имат сключени сделки с него и той има всички необходими документи. Но нямат против ние да предложим друг нотариус.

# 280
  • София
Здравейте!Искам да попитам трябва ли сделката при нотариус да е задължително при избран от тях или аз мога да реша при кого да е?Имам одобрение за кредит,но сега ме размотават за документи!
Може и при избран от вас нотариус, но защо очакваш, че той няма да изиска същите документи? Доброто проучаване на имота и страните по него не са негатив, а напротив.

# 281
Здравейте,

Имам нужда от съвет относно следната ситуация: заплатено е стоп капаро за имот с двуседмичен срок, без изрични уточнения за връщане или удължаване. Измина вече една седмица от плащането на капарото и четири дни от посещението на оценителя, но банката все още не дава никакъв отговор, нито за резултата от оценката, нито за статуса на заявката.
Как бихте ме посъветвали да процедираме? Да изчакаме още,  да поискаме удължаване на срока от инвеститора или да пуснем нова оценка от друга банка? Има ли някакъв нормативен срок, в който банката е длъжна да излезе с отговор след оценка?

Благодаря предварително на всички, които ще се включат с мнение.

# 282
  • София
Другата  оценка се съмнявам да излезне по-бързо. В ОББ , пускахме два пъти оценка / за два имота / и двата пъти излезна за около 5 работни дни.  За нормативен срок трябва да се обърнете към конкретната банка с която работите и те да кажат. Аз бих повдигнала върпроса за анекс за удължаване на срока.

# 283
Благодаря, попитахме банката още в началото на процедурата, казаха около 3-4 най-много, но нищо конкретно. Доколкото разбрах оценката е готова, но още не сме получили информация за окончателната сума на  която ни одобряват. Оценителят беше на банката, следователно и становището от посещението му на имота не знаем какво е.

Другата  оценка се съмнявам да излезне по-бързо. В ОББ , пускахме два пъти оценка / за два имота / и двата пъти излезна за около 5 работни дни.  За нормативен срок трябва да се обърнете към конкретната банка с която работите и те да кажат. Аз бих повдигнала върпроса за анекс за удължаване на срока.

# 284
  • София
Да ,мисля че вече почти няма външни оценители. Реално оценителя си поддава оценката на имота към банката - а тя сега за още ден - два , преглежда становището му. / явно заради многобройните подкупи на оценители, нашия кредитен консултант ни обясни ,че понякога банката снишава завишената оценка - нищо,че си е техен оценителя./ Ние не посмяхме да оставим капаро преди оценката ,но пък зависи от това колко самоучастие и финансиране имате. Успех, дано излезне бързо!

Общи условия

Активация на акаунт