Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 16 185
  • 287
  •   2
Отговори
# 60
Това не е само при ОББ, всяка банка вече определя плаващата си компонента по сходен начин. Аз имам близка и с нова ипотека в ДСК, която се повишава идентично.
Не е кой знае каква болка за умиране, след една година може да се предоговори и свали с оферта на друга банка. Аз обикновено изчаквам да мине повече време и тогава депозирам. Има някаква минимална такса, вероятно според банката. Но ако на 1500 лв. (например) 50 лв. месечно повишение са проблем (след година и половина ориентировъчно) - не е проблемът в банката.

# 61
Ако ипотеката ти е 20-30 години, не е от голямо значение колко ще е лихвата първата година.
Според мен тези ниски лихви банките ги предлагат само за зарибявка, защото очакват да се качат и след това 20-30 години да печелят от тебе.
Какво ще спечелят с 2.5%? То това доходност ли е, по-малко е от инфлацията.
Хайде става 3-3.5 като ти сложат такса за това, за онова, задължителна застраховка на имота, застраховка живот, задължителен банков пакет с такса за 5 различни услуги, дето можеш и без тях - ама пак...

Банките не очакват печалба от лихвите, а от допълнителните такси, които печелят от теб. Ще дам пример с Уникредит кредита върви за заедно с месечна такса за обслжване, задължително застраховка имот, задължителна застраховка живот, първите две години ме обвързаха и с кредитна карта, първата година без такса, втората година не можех да се откажа, защото ще съм дължала такса и за първата година, и чак на втората година успях да се откажа, да не говорим за прехвърлянето на пенсионния фонд, тук съм изключила всякакви такси за кандидатстване за кредит. Банката никога няма да е на загуба, тя си е направила сметката.

# 62
Аз не казвам, че банката ще губи, а че няма да печели достатъчно, српямо риска, който поема.
То държавните облигации плащат 3-3.5% без никакъв риск и без разходи за обследване на имота, кредитни инспектори и т.н. та струва ли си на физически лица да отпускат на 2-2.5%
Това го правят според мен защото вярват, че през оставащия срок на кредита (а той е 20-30 години) лихвата ще се качи, а вече са те вързали.
Разбира се, ако им станеш дългосрочен клиент за 30 години при приемливи за теб условия, ще спечелят от теб и много още - от всякакви такси и услуги. На мен постоянно ми се обаждат банки и ми пишат по вайбър реклами за кредити, овърдрафти, спестовни планове, и нам-какво още.

# 63
А някой теглил ли е ипотечен кредит върху вече притежаван собствен имот без кредитът да е обвързан с купуване на нов имот?

# 64
Може, аз не съм, но всяка банка има такава опция. Обичайно лихвените проценти са по-високи обаче.

# 65
Когато аз преди теглих преди (много години) ми предложиха различни лихви за 20г  и за 30г (Алианц). Тази за 20 беше по-ниска, но разликата в размера на вноската беше нещо от сорта на 20 евра.

# 66
А някой теглил ли е ипотечен кредит върху вече притежаван собствен имот без кредитът да е обвързан с купуване на нов имот?
Скоро питах за такъв вариант, понеже сме харесали на зелено. Казаха, че няма проблем. Идват, правят оценка на имота и ти отпускат сума до 85%.

# 67
Да, но повечето банки имат условности по линия на такъв тип кредит - например срок до 20 г., вместо 30 г., лихва от 4%, вместо 2 и т.н. Не всеки би го устройвало, що се касае до големи суми.

# 68
Скоро питах за такъв вариант, понеже сме харесали на зелено. Казаха, че няма проблем. Идват, правят оценка на имота и ти отпускат сума до 85%.

Казаха ли каква е лихвата, или не се стигна до такъв момент?

# 69
В ЦКБ питах, казаха ми 2.5% и застраховката на имота била безплатна. Уточнявам, че просто информативно питах. Предполагам, че може да има и допълнителни условия, които впоследствие се разбират.

# 70
Здравейте,
Включвам се с един бърз въпрос, на финала на покупна на жилище сме, с ипотечен кредит е, след като минем нотариус кой вади удостоверението за вещни тежести, за да усвоим кредита, тоест ние като купувачи кли това си е отговорност на продавачите?

# 71

Съвсем скоро теглих. Общинска банка, 3% лихва, 20-25год срок и една идея повечко документи и глупости (според мен). 80% от оценката отпуснаха.

# 72
Благодаря на всички за отговорите. Предполагам пак искат служебна бележка за доходите?

# 73
Зависи. На мен не са искали, въпреки че получавах над максималния осигурителен доход, но ги получавах по сметка в същата банка и оттам си направиха справката служебно.

# 74
Здравейте,
Включвам се с един бърз въпрос, на финала на покупна на жилище сме, с ипотечен кредит е, след като минем нотариус кой вади удостоверението за вещни тежести, за да усвоим кредита, тоест ние като купувачи кли това си е отговорност на продавачите?

Продавачите, и то преди сделката. От банката не ви ли дадоха списък кой какви документи да вади?

Общи условия

Активация на акаунт