Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 16 215
  • 287
  •   1
Отговори
# 105
Още.един въпрос..и тук да ди го задам:

Може ли някой да ми поясни "вратичката" в предварителния договор да си напише, че остатъка от сумата е за обзавеждането и ел уреди като това води до по-ниски данъци . Някой правил ли го е, в кой етап се прави, означава ли, че банката отпуска по-малък кредит?

Примерно имота е 150к, но 30к се водят за обзавеждане и данъка е само върху 120к. Това означава ли, че банката ще отпусне само процент от 120к и въобще е кой етап на сделката се правит това.

# 106
При мен договориха много добра лихва заради професия и заплата, но какво от това, оттогава се вдигна няколко пъти и вече е 2.40 😃
Колко по-малко ви дадоха от стандартната?

# 107
2.07, ОББ. Не знам колко в била стандартната, близка с добра заплата получи макс 2.17, тук също бяха писали за 2.17.

# 108
Тъй като скоро минахме процедурата да дами аз моята информация и опит от цялото кандидатстване.

Първо, като отидете в банката веднага ще Ви питат дали имате харесан имот, на какъв етап е/ тях не ги интересува накаква цена е!/.

Второ-Това, което искате като сума и преди да е отишъл техен оценител за да направи оценка на имота, може да се потвърди от банката на база на доходите ви към момента!
Но това не значи, че ще ви отпуснат след това точно тази сум, която искате/  когато вече имате одобрение от тях и пуснете искане за отпускане на ИТ, т.е имат и всички документи от строител или собственик+ вашите документи, които да разгледа техния юрист и отдела да даде одобрение/!
Лихвения процент не е толкова важен, важно е какво точно ще ви включат във месечната вноска на кредита, затова искайте погасителен плат за една и съща сума и период за да видите разликите във вноската спрямо лихвата! И повечето си спестяват застраховките,които после ви слагат!

Но кредитния консултант най- добре ще ви насочи за Вашия тип сделка и доход, коя банка  ще е най- добре!

Реалната сума, която максимално банката може да отпусне е около 80-85% от оценката на имота т.е всичко започва от тази оценка и после можете да правите тънките сметки. Ако ви стигнат сте ок, ако ли не трябва да вземете и потребителски.

Банката ще иска да сте превели на собственик/ строител мин 10% на предварителен договор и едва тогава ще получите всички подробности по кредита- ще ви добавят разни екстри+ застраховка имот и живот. Задължително трябва да разполагате и с около 4% за нотариални такси и прехвърляне, както и ако имате брокер, и той иска комисионна.

Първоначалната оферта можете и вие да си я видите с кредитния калкулатор, стига да отговаряте на изискванията им за доход, в каква фирма работите /някои фирми имат по-нисък рейтинг от към надеждност- най- висок имат IT компаниите май, тъй като при нас, въпреки, че аз имам по-висок доход ни посъветваха мъж ми да изтегли кредита/ той работи в такава компания/,аз да съм съдлъжник за да отпуснат максимума сума.

След като имате оценката е важно да знаете и структурата на сделката с продавача, т.е на какъв етап каква сума ще иска, или ако има вече акт 16, то тогава мисля е цялата сума.
Ние теглихме на акт 14 и там е по-специфично, но пък отпускат по-висока сума, която в повечето случаи покрива цената и остават за ремонтни дейности.

И след всичо това кредитният конс. може да ви даде по-точни сметки и колко ще е вноската например.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 15:14 от alexova

# 109
Много изчерпателно описание. И аз от моя опит потвърждавам, че обявените лихви са доста често маркетингов трик. В погасителния план е заровено кучето. Там са задължени да впишат всичко, няма нищо скрито. Преди години след преглед на погасителните планове, се спряхме на банката, предложила най-високата лихва от 4те, които ни дадоха оферти.

# 110
Може ли малко разяснения какво в погасителния план да гледам? Аз днес бях на разходка по банките..и така привидно Пощенска предложи най-ниско ГПР, но не знам какво пропускам..

Много съм боса, надявам се кредитният консултант да помогне с разясненията на тези дребни детайли..

# 111
Може ли малко разяснения какво в погасителния план да гледам? Аз днес бях на разходка по банките..и така привидно Пощенска предложи най-ниско ГПР, но не знам какво пропускам..

Много съм боса, надявам се кредитният консултант да помогне с разясненията на тези дребни детайли..

Доверете се на кредитния консултант, той ще ви посочи подводните камъни на всяка и ще ви даде насока къде ще получите най- доброто в момента.
На всеки 6 месеца банките актуализират лихвата.
За какъв имот става въпрос и на какъв етап- акт 14,15,16?

Имате ли сметка в Пощенска банка?

# 112
Не, но ще си отворя, ако се наложи. Панел от 80те е имотът.

# 113
И ние ще теглим ипотечен кредит. Лихва 2.39 и гпр 3.26 добре ли е?

# 114
Здравейте, след последната обиколки по банки+ разговор с 2ма различни кредитни консултантиа + различни оферти отвякъде, мишмашът в главата ми е тоталйо забъркан.

Не знам какво да избера, все имам чувството, че се прикрива информация или  че има някакви скрити такси. Чета, че  има без задължителните застраховки, пък по банките отричат, не знам какво да гледам  и какво изпускам.

Предстои да ходя до ЦКБ и ДСК,  но наистина вече тотално се обърках коя банка да избера инза жалост  нямам с кого да се съветвам, защото всичко си върша сама.

# 115
Нали каза, че имаш кредитен консултант? Ако нямаш, обърни се към такъв.

Иначе за застраховка живот не съм виждала банка дето не я иска, но има банки където може да се прекрати по някое време и не е за целия срок на кредита. За застраховка имот - там мисля, че вече не всички искат. Трябва да разбереш какво е ГПР-то при всяка банка, има ли разходи, които не са включени в ГПР и какви са, какви застраховки искат и за какъв период. Колко пари като точна сума излизат застраховките. Какви допълнителни услуги те задължават да ползваш - превод на заплата, кредитна карта, пакети смс-и, пенсионен фонд и тн. Води си записки и после си сравнявай на спокойствие. Аз поне не се сещам от някъде другаде да може да изникне скрита такса. Не е проблем и да им звъннеш за доуточнения. Но все пак по-добре кредитен кансултант.

# 116
Имам двама даже и ми дават 2 различни оферти от една и съща банка..

Имам чувството, че всеки напира да си в определена банка. Наистина съм много объркана..

# 117
Ами явно има някакви разлики в самите оферти. Примерно единия е лихва без превод на заплата, а другия със. Или пък единия консултант е успял да договори по-ниска лихва в банката. Консултантите би трябвало да ти дават лист с офертите, които са взели, и техните параметри, за да можеш да ги сравниш дали нещо липсва при едната оферта.

# 118
Здравейте, след последната обиколки по банки+ разговор с 2ма различни кредитни консултантиа + различни оферти отвякъде, мишмашът в главата ми е тоталйо забъркан.

Не знам какво да избера, все имам чувството, че се прикрива информация или  че има някакви скрити такси. Чета, че  има без задължителните застраховки, пък по банките отричат, не знам какво да гледам  и какво изпускам.

Предстои да ходя до ЦКБ и ДСК,  но наистина вече тотално се обърках коя банка да избера инза жалост  нямам с кого да се съветвам, защото всичко си върша сама.

Аз мога да ви препоръчам кредитен консултант, ако желаете.
По мои впечатления от ЦКБ дават най-добрите оферти, разбира се винаги има субективен фактор.

# 119

Аз няма да се уморя да повтарям - искайте погасителен план, не само оферта. Там няма скрити такси. В него са включени дори месечните такси за поддържане на сметката/картата, застраховка живот, ако има. Та взимате различните погасителни планове и сравнявате кой каква месечна вноска предлага и какво пише под чертата. Под чертата е всичко, което трябва да платите по кредита към този момент при тази лихва. Лихвата не е толкова важна, важен е ГПР, там също са включени всички такси. По-горе имаше пример за лихва 2.39 и ГПР 3.26. Моята лихва беше 2.75 и ГПР 3.05%. От офертите, които получих, се спрях на банката с най-висока лихва и по-добър ГПР.
Искайте също оферта с погасителен план за намаляваща лихва, а не само с анюитетни вноски. При по-дълги ипотеки разликата е съществена в двата плана. С намаляващата вноска в началото вноските са по-високи, но за който може да си ги позволи, горещо препоръчвам. В нета може да се намери доста информация за двата вида плащания по кредита. Но само като погледне човек какво се случва с главницата в двата плана, може бързо да си направи сметка каква е разликата.

Общи условия

Активация на акаунт