Пулмологът д-р Елеонора Стаменова отговаря на вашите въпроси

• 5 570
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте.
Как да неутрализираме вредата от индиректното пушене. Племенницата ми не е пушачка, но в момента дели стая в общежитие с момиче, което въпреки забраните и забележките, продължава да пуши вътре. Проветрява се, но се притеснявам.

Здравейте!
Пасивното пушене е много голям проблем! За съжаление, няма ефективни мерки, които напълно да го ограничат. Говорете с хората, които пушат в затворени помещения – по закон това е забранено! Подайте сигнал към съответните институции с цел налагане на глоби и мотивация към отказ от тютюнопушене! Все пак това е въпрос на култура и възпитание!
Добър вариант за стая в общежитие са пречиствателите на въздух. На пазара има избор от марки. Съобразете обема на стаята, която покрива пречиствателя. Друга опция е честото проветряване на помещението и поддържането на добра хигиена на жилището!

Успех!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 12:57 от Рaдост

# 16
Здравейте!
Преди повече от година и половина докато бях бременна започнах да получавам задух и тежест в гърдите.
След като родих, симптомите ми не изчезнаха, дори са същите по интензитет.
Нямам болка, но изпитвам силна компресия в гръдния кош, която не е свързана с физическо натоварване или определена причина.
Направила съм няколко консултации с кардиолог, дори гастроентеролог и пулмолог.
Заключението на всички е, че всичко е наред, функционалните изследвания на бял дроб са в норма, на рентгенография не се наблюдават патологични изменения.
Вашият колега ми назначи SPECT ST, за изключване на вариант за емболий...
Според вас възможно ли е да имам емболии отпреди година и половина и това да е причина за симптомите?
Според личният ми лекар е изключено, защото '' нямало да бъда жива до сега''.
Направила съм и ямр на бял дроб и преден медиастинум, макар знам че ямр не изследва функцията на дроба и в заключение от там също всичко е нормално...
Бихте ли ми обяснили каква е дозата на облъчване от spect ST с изотоп, радиоактивна ли ще бъда след това, защото съм майка на малко бебе.
И най вече нужно ли е да се подлагам на това изследване според Вас?
През последните 3 месеца имам направени 10 рентгенографий, поради операция на горен крайник и ме притеснява радиацията от изследванията.
Благодаря!

# 17
Здравейте Д-р Стаменова.Поста ми ще бъде малко дълъг за което се извинявам предварително. От около две седмици имам силни болки в ребрата и гърба сутрин след ставане,при раздвижване намаляват,но си остава една тъпа болка в ребрата горе към подмишницата и назад към гърба  от ляво ,която се обажда през целия ден.Преди около година имах същите оплаквания ,ходих на пулмолог ,но ми казаха,че проблема не е за при тях и не искаха да ми назначат снимка н бял дроб,притеснявам се главно заради това че пуша.Нямам стягане в гърдите или задух ,или някаква силна болка при вдишване.Преди две години и нещо са ми правили снимка на бял дроб поради подобни оплаквания и според лекарите е чиста.Откриха ми и МС преди около 6 месеца,но невролозите казват,че проблема също не е от това. Чудя се дали е мусколно ставна причината,тип невралгия или белодробен проблем.Според вас има ли нужда от снимка ,или да търся неврологичен проблем.Благодаря.

# 18
Здравейте Д-р Стаменова.Поста ми ще бъде малко дълъг за което се извинявам предварително. От около две седмици имам силни болки в ребрата и гърба сутрин след ставане,при раздвижване намаляват,но си остава една тъпа болка в ребрата горе към подмишницата и назад към гърба  от ляво ,която се обажда през целия ден.Преди около година имах същите оплаквания ,ходих на пулмолог ,но ми казаха,че проблема не е за при тях и не искаха да ми назначат снимка н бял дроб,притеснявам се главно заради това че пуша.Нямам стягане в гърдите или задух ,или някаква силна болка при вдишване.Преди две години и нещо са ми правили снимка на бял дроб поради подобни оплаквания и според лекарите е чиста.Откриха ми и МС преди около 6 месеца,но невролозите казват,че проблема също не е от това. Чудя се дали е мусколно ставна причината,тип невралгия или белодробен проблем.Според вас има ли нужда от снимка ,или да търся неврологичен проблем.Благодаря.

Здравейте!
Препоръчвам да посетите пулмолог, с който подробно да обсъдите оплакванията, да Ви прегледа и да назаначи необходимите изследвания! Носете стара документация, която имате, за да се ориентират колегите.

# 19
Здравейте, д-р Стаменова!
Миналата седмица лежах в гастроентерологично отделение,при което ме изпратиха на рентгенография на бял дроб и сърце. Това е резултата от рентгена.Въпроса ми е какво означава и трябва ли да посетя пулмолог?

# 20
Здравейте Д-р Стаменова.Поста ми ще бъде малко дълъг за което се извинявам предварително. От около две седмици имам силни болки в ребрата и гърба сутрин след ставане,при раздвижване намаляват,но си остава една тъпа болка в ребрата горе към подмишницата и назад към гърба  от ляво ,която се обажда през целия ден.Преди около година имах същите оплаквания ,ходих на пулмолог ,но ми казаха,че проблема не е за при тях и не искаха да ми назначат снимка н бял дроб,притеснявам се главно заради това че пуша.Нямам стягане в гърдите или задух ,или някаква силна болка при вдишване.Преди две години и нещо са ми правили снимка на бял дроб поради подобни оплаквания и според лекарите е чиста.Откриха ми и МС преди около 6 месеца,но невролозите казват,че проблема също не е от това. Чудя се дали е мусколно ставна причината,тип невралгия или белодробен проблем.Според вас има ли нужда от снимка ,или да търся неврологичен проблем.Благодаря.

Здравейте!
Посетете пулмолог за обстоен преглед и повече информация относно пол, възраст, давност на оплакванията. Той ще назначи допълнителни изследвания, ако са необходими!

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 11:40 от Рaдост

# 21
Здравейте, д-р Стаменова!
Миналата седмица лежах в гастроентерологично отделение,при което ме изпратиха на рентгенография на бял дроб и сърце. Това е резултата от рентгена.Въпроса ми е какво означава и трябва ли да посетя пулмолог?

Да, описаните промени изискват консултация с пулмолог!
Поздрави!

# 22
А на мен дали ще може да ми отговорите, публикацията ми е преди тези пациенти, на които отховорихте

# 23
  • В страната на бурите
Здравейте,
Не зная дали темата е активна, но ще се радвам да получа съвет. Родена съм с агенезия на ляв бял дроб. Нямам други усложнения. Доколкото знам, това е много рядко състояние и ако агенезията е на десния дроб, често е с летален изход. Живея нормално, но с прилежащите екстри - задъхвам се при изкачване на стълби, при тичане, от дете е така и съм свикнала...  Винаги обаче съм опитвала да не го приемам като спънка,  спортувам (имало е моменти с много кардио), движа се,  не го мисля особено. Неотдавна обаче при кардиологичен преглед ми казаха, че сърцето ми е изместено и май уголемено, заради дроба. На 40+ съм. Как да се грижа за здравето си? Въпросът ми е има ли клиника, специализирана в този тип заболявания, която да посетя, диспансер, какво да следя при пулмолог, колко често (бях при пулмолог само веднъж преди поне 3 години, каза, че дишам нормално и това е).

# 24
А на мен дали ще може да ми отговорите, публикацията ми е преди тези пациенти, на които отховорихте

Здравейте!
Може би е технически проблем, но не виждам Вашето запитване! Моля, поставете го пак тук! Извинявайте за забавянето!

# 25
Здравейте,
Не зная дали темата е активна, но ще се радвам да получа съвет. Родена съм с агенезия на ляв бял дроб. Нямам други усложнения. Доколкото знам, това е много рядко състояние и ако агенезията е на десния дроб, често е с летален изход. Живея нормално, но с прилежащите екстри - задъхвам се при изкачване на стълби, при тичане, от дете е така и съм свикнала...  Винаги обаче съм опитвала да не го приемам като спънка,  спортувам (имало е моменти с много кардио), движа се,  не го мисля особено. Неотдавна обаче при кардиологичен преглед ми казаха, че сърцето ми е изместено и май уголемено, заради дроба. На 40+ съм. Как да се грижа за здравето си? Въпросът ми е има ли клиника, специализирана в този тип заболявания, която да посетя, диспансер, какво да следя при пулмолог, колко често (бях при пулмолог само веднъж преди поне 3 години, каза, че дишам нормално и това е).

Здравейте!
Агенезията на белия дроб е състояние, което изисква проследяване. Хубаво е веднъж годишно да посещавате пулмолог, който да направи спирометрия и да проследява състоянието на белия дроб. При чести белодробни инфекции се препоръчва ваксинопрофилактика - с пневмококова и противогрипна ваксина.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 14:14 от Рaдост

# 26
Здравейте д-р Стаменова.
Имам момченце родено на 5 ти Ноември 2020 г.
Никога не е бил ваксиниран срещу грип.
Трябва ли да се правят някои изследвания за да се постави ваксината .
И да попитам следното .
Има назална ваксина срещу грип и такава която се бие мускулно.
Според вас коя е по добре да се постави на малко дете.
Много благодаря.
Хубав ден!

# 27
Здравейте д-р Стаменова.
Имам момченце родено на 5 ти Ноември 2020 г.
Никога не е бил ваксиниран срещу грип.
Трябва ли да се правят някои изследвания за да се постави ваксината .
И да попитам следното .
Има назална ваксина срещу грип и такава която се бие мускулно.
Според вас коя е по добре да се постави на малко дете.
Много благодаря.
Хубав ден!

Здравейте!
Хубаво е да ваксинирате детенцето с противогрипна ваксина, особено ако посещава детска градина. Най-подходящ вариант е началото на октомври. Ако детето е преболедувало от грип (доказан с антигенен тест), една доза, поставена мускулно, е достатъчна. Ако не е преболедувал – трябва да направите и втора доза – 4 седмици след първата. Назалната ваксина също е добър вариант, защото осигурява и лигавичен имунитет.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 11:08 от Рaдост

# 28
Здравейте,
Ако може да получа разяснение относно резултати от скенер.
Първият е направен по време на боледуването, след няколко дни на венозни антибиотици, налагащи се и заради друг здравословен проблем. Оплаквания за болка в гърдите и гърба, изпотяване, задух и силна дълбока кашлица.

Вторият е направен почти два месеца след първия като кашлица вече няма, но задухът и болката остават, налице е и отпадналост, изпотяване, сърцебиене при леко натоварване.

Какво се случва според Вас, какви са тези сраствания и повлекла? Бихте ли поствили евентуална диагноза?

# 29
Скрит текст:
Здравейте,
Ако може да получа разяснение относно резултати от скенер.
Първият е направен по време на боледуването, след няколко дни на венозни антибиотици, налагащи се и заради друг здравословен проблем. Оплаквания за болка в гърдите и гърба, изпотяване, задух и силна дълбока кашлица.

Вторият е направен почти два месеца след първия като кашлица вече няма, но задухът и болката остават, налице е и отпадналост, изпотяване, сърцебиене при леко натоварване.

Какво се случва според Вас, какви са тези сраствания и повлекла? Бихте ли поствили евентуална диагноза?

Здравейте!

Описаните промени насочват към остатъчна белодробна фиброза след преболедувана инфекция. Уместна е консултация с пулмолог, функционално изследване на дишането и преценка за необходимост от терапия!

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 11:49 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт