Най-големите грешки при ремонта и обзавеждането на дома

• 13 235
  • 176
  •   1
Отговори
# 60
Има самозалепващи винил и даже SPC. Предимството е, че са много тънки. Иначе са си супер. Недостатък е, че абсолютно всяка неравност под тях си личи. Трябва да се лепят на абсолютно гладка повърхност. Вече зависи какво точно се гледа, сигурно има и хубави, и лоши. Някога, преди 100 години, ремонтирахме с такива пода на кухнята в апартамента на родителите ми. Налепихме ги директно върху дюшемето и се получи супер. Бяха ПВЦ, не SPC де. Та за мен стават за ремонт на много износен, но здрав дървен под. По-евтино ще е от стъргане и лакиране, а иначе е много здрава настилка, а подът отдолу си остава дърво с всички предимства. Могат и върху "немодерната" мозайка в антрета да се лепят. Поради малката дебелина няма да пречат на вратите или ще искат минимална корекция.

Може ли линк към тези продукти?

# 61
Тези от вас, които са ползвали кухни и със стандартни дръжки, и без дръжки (вградени,скрити, пуш) - кой вариант е по-практичен и удобен според вас?

И двете - горните са без дръжки, долните със. Така пасва на дизайна, а и е удобно. Не харесвам пуш бутоните, защото оставят много пръсти. И затова на горните просто имам улей отдолу и си придърпвам вратичките.

Нямам време да търся линк към СПЦ плочите, не си ги държа запаметени. Има Гугъл за тази работа.

# 62
За мен винаги шкафове и чекмеджета с дръжки е било разумното решение - подлежат на бърза, лесна и евтина подмяна и не са обвързани със специални панти или механизми със специфичен монтаж. На мен лично никога не ми се е налагало да чистя вратички от сериозни замърсявания, така че дръжките не са ми били пречка - пръскам с препарат и минавам с парцал. Толкоз.

# 63
  • София
Само да не са от тези с ръб отгоре, защото се събира много мръсотия.

Точно такива съм си харесала (по критерий красота) - много благодаря за споделеното.

# 64
За мен винаги шкафове и чекмеджета с дръжки е било разумното решение - подлежат на бърза, лесна и евтина подмяна и не са обвързани със специални панти или механизми със специфичен монтаж.
Не се изискват специални панти, нито специфични механизми за шкафове без дръжки. Слага се един  профил на долен ред, който няма от какво да се повреди, защото е статичен и прикрепен към корпуса.

Използвам паралелно кухни с и без дръжки и тази без е много по-
практична за мен.

Вятър и мъгла, и друг път си писала разни небивалици за кухня без дръжки. Имаш ли такава или просто си пишеш? Специални механизми, за някакво усукване беше писала преди време, сега панти добави, откъде ги измисляш такива бисери?

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 15:38 от Чи лу

# 65
  • sofia
Ползвала съм и двата вида кухня. За мен няма особена разлика. Вратите на горните шкафове са една идея по-дълги и захвата е отдолу.
Долните са така:

Единствено на чекмеджето под фурната падат разни трохи и боклучки.
Дръжките на долните ги ползвах да си окачвам кърпи и ръкохватки, само в тази им функция имам липса.
Вятър и мъгла, вярно глупости пишеш. Само челото/вратата са различни, какви механизми, какви панти?!

# 66

Сега в хода на течащия ремонт се чудя следното:

- проблем или удобство са линейните сифони; - аз сложих в две бани. Визуално са супер, от гледна точка на поддръжка са ми неприятни, защото ги чистя на 2-3 дни. И ние сме с три деца, момичета, вечно има какво да се вади от решетката. Следователно трябва да вдигна капака (нашите са с вградена плочка), да почистя решетката отдолу, да изтъркам самия капак, защото обикновено има някаква лигава гнус по него. Не е нещо кой знае какво, но с точков сифон я няма тази хамалогия.
- струва ли си поставянето на параван в банята, изискващ ежедневно чистене, но предпазващ част от банята суха (не съм от хората, на които чистенето им доставя удоволствие) или ще се ядосвам до смърт заради необходимостта от постоянно забърсване; - за мен си струва, предпочитам параван пред мокра баня. В едната имаме хармоника, в другата статичен.
- кое е по-доброто решение за кухня - МДФ, който сякаш е по-капризен от гледна точка на чистене и по-лесно се драска, и ПДЧ – бюджетно, сравнително лесно за почистване, но не толкова добре изглеждащо; имала съм кухни и от мдф, и от пдч, не съм намерила разлика в качеството.
- ще съжалявам ли много от гледна точка на почистването, ако си сложа бяла/светла кухня (сега сме с дървесна кухня – изисква много малка поддръжка, зацапвания рядко се виждат, отпечатъци не личат изобщо, но ако цветът е светъл и монохромен вероятно чистенето трябва да бъде в пъти по-редовно); Имах кухня бял гланц, дори я предпочитам за поддържане пред дървесната. Но аз предпочитам да видя нещо и да го изчистя, отколкото да е мръсно и да си стои.
- много ли е непрактично човек да сложи ламинат в кухнята - по-топло е на краката и по-уютно от гранитогрес, но пък е помещение, в което ламинатът вероятно доста бързо ще се амортизира, а смяната му, ако се скапе, ще изисква разглобяване на кухнята. ако е висок клас, няма проблем. Много по-красиво е.

Какво отчитате от вашия опит като грешка / проблем / съществен пропуск при ремонт и обзавеждане на дома?

Най-голямата ми грешка е изборът на гранитогрес за коридора и баните - след година в апартамент с гланциран и посещение с ортопедията, бях твърдо решена да е възможно най-грапавия. Но пак не проучих добре нещата, чак в последствие разбрах, че има различни класове. Избрах един, който е с леко пореста повърхност и тези пори постоянно се замърсяват и ме побъркват. И се принуждавам от време на време да го търкам на колене.

За вратите - нашите са с фладер, честно казано бих предпочела да не са, защото се съчетават доста по-трудно с останалата част от обзавеждането. Но бях в някакъв амок като ги избирахме. Не ме дразнят, просто по принцип харесвам друг тип.
Кухнята ни е с дръжки на долния ред и без на горния. Ползвала съм и с пуш на долен, според мен е въпрос на навик, на мен просто ми стоеше една идея по-голо без дръжки и затова сега си наредих. Откъм поддръжка не виждам особена разлика.

# 67
vesi1, заповядай: https://rosi.bg/push-panta-grass-nexis-110pzk-s-klips-7159.html

Предполагам, че няма да проявиш повече интерес към богатия свят на мебелния обков, но нещата могат да се обобщят така: на шкафовете се монтират различни видове панти според това дали искаш пуш система или отваряне с дръжки. Различни са и според това как трябва да застане вратичката спрямо шкафа: ниско, средно и високо рамо. Различни са и в зависимост от това какъв ъгъл на отваряне искаш. Има разлика и дали искаш плавно затваряне или не. Дали искаш осветление при отваряне на шкафа или не. Но е по-лесно в незнанието си да кажеш, че някой друг пише глупости.

Чи лу правилно помни, че в една друга тема написах, че постоянното локално натоварване на плоскостта на вратичката в една и съща точка може да доведе до огъване и усукване, независимо дали става въпрос за натиск или издърпване. Не му е тук мястото обаче да я дообразовам по физика. Може сама да си намери един учебник и да прочете уроците за действието на силите. И след това да обяснява кой пише глупости. Принципно беше достатъчно да каже, че нейните лични впечатления са различни от моите. Радвам се все пак, че съм и направила чак такова впечатление, че да ме запомни. Аз нея чак сега я забелязвам.

# 68
Ама, поне си забавна в стремежа си да се изказваш за неща от които си нямаш хал-хабер.
Защо изреждаш асортимента на мебелните магазини, какво отношение имат пантите с голям ъгъл на отваряне или осветлението към дръжките? Ни-как-во!😆
Явно не си наясно, че тоя прословут пуш е последна дупка на кавала в кухните без дръжки и много рядко се използва. В моите 2 кухни без дръжки няма кьорав пуш, нито един. Профила за който писах е абсолютно достатъчен, няма нужда от никакви специални панти, механизми, осветление и всички ненужни неща които изброи.

Не разбрах, имаш ли кухня без дръжки и от опит ли споделяш тези велики открития за усукването?

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 06:16 от Чи лу

# 69
  • sofia
Единственият пуш в тази кухня без дръжките, е на горния шкаф над абсорбатора, щото няма как вратата да се отваря като другите. Има още 5 горни врати, три долни и седем чекмеджета. Неслучайно снимах чекмеджето. И долните врати са с такава фаска. Много е удобно като захват. И е абсолютно все тая дали ще са с дръжки или без въпросните чела, от гледна точка на панти, износване или каквото там се сети човек.
Бая зор ще е да се посуче от натиск или дърпане врата на шкаф...
Плавното затваряне на чекмедже и пълното издърпване, са неща от които не бих се лишила. Плавното затваряне на вратите, също. И въпросните панти не са кой знае колко по-скъпи от "не плавните".

# 70
Единственият недостатък на горните шкафове без дръжки който намирам, е че и след година ползване, все се опитвам да ги отворя от пантите. Кога ли ще измъкна някоя . Joy
Иначе грешки
1 Прекрасният ми тъмен ламинат , е прекрасен само 10 мин след почистване
2 Релефен гранитогрес в кухнята - само с моп  не се чисти никак, трябва и търкане с ръчичка

# 71
При мен грешките стават ясни след, като съм ги направила. Тоалетната чиния след последният ремонт е без нито една вдлъбнатина ( нямаме място за душ кабина и обособяване на мокра част), плочките са от най-големите и изобщо банята винаги е била проблем.

# 72
  • UK
Моята нова кухня е без дръжки. При горните шкафове нямам проблем, но за долните улеят за захващане е много плитък, постоянно ми се изплъзва, трудно ги отварям с една ръка, а ако имаш маникюр е направо невъзможно. Най-голямата ми грешка е това.

Друго е, че в едната баня тоалетната чиния я монтираха с няколко милиметра по-ниско и прахосмукачката не може да мине от долу.

# 73
Моята нова кухня е без дръжки. При горните шкафове нямам проблем, но за долните улеят за захващане е много плитък, постоянно ми се изплъзва, трудно ги отварям с една ръка, а ако имаш маникюр е направо невъзможно. Най-голямата ми грешка е това.

Това е грешка на мебелиста, а не ваша. Извикайте го да си я поправи.

# 74
  • UK
Моята кухня е flat pack, не е правена от мебелите. Но, обмислям да сменя вратичките.

Общи условия

Активация на акаунт