Уреаплазма и Микоплазма - 6

• 3 569
  • 110
  •   1
Отговори
  • София
Уреаплазма и Микоплазма

Темата е само за обсъждане на съмнения за инфекция с тези патогени, изследвания, обсъждане на самите резултати, но не и за назначаване или промяна на назначена вече терапия от лекар.

Уреаплазма и Микоплазма са два рода, от едно и също семейство ( Mycoplasmataceae )

Названието Уреаплазма произлиза от способността на този вид патоген, да синтезира фермент, наречен уреаза, който разрушава уреята и причинява цервицит, простатит или фертилни проблеми, както и пиелонефрит, инфекциозен артрит, неонатална пневмония, неонатален менингит и т.н.

Микоплазмата  се установява по-трудно - много често наличието и се свързва с други инфекции и се асоциира с бактериална вагиноза, цервицити, инфекции на малкия таз, атопична бременност и ендометриоза.
Микоплазмите и Уреаплазмите се развиват и се установяват в уро-гениталната система безсимптомно, но могат да предизвикат и различни оплаквания. Развиват се в клетките на лигавицата, покриваща различните части на половата система.
Гениталната микоплазмена и уреаплазмена инфекция се предава по полов път - при генитален или орален контакт, както и вертикално - от майка на дете, при бременност и раждане.
Инкубационният период, след заразяване с микоплазми, е 3-5 седмици, симптомите, ако има такива, се проявяват, средно, след 15-20 дни.
Установява се с влагалищен, цервикален, уретрален, простатен секрет, еякулат или урина, с PCR тест ( полимеразна верижна реакция).

Лечението е с антибиотици, назначава се от лекар и в темата не се обсъжда. Всяка промяна на назначено лечение се извършва само от лекар. Ако трябва търсите второ мнение на специалист.
Старата тема  Уреаплазма и Микоплазма - 5

# 1
Здравейте. Оказах се обзаведена с ureaplasma spp в урина. Урината беше пусната по повод на микрибиология на влагалищен секрет, в който пък излезе Ешерихия коли..В тотален шок съм какво се случва като цяло. В момента съм в инвитро процедури в Надежда и реших, че искам друга гинеколожка при която ходя да провери дали всичко е наред, защото имах усещането, че не е. В Надежда си правят пункции и явно не ги интересува какво се случва, защото съм питала даже ако изелезе лоша микробиология какво правим и отговора беше нищо особено не правим, дезинфекцираме и продължаваме. Е то се оказа съвсем зле ситуацията. Сега чакам да разбера какво ще пия за всички тези неща. Въпроса ми е как може уреаплазма да се вижда само в урина, но да не излиза във влагалищен секрет? Тя не се ли намира основно във влагалище? Аз иначе имам дълга история на битка с Гарднерела, за която съм пила Флажил и Клиндамицин няколко пъти, но сега тя някак си е изчезнала и излизат тези неща.
П.П. Сега виждам, че октомври съм пускала и пср в Геника за уреаплазма, микоплазма и е бил отрицателен. Пускан е по повод въпросните непрекъснати бактериални вагинози.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 15:52 от lovely

# 2
  • Варна
Благодаря за темата. Установиха ми положителна уреаплазма парвум точно преди положителния тест за бременност. Съответно нямаше как да лекувам в началото. Сега на по-късен етап инфекцията отново е на лице и водите са мътни и намалели. Аг ми изписа Клацид 500мг за 7 дни, а след месец и половина Азакс за 10 дни. Аз обаче подобрение не усещам😒 и вече сериозно се притеснявам за бебка. Моля, за мнение някой успял ли е да се пребори с тази напаст и то повреме на бременност. 🙏

# 3
Лекувах 16 дни с антибиотик,Уреаплазма. Сега отидох да ми вземат изследване за контрола и тази дама ме разрани и текна кръв и каза, че ми е възпалена лигавицата и явно още имам уреаплазма. И сега съм в една чуденка тя ли е била груба или наистина все още има нещо. Те след 2 дни ще излязат резултатите, но все пак не ми се е случвало даже на хистероскопията толкова кръв да тече. Много се и ядосах. Не знам какво да правя вече така ми е писнало

# 4
Здравейте,

20 дни след полов контакт достатъчно ли са за диагностициране на Уреаплазма ? Направих ПСР в Геника с цервикален секрет. Негативен е резултата.

# 5
Имам следното питане. Възможно ли е уреаплазма да излиза в урина, а да я няма във влагалищен секрет? Не мога да разбера как става това при мен?

# 6
Възможно е
Имам следното питане. Възможно ли е уреаплазма да излиза в урина, а да я няма във влагалищен секрет? Не мога да разбера как става това при мен?

# 7
Благодаря. За всеки случай се уговорих с гинеколога да направим още един път изследване и на влагалище. Как е най-добре да се вземе пробата, аз преди съм пускала проба взета като обикновена микрибиология, но дадена в Геника за уреаплазма/микоплазма?

# 8
Здравейте! Имам следния казус, който ме притеснява много...Правим инвитро, като първия опит приключи със спонтанен аборт в 9гс, следващия опит нямах дори имплантация. Пуснаха ми изследвания и излезе + уреаплазма парвум. Първо пих вибрамицин 2х1 за 10 дни, след което пуснахме изследвания, но този път и антибиограма и отново беше +. Антибиограмата показа, че съм резистентна към доксициклин и тетрациклин. Изписаха ми сумамед 500 мг 1х1 за 6 дни. Отново изследване и отново + резултат. Сега пия левокса 1х1 за 7 дни. Всичко пускам в геника, цервикален секрет. Честно казано сякаш се въртя в един омагьосан кръг. Казаха ми, че е прясна уж инфекция, с партньор ми съм от 10 години. От близо 5 месеца се боря вече с нея. Исках на своя глава да пия за повече дни сегашния антибиотик, но с електронните рецепти е невъзможно да дадат повече отколкото е изписано. Притеснява ме това, че курсовете са много кратки. Притеснява ме, че и след този курс ще излезе +. Също така, ако си остане бактерията и доктора предприеме трансфер какви могат да бъдат последствията...Моля за съвет как да постъпя в тази ситуация.

# 9

Здравейте, изглежда ли ви реален резултатът?! Преди 8 седмици излезе уреаплазма и няколко от бактериите..разбира се, проведено е лечение, изчаках 6-7 седмици без прием на антибиотик, за да го пусна.

# 10
  • София
Скрит текст:
Здравейте, изглежда ли ви реален резултатът?! Преди 8 седмици излезе уреаплазма и няколко от бактериите..разбира се, проведено е лечение, изчаках 6-7 седмици без прием на антибиотик, за да го пусна.
Здравей!
Терапията е успешна, но трябва да увеличиш лактобацилите ( нормална вагинална микрофлора), които, най-вероятно, са унищожени от АБ, което пък е нормално.
Лактажин, Флоражин,  Гинофлор  ... търсиш вагинални глобули с ПроБ, може да се приемат и + пер ос

# 11
Скрит текст:
Здравей!
Терапията е успешна, но трябва да увеличиш лактобацилите ( нормална вагинална микрофлора), които, най-вероятно, са унищожени от АБ, което пък е нормално.
Лактажин, Флоражин,  Гинофлор  ... търсиш вагинални глобули с ПроБ, може да се приемат и + пер ос

Много благодаря! Лекарката също ми изписа гинофлор за 6 дни, след това ще продължим и с други. Притесняваше ме колко е верен резултата, защото имам парене при уриниране, дразнене и сухота, но тя твърди, че това е от лошата лигавица и уреаплазмата е излекувана, тъй като няма добри бактерии.

# 12
  • София
Включи Д-Маноза, Уринал акут ... - действат добре на лигавиците на уринарния тракт.
Приемат се на гладно, с малко вода и след час-два се пие повече вода ( поне 2 л. за час-два... през 15-20 мин. по 250-300мл, нещо такова) - отмиват, подпомагат изхвърлянето на патогени, отпадни елементи и т.н.

# 13

Здравейте, миналата година си открихме Микопалзма гениталум аз и партньора ми. След 3 курса Доксициклин сме успешно излекувани. 2 вида теста съм правила. И са отрицателни.
Общо 6 Контроли.
Всеки месец ги изследваме, за сега ги няма.
След Доксициклина, си докарах Гарднерела и коки.
3 месеца опитвам да я премахна…..
Лечението беше
метронидазол 250 мг 3 х1 за 7дни
Макмирор 7 дни
Арилин 2
( лекаря не назначи пробиотици)……
Отново я имах
2 ро лечение :
Клиндавазин 7 дни
Борна киселина за биофилма 5 дни
Вагизан 5 дни
Лактобацили около 3,4 дни и дойде цикъл
Към днешна дата я имам отново …..
Вече не знам какво да пия и какво да слагам сега към нея и + Е.coli
Моля за съвет

# 14
Здравейте, имам въпрос, преди 8 години имах изолирана уреаплазма и Гарднерела в цервикален секрет (геника) и урина сутрешна, последва много дълго лечение, което ми скапа стомаха, но това е друга тема. После през годините съм я тествала в цервикален винаги е била отрицателна. Но сега реших да си пусна от урина- полово предавани PCR и отново позитивира, заедно с Гарднерела. Обаче в цервикален отрицателна, както и няма Гарднерела, а Кандида. Лекувах кандидата. Сега ще повтарям микробиология, обаче се чудя за уреаплазмата имам ли, нямам ли. Гинеколога ми иска да пусна в урина PCR, ако там позитивира, след като в цервикален е отрицателна какво се случва, трябва ли да се лекува?

Общи условия

Активация на акаунт