Как съчетавате работата с грижите за децата?

• 6 068
  • 136
  •   1
Отговори
# 105
А как съчетавате всички тези неща с време за себе си? Да отидеш на козметик, маникюр, да четеш книга, да тренираш, да излезеш сама с приятелка?

Поне един път седмично, бащата гледа сам децата. Останалите неща - в събота и неделя. Има начин, като с това не казвам, че е лесно.

Спорт, курсове и частни уроци съм избирала, така че да не ми пречат на работата. Просто няма как да стане, да не работя, за да водя детето на занимания, не е сериозно.

# 106
  • Mediterraneo
А как съчетавате всички тези неща с време за себе си? Да отидеш на козметик, маникюр, да четеш книга, да тренираш, да излезеш сама с приятелка?

Няма да се свърши светът, ако един месец нямаш време за изброеното. С течение на времето, нещата се регулират и време са намира за всичко. Въпрос на приоритети. За четене пък винаги намирам кога да чета, независимо от всичко. Излизането с приятели може и да остане на заден план за известен период, ако ти е драма, дерзаеш и се лишаваш от друго за сметка на това. Балансиране и приоритети, няма друг вариант.

# 107
  • София
По отношение на спорт и курсове за децата - избирах все да са около училище или в училището. Аз съм гледала и все още гледам дете без кола, така че това е моят вариант.
С приятелки на кафе - в събота.
Със семейни приятели - у нас, у тях, в квартала уикенда.
Какви са тия чужди фирми по 12 часа работно време?? Аз като съм работила в чужда фирма с достъп с карти, работехме точно 8 часа - цък влизаш в 8:30, цък излизаш в 17, с обедна почивка половин час, в която също задължително излизаш от офиса.

# 108
  • София
Не знаете колко майки от класа на дъщеря ми изобщо не работят, откакто са станали родители, говорим за вече близо 10 г. Не знам, ако им се наложи да тръгнат на работа пак, как ще се случат нещата.

# 109
Освен всичко изредено от вас за не работенето дълго време,аз добавям това,че не мога да си представя да бъда зависима от мъж(не че сега имам и имам това право на избор),но през целия си съзнателен живот,веднъж бях "зависима"(бях на борсата и този период го използвах за обучение и опит да сменя сферата,в която съм,за което той вложи пари).Изкарах точно 4 м. и разбрах,че това не е моето.Винаги съм работела на 2места или работа и учене.Дори по време на майчинството си работех личните фирми.Таткото не искаше да отделя чак такова време,респективно плащах на човек.
За мен е важно да работя,да съм сред хора и да карам мозъчното ми вещество да се движи освен памперси,готвене и чистене.Така се чувствам себе си.От както сме разделени,да тежко е на моменти,но намирам начин дали време за мен и почивка,дали за работа и квалификация.Въпрос на приоритет.
Много обичам репликата "ролята на жертва не ни помага".Много неща в живота ни зависят само и единствено от нас самите,другото е оправдание.

# 110
  • София
Аз, както помни форума, имам разни периоди, в които не съм работила на трудов договор, но съвсем да съм седяла без работа май е било до 3 месеца, извън периодите на майчинството. Като стане септември и разпратя децата на училище, нещо ме ръчка отвътре да се захвана с нещо - преподаване, писане, преводи, работа в офис, учене, курсове - просто трябва да се развивам.

# 111
  • София
Не знаете колко майки от класа на дъщеря ми изобщо не работят, откакто са станали родители, говорим за вече близо 10 г. Не знам, ако им се наложи да тръгнат на работа пак, как ще се случат нещата.
Ама имат възможности и не искат или са се отдали на отглеждането на децата си ли?

# 112
  • София
Имат, не искат. Живи, здрави и прави са. Да, занимават се с децата, но още колко така. 🤷‍♀️
Всеки сам си преценя, разбира се, явно те не изпитват потребност да работят и най-вече не им се налага. На мен просто ми е трудно да го възприема. 😃

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 20:23 от sea.sea

# 113
  • София
И на мен, но хора различни. И да имам пак няма да ме свърта да се въртя само покрай децата.

# 114
Определено всеки сам си преценя.Има жени перфекти в тази си роля,а и най-важното -чувстват се в синхрон със себе си.
Аз не съм от тях, не съдя другите.

# 115
Хайде сега, ако пазарът на труда беше гъвкав, колко много хора биха избрали да работят по 6 часа, вместо по 8 часа. А в международните фирми обикновено се остава и до по-късно, защото все нещо изниква, освен това, и работното време реално е 9 часа. Уж имаш 1 час обедна почивка, но дори и да я ползваш, продължителността на деня е 9 часа, като включиш и пътуване от 1 час на отиване и 1 час на връщане,  и... Как се оцелява с малки деца на пълен работен ден, редовно работно време, един куп ангажименти извън работата, отново в работно време, плюс често боледуващи деца... Изрично подчертавам работа на пълен работен ден, 5 дни, не на смени, а такава от 9 до 18 ч.,  от понеделник до петък.  Отговорът е един, допълнителна помощ отвън. Да не говорим и натоварването в международните компании какво е, на базата на някоя държавна работа, какво пушване е и чудо... Затова е хубаво една жена да стане майка на млади години, да има човек сили да отгледа децата.
Детегледачка за децата. Ако проблемът е само голямото - частна занималня, работят до късно и спорт в близко читалище. За малкото - някоя друга майка, която не работи да взима и вашето.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 00:42 от Tina*

# 116
  • София
На пълен работен ден без бавачка не може и то поне докъм трети клас. Че в училище става дори по-зле, включително и многото ваканции.
Трудно се намира за по няколко часа на ден, но се намира, то просто с двама работещи родители друг вариант няма.

# 117
  • София
Точно в големите международни фирми са против извънредно оставане, защото са длъжни да го платят или да компенсират по друг начин оставащия. И повечето отдавна работят на 100% ХО.
Поне тези големи международни компании, за които се сещам аз на прима Виста и където имам работещи познати.

# 118
  • София
Какво значи не може? 😃 Аз съм някакво вселенско чудо ли. 😃 С деца на почти 4 г и почти на 9 г се оправяме двама и без детегледачка.
Работя от 08.30 ч и до 17.00 ч с 30 минути обедна почивка.

# 119
Точно в големите международни фирми са против извънредно оставане, защото са длъжни да го платят или да компенсират по друг начин оставащия. И повечето отдавна работят на 100% ХО.
Поне тези големи международни компании, за които се сещам аз на прима Виста и където имам работещи познати.

Joy

Общи условия

Активация на акаунт