Как съчетавате работата с грижите за децата?

• 6 076
  • 136
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Може да е смшно, но визирам наистина големи имена.
Самата аз съм работила в такава фирма преди време, та и моят опит е същият.
Разбира се, има много побългарени клонове, които са оставени на български меринджеи, а шапката в чужбина си няма идея какво се случва, защото всички се страхуват да споделят.

# 121
А ако не попаднете на правилното място в държавната администрация, може да работите редовно между 10 и 12 часа на ден, отделно не рядко и в събота, понякога и в неделя, като получавате смешно заплащане според закони и наредби. Та и по-зле има от частните компании. И да, в такъв случай трябва бавачка или баба, няма как иначе.
С малки деца  е трудно навсякъде, поне в България има 2 години платено майчинство, което е повече от хубаво.
Но в същото време, да си търсиш оправдания и да се жалваш, че няма подходяща работа, защото детето трябвало да ходи на спорт от 15 ч., не е сериозно. Всичките ми познати деца, спортуват, а родителите им работят работа със стандартно работно време, без хоум офис и се справят. Просто са избрали клубове, в които заниманията са от 18 ч. нататък, за да могат да водят децата си.

# 122
  • София
И ние нямаме детегледачка. С две деца сме на 2г и 6г. Каката ходи на спорт от 17:30. Аз съм се разбрала с работодателя да излезна по-рано, за да я закарам. Не са ми правили проблем… Знам, че не е често стрещано ама има начини все пак.

# 123
Зависи и от работата... аз на никого не давам отчети в колко влизам и излизам, но имам работа и не мога просто да излезна.
 У нас, аз водя едното ни дете на спорт в 17.30ч и после се връщам да си доработвам неща. Мм я взима от спорта в 19.30ч.  
Ако аз не мога, обръщаме нещата или ходи бавачката.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 08:52 от Eli..........

# 124
  • София
Аз давам отчети 😁И да, зависи каква е работата и самият работодател. Но то в край на сметка затова са тия детегледачки стига да може да си ги позволите и разбира се да се намери подходящ.

# 125
  • София
Въпросът беше, че не е вярно, че е невъзможно.

Иначе като беше малка дъщеря ми и ние сме ползвали услугите на детегледачка за около година и половина, защото боледуваше много и не се получиха нещата в яслата.

# 126
Може да е смшно, но визирам наистина големи имена.
Самата аз съм работила в такава фирма преди време, та и моят опит е същият.
Разбира се, има много побългарени клонове, които са оставени на български меринджеи, а шапката в чужбина си няма идея какво се случва, защото всички се страхуват да споделят.

Аз, ФР, съм работила само за големи имена и много добре зная за какво става въпрос. Стига глупости. Планираната работа трябва да се свърши, при твоята ако си можела да си режеш времето с нож, при моята не може. И не всички срещи могат да бъдат в удобно за мен време.

Мд, да използваш лошо и побългарено като синоними не е ли език на омразата? И преди съм докладвала твои коментари, още повече когато беше коментирала нещо за български расизъм.

# 127
Ако баща им не работеше за себе си, т.е. да разполага с времето си изцяло, не бих могла да съчетавам нищо.
Моите тръгнаха на градина на 3г без месец- дотогава си седях вкъщи.
Но и тук, градината започва в 9ч, може да оставиш децата в 8, но с бележки от двамата работодатели, та ММ ги водеше, за да мога да стигна до работа.
Пак той ги взимаше, докато бях на по- отговорен пост, защото моят опит с чужди фирми( американски, английски и холандски) е, че колкото по- отговорен постът, по- малко си спазваш работното време. Макар да имаш , в зависимост от сферата, плаващо работно време.
Най- чисто работно време имат ниските етажи, незаетите с екипи, неуправленските позиции.

# 128
  • София
То и това да характеризираш чужд опит и мнение като глупост е език на омразата.
Докладвай ме, щом смяташ, че не съм права, но аз съм написала самата истина.
Няма да споменавам големи имена, но вкл. преди дни мой близък информира централата на фирмата, в която работи за случващото се в клона тук и в момента тече смяна на ръководството. Подобни неща не са изненада за у нас само, а за целия източен блок. Вкл. за техни местни клонове с управители от източния блок. Манталитетът е различен и няма общо с расизма, а с начина на възприятие.
В западната култура човекът, неговият личен живот и удовлетворението му от социалните придобивки са център на управлението, защото се смята, че така става по-продуктивен. В източната култура се смята, че натискът и несигурността правят човек по-продуктивен.
Има огромна разлика между това да свършиш обема си на работа и това да стоиш извънредно. Там, където се оценява качеството на работа, няма карти, отчитащи работно време от-до и има други ситеми за оценяване на продуктивността. Където има твърдо работно време, винаги има компенсация за допълнително натоварване и целта е приключване на задачите в указаните срокове.
Като работодател също не допускам някой да се мотае цял ден и да стои по 3 часа след работа, а после да ми мрънка, че стои заради мен да работи и си лишава семейството и децата от внимание.

# 129
  • София
Обикновено тия дето седят след работа не мрънкат ами им мрънкат на тях вкъщи 😁

# 130
Аз имам маалко по- различен поглед над тези неща. Ако ще работя за европейски работодател, съм сигурна, че ще съм с повече засръпени права, защото цялото ЕС законодателство е на социална основа. Но това не важи за американските работодатели, които макар да спазват всичко до точка, успяват да те вържат - къде с ненормирано работно време, записано в контракта, къде директно с 24/7 достъп до теб по телефон...Пак казвам, зависи от сферата и степента на отговорност, аз съм работила все в производство и индустрия, и въпреки че всичко е подплатено с $ и допълнителни придобивки- все апетитни и все повече, в един момент си губиш личния живот.

# 131
  • София
Работила съм за кратко за американци, след като се върнахме в България, докато отворим кантората. Да, работното време не е удобно за българи, заради часовата разлика, но почвах след 10 часа, за да приключа след 19, а за ненормираното работно време имах допълнителни 5 дни платен отпуск и определен бонус към заплащането. Т.е. винаги има нещо насреща, което да компенсира друго нещо и човек преценява дали му е удобно.
Между другото това е вариант за родители, които сами си гледат децата. Единият да работи от 7 до 16 и да взима детето и да го обгрижва, а другият да го обгрижва и води сутрин и да работи от 10 до 19. Ние бяхме точно така в споменатия период. Но пък не беше нашето нещо, защото нямахме време един за друг.

# 132
С дисциплина и приоритизиране. Освен грижата за децата, която е задължителна (но не трябва да е прекалена), сбободното време и общите дейности с тях са важни и не трябва да се пропускат. Колкото повече децата порастват, толкова по-лесно и по-приятно става гледането им. Те започват все повече да се осъзнават, да се грижат повече за себе си, да помагат. Ако преди ми е било тегаво да ходя на пазар с 2 годишния ми син, сега като е на 10 го взимам с мен, защото ми е приятна компанията му и ми помага, а не защото трябва.

П.П. Горе писах, че грижата не трябва да е прекалена. Някои хора подчиняват целия си живот и всекидневие върху децата, забравяйки партньор, себе си, хобитата си и т.н. Според мен така не правят добра услуга нито на децата си, нито на себе си, нито на семейството си като цяло.

# 133
  • София
Явно много сме вселенските чудеса, които работят 9-6, водят, взимат деца на градини/ясли/училища/занимания, нямат бавачки и баби на разположение постоянно и се справят напълно ок. В едната ми фирма имаше вариант за работа 8:30-17:30 и 8:00-17:00, ако се договориш и беше тип социална придобивка след 6-тия месец за родителите (иначе стандартно 9-6ч).

Реално има хора и хора. Едните мислят как все не успяват, как не им стига времето, как вечно бързат и как имат 1019728292 задачи. Други сядат да се организират, разпределят, приоритизират и успяват с нещата. Не еднократно колеги са водили деца и до офиса за някакво време докато другия родител го вземе. Също за ваканциите е пълно с всякакви занимални. Не бях срещала и за пролетната, но сега ме заливат всякакви варианти като реклама.

# 134
Детегледачка имам от 1 г и то защото не желая да ходи на занималня.На ясла беше пуснато детето на 1.3г за 4 часа,аз толкова на работа,на 1.6г беше цял ден,респективно аз.Статкото сме разделени преди това,освен редовната ми работа е и личната ми фирма,както писах и по-напред ,родителите ми са на 150км.Таткото по онова време се е включвал доста по-рядко от сега,никога не е гледал детето болно.Стига да искаш има начин,а и понякога обстоятелствата те притискат.Имам познати сами жени и без детегледачки,най-малкото защото не могат да си го позволят.Така,че не е като да не може и няма начин.Другото за мен е оправдание.

Общи условия

Активация на акаунт