Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 91

• 46 712
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
Джапандито е хит от няколко години и като гледам доста трайно се задържа.
А не можете ли да отскочите до София или Пловдив ако предварително попитате за конкретен модел? Или изобщо не сте в България? То в другите страни би трябвало да е по-разпространена марката, при нас е сравнително отскоро.

# 496
Защо ме търсиш?, в Ирландия сме. Мисля че никъде тук не се предлага марката. Ще огледаме още няколко магазина за мебели, но на 80% сме се спрели на диван от Каве.

# 497
Здравейте. В дилема сме какви плочки да сложим в къщата ни. Колебаем се между 20/120 и 60/120см, дървесен ефект.  Къщата е на един етаж и ще са еднакви във всички стаи. Хола ни е голям 50кв и плочки 60/120 ще стоят добре, но ме притеснява в спалните  и коридора дали няма да стоят грозно. Спалните са 2 по 11.5кв, 16 и 17кв. Аз предпочитам 20/120, но казаха че такива плочки имали голям корем и не знам мъжът ми дали ще успее хубаво да ги сложи и да не си личи. За първи път ще лепи плочки.

# 498
Като ще лепи за пръв път,  няма да е никак весело, особено с некачествени плочки.
Иначе, аз съм привърженик на еднаквата настилка в цялата къща.
Едната спалня е по- малка, но не мисля, че e от значение, щом е в тон с останалите помещения.

# 499
Звездичка, ние навсякъде сме сме с гранитогрес 60/120 вкл и в спалните, които ти пратих.
Но те са трудни за слагане от сам човек, защото стават ужасно тежки когато се намажат с лепило, трябват специални лапи с които се повдигат и поставят.
Направо ми се струва мисия "неуспешна" за човек, който за първи път ще слага плочки. То си има тънкости, машини, рязане, нивелация. Ако се сложи по-малко лепило, пак се вдига плочката, ако е повече, майсторът ме е карал да скачам отгоре, ако аз съм лека, вика другия майстор, който е 100+ кг😂 Това последното го правихме на още по-големи - 75/150
Не е като с малките плочи, чукваш малко с гумения чук и готово.
Подготвени ли сте?

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 10:47 от Чи лу

# 500
  • София
За спални и щом човек не е лепял плочки, еле пък такива формати, за мен е по-добре да си сложите ламинат или винил. Колкото и несъвършенно да стане, а то вероятно ще стане чудесно, и двете настилки в последствие се сменят лесно. Плочките ако не ви се получи после е трудно поправимо. Чисто естетически също за мен плочките не са ок за спални, освен може би за къщи на морето където се носи пясък и искаш хлад на краката. В смисъл там донякъде практичността може би бие естетиката.

# 501
Без да му познавам  възможностите на човека за първи път ще е трудно. На всяко следващо става по-лесно. Еднакви настилка е хубаво, от друга страна плочки за спалните не ми комфортно на стъпване зимата освен ако няма подово.

# 502
Чи лу, тоя твой майстор, уби детското в мен Close
За каквито и размери плочки да са, трябват знания и можене. При подово поставяне , не само плочки  се мажат, а и пода...
Човекът може да е сръчен, ама ...
Машини имате ли?Инструменти?
Големите плочки дават големи отклонения, на големи площи- още по- големи.
Цяла къща сме правили( ама ММ наистина може всичко), и ми е центрирана плочката навсякъде, но това става с изключително прецизна работа. 1 мм фуга да разшириш някъде- 5 метра по- натам става мазало.

# 503
Чи лу, тоя твой майстор, уби детското в мен Close
Защо? Има си човекът стил на работа😆
Направи ги перфектно, фугата продължи в коридора и две сервизни помещения. Тези са 75/150
Ох, сега като видях снимката, се сетих, че ги бях номерирала с хартиено тиксо и бях нарисувала стрелки с посока накъде да се слагат. Не знам как ме изтърпя тоя клет майстор😂

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 14:46 от Moderator (Bubanka)

# 504
Ще слагаме подово отопление навсякъде и затова искам гранитогрес. Аз много харесах дървесните 20/120 см, но чета много мнения че се лепяли трудно защото имат корем. Другият вариант, който обмислях е 20/60, но пък така няма ли да има много фуги в хола и да стои грозно. Не знам вече се обърках. Пак ще обикаляме магазините и ще мислим.

# 505
  • София
Ние сме с подово и ламинат (подходящ за подово и подходяща подложка) и няма никакъв проблем, с винила даже би било още по-добре. Да където сме с плочки пода е една идея по-топъл, но наистина е една идея.

# 506
20/60 за толкова голям хол е ужас.
Аз имам една голяма тераса с 30/60 и не мога да я гледам, хвърлила съм и мерника с къртача😆
Разгледай и spc, на мен много ми харесва и съм решила, като ми омръзне тоя лъскоч да го покрия с такова.
Но трябва да е идеално равна и гладка основата.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 13:33 от Чи лу

# 507
Е, чак пък ужас...
Аз бих казала, че по- скоро ще бъде трудно изпълнението,  че мъжът,  дето не е лепил плочки, ще трябва и да  фугира.
И, не е задължително да са криви( както го наричате корем), всичко е в цената и качеството.
Зависи от шарката,зависи от стила ...
Има и съвсем мънички, и съвсем не ужасни- класически пример е средиземноморски стил или хидравлични плочки...
Залагането на все по- големи плочи, също е част от тренд.

# 508
А, на мен не ми е тренд, аз моди не гледам, само практичност и да ми харесва. Такава настилка не се сменя през две-три години, че да се гледа мода. Сега тези големите, калибровани и ректифицирани са ми тамАн на окото. Фугите са наравно с плочката и почти не се виждат.
Фугирането е много по-лесно от лепенето на големи плочки. Даже и аз мога да фугирам😆

# 509
Не ми се влиза в полемики,  ама баш на ректифицираните им е много тънка работа фугирането. Щом си виждала как се лепят, за да не остават шупли и балони/ празни пространства, трябва да се забърсва веднага, всеки остатък от лепило по борда( не става да се оставя за после, с онзи сладък инструмент с чофката), защото  то няма свойствата на фугиращата смес, а е трудно после и свързването му с нея, ако остане остатък. Химически даже е несъвместима,стават пукнатини, въпреки че и двете трябва да са flex за големи плочи.
Някои " майстори" залитат да оставят съвсем никакво пространство за фуга, а тогава пълненето й е направо невъзможно.

Общи условия

Активация на акаунт