Как да спрем токсичната самокритика, която влошава живота ни

• 2 369
  • 13
  •   1
Отговори
Между 12 000 и 60 000 – толкова е броят на мислите, които минават през ума на човек ежедневно. По-голямата част от тях са негативни, установили са учените.

Приблизително 45 000 от 60 000 ежедневни мисли са негативни. Представете си в каква отрицателна субективна матрица всеки от нас сам е заключил съзнанието си! А част от тези негативни мисли представляват така наречената токсична самокритика – онзи безмилостен, песимистичен и ограничаващ глас, с който по инерция се оставяме да говорим на себе си.

Да обичаш себе си – какво наистина стои зад думите?

Много от тези критични мисли са резултат от реални събития – само че с преувеличена отрицателна стойност.

Ако напълнеете с 4 килограма, вероятно няма да си помислите просто: "Качила съм 4 килограма".

Ще си помислите нещо от рода на: "На нищо не приличам!", "Огромна съм, не остана дреха, в която да се побера!"

Ако се забавите с някаква работна задача, сигурно ще си кажете: "Другата седмица ще е пълен ужас! Шефът ще ме направи на нищо, провалих се и този път!"

Повечето от тези мисли не са факти. Но подсъзнанието ни не прави разлика. За подсъзнанието реалността – това са мислите ни за реалността. И тук токсичната самокритика става особено опасна, защото, точно като в "Генезис", имплантирането в мозъка на поредица от идеи води до реални действия, които променят действителността. Доказано е, че твърде суровото, заклеймяващо отношение към себе си разрушава самочувствието ни, ограничава възможностите ни да се развиваме и носи повишен риск от тревожност и депресия.

Антидотът на токсичната самокритика не е крайният позитивизъм, а това да станем осъзнати.

Опитайте се за известно време, колкото може по-често всеки ден, да обръщате внимание на това как говорите сами със себе си. Прекалено изискващи ли сте? Съмнявате ли се в способностите си? Драматизирате ли всеки един малък провал? Внушавате ли си, че няма да се справите с това или онова?

Наблюдавайте тези мисли. Първата стъпка е да осъзнаете колко често всъщност "жилите" сами себе си с крайно отрицателни констатации.

Заменете критичния глас с неутрален. Върнете здравия разум в играта! Стремете се съзнателно да поддържате обективен вътрешен диалог. Идеята не е да хвалите себе си за щяло и нещяло и да хвърчите в облаците, а просто да не се смачквате с крайно черни мисли.

Говорете на себе си така, както говорите на приятел. Ако ваша близка е напълняла с 4 килограма, няма да ѝ кажете: "Ама ти на нищо не приличаш!", нали?

Споделете мислите си с приятели. Изкажете на глас това, което често ви измъчва като токсична самокритика. Не ставате за нищо, не знаете въобще как ви държат на работа? Глупава сте? Със сигурност почти никой не ви харесва? Не сте интересна с нищо? Приятелите ви вероятно ще се изсмеят от сърце. Това дава перспектива и може да лекува.

Заменете токсичната самокритика с нещо ново и различно. По-успешно ще изгоните част от негативните мисли, ако на тяхно място внесете нови. "Изглеждам достатъчно добре", "Полагам прилични грижи за себе си", "Не съм гений, но определено съм образована жена", "Умея да се шегувам с всичко и това привлича хората"... Всеки може да си състави свой списък. Повярвайте, че това как говорите сами на себе си чертае рамката на действителността, в която живеете!

За какво критикувате себе си най-често?

Опитвали ли сте се да прогоните тези негативни мисли и да сте по-справедливи към самите себе си?

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 08:50 от Пeтя

# 1
  • Плевен

За всичко, за съжаление....

Опитвали ли сте се да прогоните тези негативни мисли и да сте по-справедливи към самите себе си?
Опитвам, но в главата ми много често всеки неуспех се хиперболизира и не мога да съм справедлива и да видя и успехите,  които съм постигнала...

# 2
Самокритична съм най-вече към отношението/реакциите към детето ми.
Опитвам да прогонвам мислите с осъзнатостта, че аз не съм идеална и че към момента с оглед цялата ситуация така съм намерила за правилно да реагирам. Когато прогоня мислите, работя над себе си за да подобря това което не харесвам.

# 3
За характера си, за мързела си, че отлагам, че съм лоша майка, че съм напълняла и се изгърбвам и не приличам на нищо.

# 4
Драстично съм намалила самокритиката в последно време. В свят в който никой не е перфектен, няма нищо осъдително в това и аз да не съм.

# 5
Изобщо не се критикувам себе си. Обичам се. Пред мен поставям само децата ми.

Ако сбъркам някъде, се извинявам.
Смятам, че уменията да благодариш и да се извиниш са едни от най-ценните.

# 6
Аз не се обичам, това ми е далечно, но се грижа за духовното и телесното си равновесие. Смирявам се, не страдам от горделивост, че съм перфектна и не мога да сгреша. Това за мен е демонично и дълбоко грешно.
Ето тези принципи много ми помагат:
"Първото стъпало на търпението е търпението към себе си, макар почти никой да не обръща внимание на това. Да бъдеш търпелив към себе си означава като видиш своите грешки и недостатъци да не се разстройваш силно или отчайваш, защото това е признак на гордост. В такива моменти трябва да се смириш и мълчаливо да изтърпиш себе си. Да си припомниш, че на всеки човек е присъщо да греши и съвършени хора на земята няма."
св. Теофан Затворник

# 7
Драстично съм намалила самокритиката в последно време. В свят в който никой не е перфектен, няма нищо осъдително в това и аз да не съм.
Накара ме да се замисля.
Изключва ли това твое “приемане “  на света, каквото и да е действие- срещу неправди или злини, примерно?
Осъждането и аз го недолюбвам, защото то вече води до саморазрушение.
Но критиката е градивна, според мен.
Най-малкото , защото без нея, можем да се оставим на течението, а то е по-вредно дори.
Но, критика с мярка- ето тук е липсващото звено, за мен!

Arwen Amarantha, Heart Heart

# 8
“Драстично съм намалила критиката” е много далеч от “напълно съм изключила всякаква критика”.

# 9
Много хубава тема и написаното в началото, от редактора, е много полезно. Simple Smile

Самокритикувам се ежесекундно Grinning Grinning за всичко Simple Smile Много често имам токсични мисли в съзнанието си, като се мъча да ги засичам и да ги елиминирам. Единствения начин за това е като говоря за тях. Съпругът ми е моят слушател и главно на него споделям за какво се измъчвам в даден момент. Това помага, но не решава проблема за съжаление. Мислих, че като споделям мисли в този форум също ще помогне, но определено това влошава състоянието и засилва самокритиката, защото се изказват хора, които не са запознати с детайлите, но държат да изкажат негативното си мнение. Ходила съм и на терапия, не е моето или поне не попаднах на специалист, с който да си паснем.

Но определено съм на мнение, че токсичната самокритика е много често срещана и е важно да намерим изход от нея.

# 10
Токсичната самокритика е естествен и нормален резултат от години на насаждане на комплекси и ниско самочувствие от родители и роднини. Когато човек се осъзнае, е трудно да разруши токсичните модели в съзнанието си, а животът е кратък и няма време тепърва след 30-40 години да се изграждаш наново, поне не изцяло. Всеки ден е борба и това е.

# 11
Напоследък значително съм намалила самокритиката.Взех да осъзнавам ,че няма перфектни хора и един е добър в едно ,друг в друго. Не е нужно да  можеш да решаваш всички проблеми ,трябва да се дава шанс и на другите .

# 12
Опитвам, но не се получава....Определено самокритиката ми изяжда възможността да живея пълноценно. Разбирам го ... но заученото в деството ... да се самокритикувам и наказвам всякаш взимат надмощие...

# 13
Цитат
За нищо. Щом съм направила нещо, значи е имало определена причина.

Общи условия

Активация на акаунт