КГБ = Клуб на Готините Баби - 230

• 20 951
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
  • Вила Великула
Борянка, нищо че е 1 април наистина имам ново разпореждане за пенсията, с "колосалното" увеличение от 1,318%. не знам дали има значение, че е инвалидна, но аз продължавам да се осигурявам и то на висока сума и най-малкото за това трябва да е доста по-голямо увеличението. Все повече ми се затвърждава желанието да се пенсионирам 1 година по-рано.

# 676
  • София
Така, засега равносметката е: Фло излъгана с кафето, а Боряна с пенсията. Чакаме продължение!
Радвам се за книжките, но аз няма да мога да дойда на срещата, защото от 17:30 съм на физиотерапия в Младост. Фло, да си определим друга срещал защото си платила и искам да ти възстановя паричките?
Времето вместо да се оправя се разваля. Тази година април е по-гаден от март. Жените са невинни!
Желая ви слънце, поне в душите!

# 677
  • София
По повод на баницата и корите се сетих да ви кажаа,че тук в шоплука се прави подобен тиквеник за Бъдни вечер.И той е невероятно вкусен.Корите се замесват с брашно,вода,малко сол и 1л олио.Лично аз съм правила само веднъж,защото печенето е върху плочата на печка за дърва.Понеже нямах такава ги пекох на печка Мечта,с обикновени котлони.Като се покрие цялата повръхност на печката,там където е включения котлон,се запича бързо и кората там се втвърдява.Тогава внимателно се завърта,за да може да се апече цялата кора.Обръща се и от другата страна.И така всички кори се подготвят за налагане с тиквената паста.Тиквата се сварява ,отцежда се и се смесва със захар,олио канела и орехи.Сглобява се като торта,като не се пести тиквената паста.На другия ден вече тиквеника е омекнал и е много вкусен.Лошото е,че при изпичането на корите кухнята се опушва и вмирисва много неприятно.За това не съм повторила да правя такива кори никога,а с готови не съм опитвала.Свекърва ми я правеше и от нея съм я научила.Тя имаше чугунена печка на дърва.
https://www.facebook.com/top10bulgarianfolkloredance/videos/2363073970719907

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 15:26 от Яжка

# 678
Ето нещо, което ме впечатли.
Германка на 66г. е родила момченце нормално забременяване.
Това е 10то дете в сем., като най-
големият син е на 46 г. Чудо Божие!
И не, не е първоаприлска, инфото
е от сутринта. Объркана съм, но съм
в размисъл.
Човек никога не знае, какво ще
му поднесе съдбата.
Радвайте се на момента?

# 679
Върнах се от ушен лекар в Плевен,  няма проблем там, спокойно е, но няма да се отърва докато не го намери. Вчера получи книжка и  е чела ,без да се откъсне, поздрави ме неколкократно ,станала е баба и  я поканих при нас. Кой знае, може да се навие.
 Но три часа ми се видяха триста по път и чакане, при нея пък, голямо гледане от всички страни. сега си лягам .  Толко мога.
 Нямах възможност да стоя  още в града, ще се срещна друг път като ходим, скоро ще  е ,понеделник съм пак.

# 680
Не може баба да не си похвали гарджето! Ще публикувам видеото за тези, които не са ми приятели във фейсабук.
            AFS Asahikawa Chapter публикува видеото направено от Неда. С участието на съученичките и Ева и Рая и едно момче от 138-мо у-ще.
Текст към видеото :
"Миналата година Неда, българска стипендиантка от Мейджи, приета във филиала в Асахикава, направи видео с колегите си. Българската стипендия Мейджи може да бъде загубена, затова работим усилено, за да оцелеем.
Неда е много добра на японски и беше много готова да опита всичко по време на 1-месечния си престой в Япония!
Явно са въвели японската кухня по българската телевизия!
Надявам се стипендиите за таланти, които ще се превърнат в мост между Япония и България, да оцелеят!"
           Децата защитават  програмата, в която участваха. В другите страни министерствата на образованието я финансират, а у нас - родителите и компания Мейджи. В момента някой си е наумил да провали този обмен и децата се борят програмата да оцелее.
             Разказват за престоя си в Япония и в японските семейства, в които са били. Първа е Ева, момчето, Неда и Рая. Трите са съученички от един клас.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 17:48 от Didia

# 681
Дидия, страхотно! Изгледах с удоволствие, да са живи и здрави децата, в такива като тях е надеждата! Браво!

# 682
Пропуснах да ви обърна внимание на малките калмарчета Yum Разказвах ви, че ги сервират живи /на видеото се вижда/ и сам си ги избираш от аквариума. Това е специалитет на град Хакодате и се среща само в един ресторант. Това беше една от екскурзиите, които и организираха от хост семейството.

# 683
  • Вила Великула
Дидия, изгледах клипа с огромно удоволствие. Не бих хапнала живо калмарче или въобще нещо, което мърда, но това е култура - различни народи, различни нрави.
Браво на Неда и нейните съученици. Може само да се гордеем с тези деца. Има надежда.
Аз пък спретнах един сладкиш без яйца по рецепта на Тану. Пробвах го и доста ми хареса. Лесен и вкусен.

# 684
  • София
Тук съм, чета ви.
Излъгах Пл. първоаприлско. Излязох да пазарувам, купих каквото съм планувала и се върнах с много опечалена физиономия. Обясних, че първо съм била в Кауфланд и съм инвестирала в 3 л. Ямболска гроздова и 4 кутии от неговите цигари, малко салам, 1 газирана вода. После като отидох в Лидл си сложих покупките в шкафчето. Те там са извън магазина, наоколо се навъртат циг@нета да просят. И като излязох с покупките от Лидл изненада - шкафчето празно. Той пък го прие мъжки - зарадвали сме някой да си пийне, да си мези, че и газирана вода има за сутринта. Понеже не е на работа днес стана и се облече да ходи до мини марта за цигари. Като тръгна да отключва му показах скрития плик.
Това за 66 г. германка  подозирам, че е първоаприлско. Инфото може и нощес да са го изфабрикували и утре да опровергаят или не.
Лунно цвете, от къде са купени корите?  Иска ми се да ги пробвам.
За 08.04 - за сега съм ЗА.
Да,  от днес с малък % са увеличени инвалидните пенсии. На "здравите" евентуално, може би от 01.07 по швейцарското правило. Поне така обещаха дупетатляците. Но аз докато не си видя решението в сайта на НОИ не им вярвам.
Пипи, на твое място бих приключила с осигуровките 1 г. по-рано. Според мене е по-изгодно, въпреки малкото намаление на пенс.

# 685
Диди, браво на децата! Пожелавам им успех в мисията!

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 19:42 от К.А.Г.

# 686
  • София
Дидиа,нашето момиче е най-хубаво!И най-добре говори.Браво на децата!

# 687
  • Вила Великула
Айша, точно такава сметка си направих и аз. Като сметна намалението, горе-долу дори 20 години да мога да получавам пенсия и от другата страна сложа осигуровките за 1 година - пак ще спечеля.

# 688
Сметки, сметки ...
Никога в живота две и две е четри.
Да си различен е привилегия.
Фло, на Ромео голямо гуш, за ходенето до Спиди!
Ми не ми се

# 689
  • Кубрат/ Пишурка
Честит първи април и от мен!
Яжке, майка печеше така кори. Напичаше по много. От първите правеше наложена баница, останалите начупваше в найлонова чанта и я закачаше над печката. От тях правеше поне още 3 - 4 пъти баници.
Дидия, много хубави деца! Ама защо не са направили преводи и на български за такива като мен, дето нищо не разбират.

Общи условия

Активация на акаунт