ДНК тестове- Ancestry, My Heritige, 23 and me и други

• 7 274
  • 176
  •   1
Отговори
# 30
  • София/Севлиево
Нашите са със слюнка-събира се в нещо като епруветка.

# 31
  • До хладилника, който обичам
На MyHeritage е популярен в Южна Европа определено. Не толкова много в България, но то никой от тестовете не е супер популярен у нас все още. Подозирам, че заради доста по-ниската цена пак MH ще е най-популярен и бързо ще се събере база данни, веднъж като повече хора се тестват.

MyHeritage пак е на промоция, поне на мен ми показва така.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 13:52 от Бу

# 32
Много интересни неща са това но евтините комерсиални тестове едва ли са с голяма достоверност и точност. По принцип най-добри резултати се постигат при съвременни живи хора, също направили тестове.
За доста по-стари генетични връзки е по трудно и неясно, но някаква обща картинка може да се покаже, особено за някои редки и специфични гени да се проследят.
Освен че трябва да няма загуби на материал/ген.участъци от пробата, си трябва сериозни машини да извършват секвенирането,а  и много важна и трудна е правилната интерпретация.
Но все пак колкото повече проби на отделни хора, живи или мъртви, толкова по-добри резултати ще се получават като цяло.

# 33
  • Пловдив
Цитат
По принцип най-добри резултати се постигат при съвременни живи хора, също направили тестове.
Ами то точно така се прави, доколкото разбирам. Аз и Пенчо, съвременни и живи, отделно правим тестове и се получават съвпадения на маркери, които съвпадения са в такова количество, че сочат, че сме трети братовчеди. Wink
По-далечна връзка - по-малка точност. Но сме съвременни и двамата.

Бу, да, днес е на промоция, вчера не беше. Тенкс!

# 34
Бях чела някъде, че моделът Наталия Водянова е намерила чрез подобен сайт сестра си, която била осиновена като дете от американци.
Да, много осиновени деца намират роднини по този начин. Който прави такива тестове, трябва да си даде сметка за всичко, което би могло да произтече. Скоро една жена беше установила, че с брат си имат различни бащи, но не искаше да тревожи родителите си, които вече са стари и в недобро здраве.

# 35
Не успявам да намеря информация как точно става изследването и профилирането, ако някой има ще се радвам да сподели. Бих искала да си направя такъв тест, но съм стажувала в генетична лаборатория, извличала съм ДНК от много видове тъкани и използването на епител от бузата и пращането му по пощата ми изглежда много, много съмнително.

# 36
Е, как бе, то нали от динозаври успяха да извлекат ДНК, все нещо ще извлекат и от засъхнала плюнка, пътувала 2 седмици по пощите.

# 37
В моя случай-слюнка в епруветка, към слюнката се добавя и стабилизираща течност.

# 38
За другите не мога да кажа, въпреки че предполагам, че е подобно, в MyHeritage ето тук е описано как работи, както и общи знания по въпроса. Тампоните се търкат 30 секунди всеки в различна страна на устата по бузите и се слагат в епруветчици със стабилизираща течност (както бяха първите тестове за ковид по пощата, ако някой е правил).
Колкото повече хора от дадена област се тестват, толкова по-точни резултати ще дава.

# 39
А всъщност има ли тук хора, свързали се (осъществили контакт или разменили допълнителна информация) с братовчедите от теста?
Да, комуникираме с една далечна роднина, все още не можем да стигнем до общ прародител.
Моите резултати ме изненадаха определено, сега чакаме тези на сестра ми. Тя убеди и баща ни да се тества.
Качих файла си в Българската ДНК и направих скромно дарение, което не е задължително. Изпратиха ми доклад вкл. и здравни данни.

# 40
Качих файла си в Българската ДНК и направих скромно дарение, което не е задължително. Изпратиха ми доклад вкл. и здравни данни.
Моля, разкажи повече? Интересувам се да участвам.

# 41
  • UK
Аз правих на my heritage, излезе ми трета братовчедка, (и още няколко втори,трети на родителите ми) с която се свързах, точната връзка не можахме да установим, че тя и на бабите си имената не знае, но по локация кой от кое село е, се ориентирахме 😄 Не съм правила здравни.
Това, което ме изненада, просто не се бях замисляла, че с втори и трети братовчеди, с които сме расли и играли по събори и т.н. делим само някакви си 1 или 0 точка нещо си проценти днк. Всъщност реално нищо.

# 42
За другите не мога да кажа, въпреки че предполагам, че е подобно, в MyHeritage ето тук е описано как работи, както и общи знания по въпроса. Тампоните се търкат 30 секунди всеки в различна страна на устата по бузите и се слагат в епруветчици със стабилизираща течност (както бяха първите тестове за ковид по пощата, ако някой е правил).
Колкото повече хора от дадена област се тестват, толкова по-точни резултати ще дава.

Имам предвид по-скоро типа технология, метода на секвениране, т.е. това което се ползва/случва в лабораторията.

# 43
Моля, разкажи повече? Интересувам се да участвам.
Смъкни файла си с редултатите и го качи тук
https://bgdnk.info/
Може да напраниш дарение от 10лв ( ако желаеш повече) и ще получиш като бонус допълнителна информация. Докладът дойде много бързо - за 2-3 дни
#BGMлоялнапрограма

# 44
На мен пък ми е чудно, защо имам по-голямо съвпадение с половин братовчеди, отколкото с цели. Но ДНК-то си играе шеги понякога, а друга причина е несъвършенства на системата.

Общи условия

Активация на акаунт