ДНК тестове- Ancestry, My Heritige, 23 and me и други

• 9 533
  • 192
  •   1
Отговори
# 180
  • До хладилника, който обичам
Трудно е някой да е без примеси Simple Smile на много българи им излизат % гени от Италия, най-малкото. На мъжа ми чак малък процент грузинска жилка излезе, а той никога не е чувал да има някакъв даже бегъл досег в семейството им с Грузия. Но трябва повече хора да правят, че да се обособи по-добре българския генофонд в резултатите.

# 181
  • Пловдив
Аз трябва да пусна на мъжа ми такъв. Неговите родители и роднини се кълнат, че са чисти българи, без примеси. Да ми начукат канчето де, защото моята баба е дошла от Гърция, а дядо ми от Македония. Това значи, че аз съм смесица и не съм българка 😀
Аз бих им начукала канчето първо, че са невежи, ако е за начукване. Wink
Иначе всички сме чисти българи и без примеси - разбира се, без онези, за които наистина се знае в семейната история в обозримо минало, че имат примеси. Българи са живели и в днешна Гърция, и в днешна Северна Македония, и са били също толкова чисти българи колкото тези от Габрово примерно. А генетичното изследване няма да покаже каква е била баба ти по народност (много често се смята, че резултатът означава такъв произход, а то изобщо не е непременно така), а с кой народ като цяло имаш сходства, според събраната база данни за отделните народи на тези, които правят изследването, т.е. фирмата, на която пращаш пробата. Сходства обаче не значи, че произлизаш от този народ, това няма как да се каже, особено ако е съседен или близко живеещ.

# 182
  • Пловдив
Като каза Габрово - ти да не си мислиш, че са много чисти-чисти? Прабаба ми е потомка на преселници от Беломорска Тракия, които се заселват в махалите над Трявна (по едни чукари между Трявна и Габрово). Баба ми казваше за себе си, че е родена в колиби Чакалите . Сега е село Чакалите, тогава не е било село, били са няколко къщи само, това е от други села, след Трявна. И там свършва пътя, то и един път...

# 183
  • Пловдив
Това, което казах, е, че всички от дадена народност са "чисти" такива, няма по-чисти и по-смесени, освен ако няма конкретни данни назад в поколенията за дядо или баба от друга народност, което, разбираемо, ще е до няколко поколения назад, за повече данните се губят и нещата се размиват. Няма образец за "чист" и по-малко чист българин, с който да сравняваме. Важи и за всяка друга народност. Ние всички сме образецът еднакво. Генетичните тестове, да кажа пак, не ни дават данни за конкретен чужд произход от баба или дядо, не може с генетичен тест да се определи еднозначно народността, а дават степен на прилика на конкретния човек с "обобщени" народи, било неговия или друг. Народността не е генетична категория, независимо, че хората от една народност имат някаква обща генетична "картина" като сбор от хора.
Габрово го избрах, защото е по средата на днешна България, не защото няма дошли там от Беломорска Тракия и от не знам къде. Не знам какво значи да са много чисти-чисти, моята теза е, че такава категория кажи-речи не може да има.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 18:44 от Магдена

# 184
  • Raleigh, NC
Аз трябва да пусна на мъжа ми такъв. Неговите родители и роднини се кълнат, че са чисти българи, без примеси. Да ми начукат канчето де, защото моята баба е дошла от Гърция, а дядо ми от Македония. Това значи, че аз съм смесица и не съм българка 😀

направи им на 23andMe да се видят какви са мелези и те Satisfied

Моите тестове там бяха само с имейл и на мен и на Американеца, нищо друго. Резултата дойде, и ми познаха местораждането с точност Плевенска област. А на него познаха не само общините в щата където е роден, но и Много специфичен район в северно Мексико от който е бащината му линия, той самият не знаеше за това докато не рових да видя от къде му е родата.

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 02:48 от azmiro

# 185
Взехме тест на голямото дете, да видим на нея какво ще ѝ излезе като комбинация.

# 186
  • София
https://bgdnk.info/komersialnite-dnk-testove/
Много добро обяснение какво представляват комерсиалните ДНК тестове и защо са напълно валидни.

# 187
  • Пловдив
Те СА напълно валидни. Просто ако някой мисли, че могат да познаят от кои народности са били прадедите му - не е така.

# 188
  • В страната на бурите
Само да споделя, че моят тест от Myheritage излезе. Пратих го за 2.50 лева  с Бг пощи от София, централна поща и пристигна без проблем въпреки притесненията ми. Резултатите са готови.  Напълно са логични спрямо произхода ми. Има и изненадващ % от Италия Simple Smile Сега се чудя къде мога да кача raw данните в друг сайт за повече инфо.

# 189
  • България
За забавление, сравнение със стари кости, показва възможни роднински връзки.
https://mytrueancestry.com/en/

# 190
Сега се чудя къде мога да кача raw данните в друг сайт за повече инфо.
https://bgdnk.info

# 191
Някой по-назад в темата беше питал как стоят нещата с препоръчаното изпращане по пощата - ние така ги пуснахме (MyHeritage) края на декември, дадоха ни тракинг номера и влизаха бързичко ъпдейти в с-мата. 9.70лв на проба ни взеха.

Сега получих потвърждение от MyHeritage, че пробата е пристигнала и започват анализ в лабораторията.

Също попаднах на интересно становище относно обработката на raw данни специфично от MyHeritage, жалко, че го видях след като си взех теста -> https://bgdnk.info/vazhno-za-myheritage/

# 192
  • София
Някой по-назад в темата беше питал как стоят нещата с препоръчаното изпращане по пощата - ние така ги пуснахме (MyHeritage) края на декември, дадоха ни тракинг номера и влизаха бързичко ъпдейти в с-мата. 9.70лв на проба ни взеха.

Сега получих потвърждение от MyHeritage, че пробата е пристигнала и започват анализ в лабораторията.

Също попаднах на интересно становище относно обработката на raw данни специфично от MyHeritage, жалко, че го видях след като си взех теста -> https://bgdnk.info/vazhno-za-myheritage/
Всъщност днес дискутирахме с хората оттам, че MyHeritage планират да качат пълния геном в CRAM формат, в някой момент по-късно тази година. Тогава нещата ще стоят по съвсем друг начин.

https://blog.myheritage.com/2025/10/myheritage-upgrades-its-dna- … enome-sequencing/

"MyHeritage will soon allow all users whose DNA was processed using Whole Genome Sequencing to download their extended genomic data as a CRAM file at no cost. A CRAM file is a compressed file that contains your full genomic data that was sequenced by the Ultima instrument, covering approximately 3 billion base pairs of DNA. This is the same data standard used in academic and research contexts worldwide. While most people will never need to use it directly, advanced users can explore their data using open-source tools or upload it to other trusted platforms that support Whole Genome Sequencing to get access to additional insights."

Общи условия

Активация на акаунт