ДНК тестове- Ancestry, My Heritige, 23 and me и други

• 7 257
  • 176
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
Съвсем същото! Sunglasses

# 151
Ами всъщност е доста интересно. Това е наука, която тепърва се развива и да, ще има грешки, ще има спорове, ще има различни теории... Това няма как да стане без тези, които "имат време и пари за губене". Пък вие, останалите, ще се възползвате от резултатите наготово, без да сте си мръднали пръста, какъв е проблемът? People Information Desk Person

Иначе за мен е много любопитно да се разбере повече за древните хора, откъде са/сме тръгнали, как сме се разселили, какви клонове са се получили от различните видове... За смесването на етносите... Не само за баба ми и дядо ми.

# 152
Генетиката е наука. Ама силно ме съмнява, някакви частни фирми в САЩ да правят наистина генетични изследвания на слюнка, пратена по пощата от другия край на света срещу 50 долара. По скоро някаква компютърна програма генерира резултатите според това, от къде е изпратено писмото, и от каква раса е човека. Освен, и че събира лични данни.

# 153
  • До хладилника, който обичам
Бихте ли споделили с коя фирма, ако сте проучвали, сте си правили изследванията?
Ползвах myheritage, защото беше най-достъпен. След това свалих резултатите под формата на сурови данни (сайтът си има тая функция вградена) и ги качих в българското ДНК, където срещу скромно дарение пращат допълнителен анализ с какви гени носи човек, по-детайлно откъде е и т.н. Но докладът им е толкова детайлен, че още не съм го изчела. Някъде назад ми е мнението, в което писах.

Прекрасная Василиса, теории на конспирацията. Има хора, които си правят ДНК профили в повече от един сайт за генетика, толкова плитка лъжа щеше отдавна да лъсне.

# 154
  • София/Севлиево
Да ви кажа ако не беше този генетичен тест нямаше да разбера,че високи дози естроген при мен водят до спонтанни аборти,че ще развия инсулинозависим гестационен диабет и още много други неща.Пък нека има хора, които си мислят,че всичко е бошлаф работа.

# 155
Относно турски, гръцки или други гени - не че не е възможно да има типични гени за даден народ(етнос по-скоро), но това важи за малки и изолирани бройки и то за векове, даже хилядолетия. Че те турците и гърците са даже по-омешани от нас. И за тези омешвания благоприятстват кръстопътното положение на Балканите и изключително многообразния и разпокъсан релеф, особено на територията на днешна Гърция. Даже не е много ясно още, кои са баш най-истинските турци и гърци. При българите също са спорни нещата.
Но все пак някои насоки за произход може да се проследят в съвременната популация ( дори при не много точните по-обикновени тестове) също и евент. наследствени придобивки.

# 156
  • Пловдив
+1 към горния пост. Типични само за един народ гени може да има само в малки изолирани общности, а кои са "баш най-истинските" еди-какви си, не може да се определи. Не само не може да се установи - според мен не може дори ясно да се дефинира.
Различно е от казаното от Солейблан.

# 157
Ей преди пуснах линк към статия, за открит хилядолетен скелет в Англия, впоследствие се оказва, че местен човек споделя някакви ДНК с него. Някои хора са живеели хилядолетия на едно място и следователно, определени гени са често срещани сред хората там. Защо и тук трябва съмнение, че съществува уседналост и типичност? Те и клиничните кръвни изследвания работят на принципа на типичност и референтни граници.

За релефа съм съгласна, преди години говорех с познат от Непал и той обясняваше как индо чертите и монголоидните черти са толкова различни, заради планините, то е логично. В Европа не е точно така, има отделни обособени малки общности с обичаи и порядки, но много повече са се месили и придвижвали, докато в Азия и сега са крупни доста разнолики общества. Европейците предполага да са повече номади и затова е интересно какви пътешествия сме направили генетически. Поне за мен е така.

# 158
За мен са даже извънредно интересни тези въпроси от много години, но след  задълбочаване по проблематиките нещата се оказаха много сложни, преплетени и твърде недоизяснени.
Важни са и интерпретациите, човек ( или ИИ примерно ) трябва да има доста голяма странична подготовка по разни науки, обикновено екипите работещи със това са мултидисциплинарни.
Примерно тюрките - изглежда че основателя (така да се каже) от рода Ашина произлиза от сегашен Западен Китай грубо казано от района граничещ със прословутата Минусинска котловина. Накратко бягат тези от едно племе за да станат водачи на друго. След това изтласкани на запад и начело на конгломерат от тяхно и други племена започват да се оформят тези на които ще им казват тюрки ( това в Централна Азия ). Едва след това тръгват и по на запад към Б. Изток и Европа.
Проблемите тук са първо - ясно е че в основата си тюрките са си монголоиди, но там има и ИЕ където са се оформяли
второ - не е ясно дали това са монголци със наложен манджурски език.или манджурци със монголски (това за елита, основата ). / и това още в началните моменти, а в тези райони има доста движения от много отдавна, фактически като съюзници и подчинени са различни етноси /.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 20:00 от kirasirrav

# 159
Сега да видим как се разбра, че гените са точно гръцки или турски.
Накрая да не излезе, че тия турски гени са всъщност български. Защото не са ни насадили множество турски гени през турско, а нашите са се разпространили на югоизток и в крайна сметка тия изследвания ги броят за турски.

# 160
  • Пловдив
Като нищо, но и да излезе, светът не тръгва от нас, даже ние си Wink не тръгваме от нас, и преди български/турски същите гени са били някакви други, също така едни и същи варианти едновременно  ги носят много народи и обратно - за един народ са характерни много варианти.
Ала-бала е за мен тая работа с кръщаването на "народността" на гените. Генетичните изследвания на големи групи могат в голяма степен да донесатт данни за преселения и контакти на народите или да ги доуточнят от истирията, ама да кажеш, тоя ген е турски, тоя - български, тоя - италиански, а тоя - патагонски, аз нося френски, а ти - еврейски, забрави.

# 161
Българите нямаме много турски гени, но и башибозукът, и еничарите не са етнически турци. По-малко от половината гени са славянски, а около половината - т.нар. източно-средиземноморски.

Мен ме по-скоро ме интересува къде мога да си направя генетични изследвания за наследствено предразположение към болести. Бях проверила 23 and me, но там нямаше за България?

Бях чела статия преди няколко години, че всъщност (учудващо) имаме много малко общи гени с турците. Явно не сме се мешили чак толкова с тях. Онези случаи, за които се говореше по-горе, са били изключения и на фона на общия брой население, живяло през тези пет века, не са повлияли кой знае колко.

# 162
  • Бургас
Здравейте! За Коледа си купих MyHeritage тест, но още не съм го направила. Тази седмица погледнах цените за връщане на пробата и ми излизат цени от 100 евро с Федекс. По толкова ли сте плащали и Вие?

# 163
  • Raleigh, NC
Генетиката е наука. Ама силно ме съмнява, някакви частни фирми в САЩ да правят наистина генетични изследвания на слюнка, пратена по пощата от другия край на света срещу 50 долара. По скоро някаква компютърна програма генерира резултатите според това, от къде е изпратено писмото, и от каква раса е човека. Освен, и че събира лични данни.

Глупости. Живея в САЩ, пакетите ни с двете 23andMe проби дойдоха с предплатени стикери за лабораторията на LabCrop в Burlington, Северна Каролина (https://maps.app.goo.gl/K3NFf5AnKZUcpPuo9).

LabCorp са най-голямата компания за диагностика в САЩ. Почти всички болници и доктори в Америка ги използват когато ти поръчват кръвни проби.

Ancestry партнират с QuestDiagnostics, втори по големина са след LabCorp

LabCorp извлича генома от пробата, имат генетици които преглеждат резултата, след това го изпращат на 23andMe където те ползват своите калкулатори и методика.

По твоята логика трябаше да ме пишат Севернокаролинец, но дори с напълно анонимният ми акаунт познаха къде съм роден в България с точност ~50км. Приятелят ми е от друг щат, не само познаха областта, но и това, че по бащина линия родата му е от Сан Луи Потоси Мексико и един Американски град на границата, където е роден баща му. Акаунтите бяха празни, само с инциали на имена и фалшиви рожденни дати.

Мен ме по-скоро ме интересува къде мога да си направя генетични изследвания за наследствено предразположение към болести. Бях проверила 23 and me, но там нямаше за България?

Препоръчвам Nebula Genomics 30х тест (Nebula.org) на целия геном. Дават ти към 400ГБ файл, плюс VCF формат около 300мб със сниповете, включва и т.нар. junk dna където има други мутации свързани със здравето, но май за сега никой не се е наел да прави услуга за анализа му. Небула ти правят анализ за мутациите, но с VCF файла може да го качиш където искаш, примерно GeneticGenie.org или Prometheus.com, или да го дадеш на вещо лице да го анализира

Mисля, че имат лаборатория в Германия сега където вадят пробите.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 03:36 от azmiro

# 164
Здравейте! За Коледа си купих MyHeritage тест, но още не съм го направила. Тази седмица погледнах цените за връщане на пробата и ми излизат цени от 100 евро с Федекс. По толкова ли сте плащали и Вие?
Уви, толкова са. Дори ако пращате двама от един адрес, калкулират ОТДЕЛНО шипинг за всеки.
Тъпичко

Общи условия

Активация на акаунт