ДНК тестове- Ancestry, My Heritige, 23 and me и други

• 7 133
  • 176
  •   3
Отговори
# 135
  • Пловдив
Могат да ви използват клетъчния и генетичния материал за експерименти, могат да ви клонират и това не е научна фантастика. Това е безценен материал, който се замразява и може да се съхрани 100 и повече години. Подписвали ли сте някаква декларация, че искате да се унищожи материала ви и да не се използва за екперименти? Чели ли сте в условията на изследването, че те декларират, че няма да използват материала ви за други цели
Малко по Бюджолд, но на мен ми изглежда напълно реалистично, на нивото на което е медицината сега, богатите да си клонират материал за донорство - стволови клетки, отделни тъкани, органи, ембриони, но може и цели организми, които са отглеждани, за да станат достатъчно възрастни, с достатъчно развити органи, че да послужат на реципиента.

Ииии това как е проблем за мен? Като умра - могат и да ме бият даже.

# 136
Интересно е като цяло, но донякъде като погледнеш и историко-географските събития по нашите земи - до голяма степен ситуацията става предвидима.
Според мен преобладават гръцки и турски гени при повечето българи, предвид факта, че няколко поколения от нашите български "баби" са зачевали от "дядовци" с доминиращи гръцки и турски гени.
Обратният вариант български "дядовци" да са имали поколения от гръцки, турски и т.н. "баби"(в случая жени) е по-рядко срещан.

Като цяло не са никак добри прогнозите за запазването на българския ген на нашата територия.
Не виждам и вариант, при който поне 50% от бъдещите родители(набори 2000-2025) ще имат средно по 3-4 деца, че да се поддържа някакъв баланс и в един момент(към 2060) ще стане така, че ромите ще доминират на тази територия.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 08:09 от Soleiblanc

# 137
  • Пловдив
Ще извиняваш, ама глупости са това според мен.
Гените нямат народност, не "преобладават" "гръцки и турски" гени у нас (каквото и да значи това), а българските баби в масовия случай са си зачевали от български дядовци от същото село или град.

# 138
Не претендирам за научна обосновка, далеч съм в много отношения от материята, но така или иначе е ясно какво се опитвам да кажа.

Цитат
а българските баби в масовия случай са си зачевали от български дядовци от същото село или град.
Съгласен съм, но за периода който визираш(от 18-ти век насам) вече много са се "омешали" гените заради времето след 1396 година и османското владичество.
Казано на жаргон: "генът на дядо-турчин" вече се е разпространил след предходните поколения български баби(с гръцки гени пък от своя страна, навлезли устремно от византийското владичество ).

# 139
  • Пловдив
Сега да видим как се разбра, че гените са точно гръцки или турски.

# 140
Сега да видим как се разбра, че гените са точно гръцки или турски.
Когато в рамките на 2-3 века си буквално последователно под доминацията на Византийци и Османци, същевременно и голяма част от българските мъже са загивали в битки или избивани, постепенно започва да се "губи" и българският ген от мъжка страна.
Няколко поколения "дядовци-византийци", а след това и "дядовци-османци" масово са "посявали" гени спрямо българските жени(които пък с времето също са се омешали, защото между 1018 и 1396 са 20 поколения, и още толкова до Освобождението ).

# 141
  • Пловдив
Как му разбираш народността на гена, имах предвид. Както и да е.
П.П. Ако българските мъже са загивали в битки, очевидно са се били с някой друг, чиито мъже също са загивали. За големи кланета специфично на мъже (големи толкова, че да оставят демографски отпечатък) откъде са данните?

# 142
Мисля че говорим на различни езици.
Идеята ми е, при 8/10 българи  - доминират % гръцки и турски корени/гени.
Разбира се има и немалко българи, които визуално приличат на северни народи(светли и със сини очи) - предполагам, че при тях ще има и известен % на руски, славянски, скандинавски и т.н. гени.
Дори при някои, ако се проследят и имената на част от прадедите - ще се види косвено и вид тенденция.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 09:07 от Soleiblanc

# 143
Излязоха резултите на сестра ми - като етническа принадлежност съвпадаме по 2те най-големи групи. Не знам дали тук или в друга тема четох, че братята и сестрите споделят между 17 и 61% общо ДНК и ми беше интересно да зидя нашето калко е - оказа се 39%. Имаме и съвпадения по ДНК с различни хора.

# 144
  • ВАРНА
Нямаме "турски гени" независимо от географската близост.https://epicenter.bg/article/Nosim-genite-na-traki-i-prabalgari- … tsite-/108132/2/0

# 145
  • София/Севлиево
ММ има швейцаро-италиански гени, защото бащата на дядо му идва от там.В онзи край имали традиция да си избират жени-католички от българско и дядото решил да се засели в Белене и да остане в България.
На мен пък ми излезе около 2% неандерталски гени(откъде идват няма как да знам,но много малко хора ги имат).

# 146
Всички, на които произходът им не е 100% от Африка, имат неандерталски гени

# 147
Бихте ли споделили с коя фирма, ако сте проучвали, сте си правили изследванията?Разбира се, че са много интересни. Защото е вероятно предците ни да са били застоели някъде и впоследствие на някакво необяснимо за нас събитие да са се преместили от едно географско място на друго.

Странна статия за турците (но все пак друговерци вероятно е било достатъчно табу, за да предотврати смешение в България, но доколкото знам, в Турция е обратното, генетически са много разнообразни, те все пак са били една от големите империи). За славяните статията твърди, че с тях нямаме много общо генетически. Аз живея в страна с най-белокожите хора, (светят в тъмното 😂), но сред тях рядко има руси и синеоки. Като дойда в България виждам доста руси деца. Моето цяло семейство - баба, дядовци, леля и двама чичовци са руси и синеоки, с изключение на едната ми баба само. Ще е много интересно да разбера къде имаме сходство. Сигурна съм, че ще е изненада.

# 148
Бях чела статия преди няколко години, че всъщност (учудващо) имаме много малко общи гени с турците. Явно не сме се мешили чак толкова с тях. Онези случаи, за които се говореше по-горе, са били изключения и на фона на общия брой население, живяло през тези пет века, не са повлияли кой знае колко.

# 149
Някои хора явно имат излишни пари и време. То това, като на астролог да ходиш.

Общи условия

Активация на акаунт