ДНК тестове- Ancestry, My Heritige, 23 and me и други

• 7 270
  • 176
  •   1
Отговори
# 105
Интересно какви резултати излизат в България за етнически принадлежности? Сещам се, че домакинът на тазгодишните Оскари - Конан О’Брайън сподели веднъж, че неговият доктор бил изумен, когато му казал неговия резултат - 100% ирландец. Това било изключително рядко срещано - 100% една етничност, дори вероятно (макар и на шега казано), маже да означава кръвосмешение.

Обаче, колко назад отиват тези генни разделения? Аз например се интересувам за етническата принадлежност на бащиния ми род. Те са малка етническа група с език и култура, за чиято история се знае малко. Ще е интересно да се проучи.

# 106
Винаги съм се чудила защо хората си правят такива тестове. И като разбереш, че си на 5% австрийка, на 3,5% бразилка и на 4,9% сръбкиня и какво ти дава тази информация? Какво правиш с нея?
А ти защо четеш този форум. Като научиш нещо ново какво от това?

# 107
Интересно какви резултати излизат в България за етнически принадлежности?
За мен беше огромна изненада 49% гръцка и албанска принадлежност, 38% балканска. В родовата ни история няма дори намек за гръцки или албански корени. С нетърпение чакам резултанине на сестра ми до 10тина дни.

# 108
  • До хладилника, който обичам
За мен беше огромна изненада 49% гръцка и албанска принадлежност, 38% балканска. В родовата ни история няма дори намек за гръцки или албански корени. С нетърпение чакам резултанине на сестра ми до 10тина дни.
Ако имате бежанци от гръцка Македония и Тракия, ето ти гръцки в сегашно време корени, може би.

# 109
Не, Бу, нямаме.

# 110
  • Пловдив
Това е процент сходство със съвременните гърци, албанци и т.н. Изобщо не значи непременно гърци или албанци предци - съседни народи, та и не съвсем съседни, често споделят общи гени. Не я пише народността в гените.

Скрит текст:
Иначе аз тъкмо се бях навила и пак се уплаших от данните за гени, свързани със здравето, нищо, че не ги тълкуват, ако не платиш - ирационално, ама факт. Хем имам мерак да видя данни за произход и роднини; трябва да поема въздух, да събера смелост, може би да кандърдисам и ММ двамата да си направим тест.

# 111
И на мъжа ми му показа гръцки/албански корени, и той няма в рода си бежанци (доколкото знае). Докато на мен при зададена "висока акуратност" в MyHeritage ми показва само български произход (+балкански и т.н.), неговия остава гръцки/албански. Но е както Магдена каза. Вторичният анализ на данните на Българското ДНК му показа графика, слагаща го определено в България, докато моята дърпа към днешна Гърция заради дядо/баба бежанци от там в началото на миналия век.

# 112
  • UK
Да, аз нямам никакви гръцки връзки уж и съм от североизточна България, а мъжът ми ( който си е чист македонец, само не по националност) си има баба и цял клон роднини от нейна страна в Гърция и на двамата ни излезе около 50 процента гръцки произход, на него съвсем малко повече от мен.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 19:40 от dejie

# 113
Не знаеш ли, че бащите винаги са предполагаеми.

# 114
Аз си мисля, че е погрешно да се очаква да се познае на кого от къде е рода по родословно дърво - т.е, пет шест поколения назад. Според мен става въпрос за много по-далечно минало, което се хваща с теста. Дори бях чела, че българите били едни от най-дълго несмесваните генетично народности или каквато там е терминологията за пуристите. Т.е. е вероятно да има гръцка, турска, румънска, сръбска и пр. етно части, но почти невъзможно уелска, норвежка, финландска в нашето ДНК ... Даже наскоро четох статия за открития в началото на 20в в Корнуол - Чедър ман, който има обща родственички със съвременен англичанин. Т.е. Разликата е 9хил години.

https://www.theguardian.com/science/2018/feb/09/hes-one-of-us-mo … lcome-cheddar-man

# 115
  • UK
Да, да, така е, четох някъде, че на всички балканци ни показва горе-долу едно и също, гръцки и не знам какви италиански корени.

# 116
Българската база данни в myheritage засега се основава на 790 проби, ако правилно видях, а гръцката над милион. Просто трябва повече хора да се тестват и като се разшири достатъчно, ще показва по-акуратно българския произход.

# 117
  • България
От моя тест минаха години.
Правих го във familytreedna, не защото съм голям фен на американците, а защото там имаше български проект, май и по ТВ имаше репортаж за резултатите.
https://www.familytreedna.com/groups/bulgariandna/activity-feed
Реших да дам скромен принос с моите данни, а после и дъщеря ми се включи.
Има група и за балканджии:
https://www.familytreedna.com/groups/central-balkan-mountains/activity-feed

# 118
Аз съм сигурна, че ще ми покаже азиатски произход някакъв процент, но на фона на информацията, която се получава, не бих платила на този етап да се тествам, защото ми се струва безполезна.

# 119
  • Пловдив
Аз съм сигурна, че ще ми покаже азиатски произход някакъв процент, но на фона на информацията, която се получава, не бих платила на този етап да се тествам, защото ми се струва безполезна.
Това с азиатския произход звучи интересно, от къде ти е?

Общи условия

Активация на акаунт