Деликатна и лоша ситуация

• 6 933
  • 100
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Считано от 1 януари 2025 г., минималната издръжка за дете в България се увеличава на 270 лв. Това повишение е пряко свързано с нарастването на минималната работна заплата /МРЗ/ в страната, която за 2025 г.
Т.е. 25% от минималната заплата.
Това е по закон.
Другото е в американските филми. Или при отговорен баща, който е готов да се съгласи да дава повече. Или при майка, готова да води съдебни битки, опитвайки се да докаже, че бащата има много по-голям доход и детето има много по-големи нужди. В повечето случаи и минималната издръжка скатават някои "бащи" и майката я получава от държавата, понеже той изведнъж се оказва без никакъв доход, а цялото му имущество изведнъж става собстевеност на родителите му или на фирмата му.

# 61
25% е, но по-голяма част от населението е с осигуровки на минималната заплата.

А мъж, който е изоставил бременна жена и е казал, че не иска да има общо с детето и да се оправя... набързо ще скрие реалния си доход. Или си представяте как не иска да има нищо общо с детето, но иска да плаща? Няма такъв филм. Ако е на заплата - ще се договори с работодателя за пари в плик, ако е собственик на фирма, ще прехвърли фирмата на баща си, баба си и т.н... И бременната ще духа супата... Това е реалността.

п.с. Писали сме едно и също едновременно! Simple Smile

# 62
Добре, нали скриването на тоя доход вреди на неговите осигуровки и съответно пенсиониране?

# 63
  • София
Ако ползва болнични и пенсия, вреди. Ако си къта парите и ги инвестира в други активи, пасивна печалба и т.н., изобщо не му пука за осигуровки и пенсиониране.

# 64
Еее какви са тези боклуци тогава, че и деца правят на различни жени. Но и техният акъл е такъв, не знам дали този е крил, че е боклук или те просто са искали да го вържат с дете.... да, това е много голяма грешка на много жени, и не знам защо го правят. Не е честно нито спрямо детето им, нито спрямо даден мъж, нито спрямо тях самите... сакън вече този мъж, пък той даже и боклук! Ужас простооо, макар че не разабрах особено самата история, ми стана интересно това за издръжаката и проверих, че пише 25 %, а този уж богат, затова се включих.

# 65
Плюс това издръжката е 25%, но! при наличието на 2 или повече деца под 18, няма шанс да присъдят 25% на всяко. Ще им присъдят примерно 30% да си разделят.

# 66
  • София
Да, 25%, но от минималната.
Иначе той е било ясно какъв е, щом има дете на 4 и от 4 години е разделен с майката. Авторката пък е имала куп проблеми с него. Просто широко си е затваряла очите и е вярвала, че тя ще го промени.
Прикриват се добре. Имам близка, която се омъжи за уж добро и скромно момче, пък той се оказа с паралелно семейство + още няколко връзки и към днешна дата чух, че вече има 6 деца от 4 жени. Първият съпруг на сестра ми също даваше вид на свестен, пък се оказа, че не отказва нито на жени, нито на мъже. Но пък близката ми и сестра ми не бяха наясно и разбраха чак след няколко години.
Лошото е, когато си наясно какви ги върши, но продължаваш да се надяваш на нещо.

# 67
  • София
Защо да е минималната издръжка, съдът не определя ли издръжка възоснова на дохода? 20 или 25 %? от дохода
Няма такова нещо. Минималната издръжка е процент от минималната работна заплата. Повечето плащат минимални, а и не само това, но тя не се увеличава с инфланцията. Ако при развод се е определила 150 лв издръжка, защото преди 10 години е била толкова, днес е 270, майката трябва да води ново дело, за да достигне поне тия 270 днес, иначе си стои с наполовина на минималната в момента.

Към авторката – не само, че нищо няма да му вземеш, а и детето ти като наследство някой ден може да не вземе нищо, ако бащата прехвърли всичко на някой друг приживе. Забрави го тоя и изобщо не го пиши в акта за раждане, че само проблеми и трябва да го търсиш за милион неща, пък то ходи го търси точно този.

# 68
  • София
Съди го за издръжка, така и жена му ще разбере.
Може пак да го изгони и да се върне при теб.

Ще се справиш, бъди силна и обичай детето си.

# 69
Съди го за издръжка, така и жена му ще разбере.
Може пак да го изгони и да се върне при теб.

Ще се справиш, бъди силна и обичай детето си.

Ти сериозно ли? Първо жена му вероятно знае. Те са имали връзка над 3 години. Второ - той е изоставил жена си с малко дете, после е изоставил нея бременна, но ако жена му пак го изгони - авторката да си го прибере....Достойнство и лично уважения нямате ли???? Свършили са мъжете по тоя свят и животът ни от тях зависи да прибираме такива мухали и да им се радваме.

П.С. Баба ми беше жена на място - майка на 3 деца всяко с по 2 години разлика, на отговорен ръководен пост въпреки неблагонадежният си семеен произход по комунизма. Майка ми ми е разказвала как е имало период, в който дядо ми залитнал по алкохола. Тя го търпяла известно време, после му дала ултиматум или да спира алкохола, или тя се развежда с него в години, когато това поставяло огромно черно петно в обществото. Дядо ми също беше мъж на място, ама спрял алкохола.

# 70
О, много малко мъже са толкова предприемчиви, че да стоят на минимални осигуровки, пък да правят сложни стратегически ходове за пасивен доход. Макс 1% от разведените са такива.
В това съм убедена, така че, ако Мишо и Пенчо са УСПЕЛИ да скрият доходи, те са наистина свръхмалцинство, предлагам да не си ги даваме за масов пример.

И също така, наетите на високи длъжности няма как да крият приход, а това са голям сегмент от работещите над минимална.

Около мен никой не прави компромис със собствения си доход и осигуровки само и само да не дава на детето си пари.

# 71
  • Пловдив
Добре, нали скриването на тоя доход вреди на неговите осигуровки и съответно пенсиониране?
Те не мислят за тия неща, или пък мислят, но са си направили сметката за имоти и спестявания. Има много такива криещи доход. Спестяват както издръжка, така и данък и осигуровки. Не знам като процент от всички колко са, но не са рядкост, особено сред самоосигуряващите се.

-------

Не е вярно това, че при три деца се определят 30% (от кое?) да си ги делят. За всяко дете минимумът е четвърт минимална заплата.

-------

Цитат
Не е трябвало да забременяваш с надеждата да го вържеш, защото е бизнесмен, особено щом вече зарязал някоя бременна или с новородено. То затова и толкова пъти си се чудила за аборт. Не си имала желание за дете, като покаже негативна реакция, почваш да клониш към аборт. Сега, понеже не може аборт, започваш да се чудиш как да метнеш воденичния камък, който си и окачила на шията, за осиновяване.
Ц-ц-ц-ц-ц... Grinning

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 17:55 от Магдена

# 72
  • София
Даже не е нужно да крият доходи. Просто не плащат. Или предприемат "наказателни акции" срещу майката и правят проблем за всичко важно, свързано с детето и изискващо неговото съгласие.
И разбира се, че не всички са такива но мине интересно първата му жена успяла ли е да му "вземе всичко" и каква издръжка е плащал за първото си зарязано дете. Очаквам авторката да сподели.

Представям си как съда определя по 30% от реалния доход на баща на 4 или 5 деца. Wink

# 73
Аз вече разбирам, че ситуацията е деликатна и лоша за хипотетичния бъдещ татко бизнесмен, който сигурно ни чете и умува как да си скрие доходите.

# 74
  • София
По вероятно е изобщо да не му пука, след като втори път постъпва аналогично.

Общи условия

Активация на акаунт