Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 779
  • 787
  •   1
Отговори
# 195
Когато имотът е СИО е редно дохода от наем да се раздели 50/50 и ГДД да се подава и от двамата (предполагам, че е същото и когато са повече наследници). В това от НАП бяха категорични, въпреки, че имотът по нотариален акт се води само на съпруга ми и въпреки, че по документи той получава дохода от наем. Пиша го, защото тук се коментира, че това НАП не ги интересувало и да не се заблуди някой, че наистина е така. Да, вие може да си подавате декларациите както на вас ви е удобно, но това не означава, че е правилно.

# 196
При попълване на декларацията онлайн отдолу има изрично отбелязано това за 50/50 и имотите в режим на СИО. И на мен не ми се искаше да се занимавам ама май ще трябва да ходя до НАП направо да ми я попълнят...

# 197
  • София
СИО = съпружеска имуществена общност. Такива са всички имоти, придобити възмездно след брака, независимо че в НА пише само единия съпруг. Доходите от такива имоти се делят 50/50.

Ние не го правим. Аз декларирам всичко и плащам 100% от данъка. Наясно съм, че сме в нарушение, но предвид факта, че няма ощетяване на фиска, няма да е голям проблем. Ако в някакъв момент от НАП се заядат ще им извадим споразумение със задна дата между мен и ММ, че така сме се разбрали.

# 198
Аз от 2007 г. до 2020 г., за апартамент купен по време на брака съм попълвала самостоятелно ГДД. Още повече, че в един момент спрях да работя и трябваше за мен да попълвам и таблицата за Здравни осигуровки. А и съпругът ми е чужденец, та ставаше "голяма каша" и твърде много усилия за документация и затова аз си реших така. Знаех, знам изискването за деклариране на неговата част, но разсъждавах, че след като плащам 100 % дължимия данък, отделно той си плаща неговия данък /местен/ за половината апартамент, аз моят - държавата не е ощетена. За този период никога не съм имала проблем/проверка от НАП - дължимото е внесено и това е.

# 199
Може ли някой да ми метне на лични договор за отдаване под наем на подземно паркомясто, ще съм много благодарна Hug
Имаме вече кандидат за наем, ще си го напасна с условията, които вече са договорени:
- стартова дата е датата на подписване на договора
- един месечен наем депозит дължим при подписване
-50 лв депозит за дистанционното за вратата към подземния гараж, дължим при подписване
-един месечен наем, дължим при подписване
- предизвестие 1 месец
-плащане по банков път

Някакъв съвет за още нещо?
Да допълня, да променя?
Малко детайли: тъй като ще се продава апартамент в същата сграда, паркомястото ще се отдава временно докато се намери купувач, а самото паркомясто няма да се продава, а само ще се предложи на бъдещия купувач с опция за наемане, за което кандидат наемателят е уведомен и е съгласен с тези условия.
В Редута са имотите за инфо.

# 200
Здравейте,
До колкото знам, има фирми,които които се занимават с отдаване на апартамент под наем. Един вид, аз си давам апартамент под наем и тя се занимава с всичко, което се отнася до наемателя, събира наема, ако се счупи нещо, пак тя се занимава.  Въпроса ми е, може ли да ми препоръчате такава фирма и колко искат на месец за  тези услуги?

# 201
  • София
Аз не мога да препоръчам. Но едва ли е изгодно. Е, освен ако живеете в чужбина, почти не се прибирате и отдавате жилище което се търси, хубава локация, с паркомясто, подобни
...

# 202
Преди 6 месеца обмисляхме вариант за отдаването на имот с  фирма, която ще го управлява.
Като получих договора буквално седнах!
Условията бяха меко казани потресаващи.
Упълномощавахме ги с права да вземат решения, да ни представляват и подписват за всичко, за което се сетите - община, различни институции, общи събрания да входа и т.н.
В края на правата, които им делегирах очаквах да видя и такива за продажба на самия имот.
Спомням си, че ни изплащаха договорения наем, но ти реално нямаш представа на колко точно се отдава жилището ти и кои е наемателя. Имаше и клауза, че след изтичане да договора има известен период (3 месеца, ако не ме лъже паметта), за които не можеш да го отдадеш сам или с друга агенция. Каква е идеята на тази "забрана" така и не ми стана ясно.
Имаше и ред други смущаващи условия, които вече забравих.
След това намерих информация за конкретната и подобни фирми. Меко казано ахнах. Нямаше наемател, които да не се е опарил от подобен вид наемане. Нямаше наемател които да е получил депозита си колкото и да се е старал да поддържа. Депозити не просто не са били връщане, но и са заплащали допълнителни суми под предлог за амортизации и т.н.
Ако някои се интересува мога да намеря договора.
Лично аз, след като го прочетох приключих с тази ми идея.

# 203
  • Бургас
Kölsches Mädel, аз имам само 100 лв. депозит за ключовете и дистанционното. Нямам друг. Там няма сметки, няма щети - не виждам смисъл.
Наема го договарям за плащане за 3 или 6 м. наведнъж. Не ми се пинка с дребни суми всеки месец.
И за двете места предплатиха за целия срок на договора - 6 месеца.
Договорите са за по 6 месеца, година ми се вижда дълъг период за паркомясто, там инвестиции няма, няма амортизации...

# 204
  • София
Здравейте, дами, мисля, че имахме принципна уговорка за 4-ти, ако не се лъжа.
Да направя резервация за вечеря?

# 205
Аз ще пропусна  този път🌷

# 206
  • Варна
Май е ваканция и всички писаха, че ще са заети. Аз казах, че ще съм в София на 3ти, но няма смисъл само за двама - трима човека. Като се съберем повече, ще е по-весело.

# 207
Точно тая седмица и аз пътувам. ( на 3ти мога)

# 208
  • София
Аз съм си тук. В това време решихме, че е по-добре ваканция в София.

# 209
Чуждестранните студенти в България: двойно повече от преди десетилетие, най-многобройни са гръцките
https://www.dnevnik.bg/obrazovanie/2025/04/02/4764020_chujdite_s … /?ref=home_layer2
Цитат
Чуждестранните студенти са 8.6% (15 737) от всички студенти

Графики, по държави и университети:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт