Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 844
  • 787
  •   1
Отговори
# 270
Необзаведеният в Младост 4 на Артекс на 850 евро - наемателите бяха семейство с доста над стандартните доходи. Е, вярно, оказаха се проблемни, но пък бяха с две деца и след като се изнесоха, отново продължиха да живеят под наем.

Едни от съседите ни също са с 2 деца, бащата е бизнесмен, около 4години строиха къща в покрайнините на София, сега се изнасят.
Т.е. не е като да съвсем да няма никакви семейства на квартира. Със затягането на условията за отпускане на ипотека, сигурно ще се увеличи броят на тия, които ще са принудени да продължат да живеят под наем.

# 271
Ами ние последно като си търсихме наематели имахме няколко желаещи семейства с по 2 деца, даже имахме и самотна майка с работещ син. Т.е. има хора, които дълго време не се решават да си купят собствено жилище по една или друга причина.

# 272
  • София
Има семейства под наем, не сме казали че няма.  Но те търсят нещо по -бюджетно, а не многостаен Артекс, по ред причини. Пък ако могат да плащат 2хил лева наем, горе долу, са се ориентирали за покупка...еле с деца. Инак има такива семейства, познавам такова на нашата улица. Държат един апартамент от мн  години на наем под пазарния в момента щото са там от много години.. Подозирам,  че чакат да се освободи жилище от възрастни родители... , които също живеят в квартала ни... и са вече на преклонна възраст.... Но семейства търсят по- бюджетни апарти

# 273
  • София
Да ви кажа като човек, който преди две години мина през покупката на жилище - това, че можеш да отделиш 2000 на месец за кредит, не означава, че можеш да се справиш с всички останали средства по покупката, ремонтът и обзавеждането. Сумите са брутални. Ние плащаме 1700 на месец и  кредитът беше 1/3 от цялата работа.

За мен Артекс не е лукс - в този блок са стотици апартаменти, което в моите очи е ужас. Но хората сме различни.

# 274
  • София
Кошер. Ама проблема на кошера е, че всеки в този кошер идва от някъде си , със свой манталитет и е сложно. Инак даже не толкова че са на гъсто...

# 275
Поне няма шанс за много хък-мък на общите събрания, защото поддръжката и управлението на ет.собственост са от артекс.
В този смисъл е много по-“подредено” от блок с 20-30 апартамента, в които всеки собственик е отделна вселена

# 276
Редовно продължават да ми звънят брокери да питат има ли жилище за отдаване. Запазили са телефонен номер на хазяин отпреди повече от 6-7 години.
Имах и питане от позната, за нейни познати, търсели голямо жилище за семейство в моя район (под Дондуков, към Сточна гара), в момента живеели там под наем, но в по-малко жилище, искали по-голямо, харесвали района.
Явно с пролетта се увеличава и търсенето, събудили са се наемателите. Laughing

# 277
Имам нужда от съвет от хора с опит. Наследихме тристаен панелен апартамент на не особено комуникативно място, но близо до широк център, София. Както е живяно, така е и обзаведено. Има всичко, каквото има в една нормална къща- легла, диван, пералня и пр. Не е ново, не е луксозно, но е запазено и здраво. Нямам много възможности за промяна и вложения, идеята е все пак някакви приходи при минимални разходи.
Според вас какъв шанс имам да намеря лесно наематели и за каква цена? С фирма или без?

# 278
  • Пловдив
Аз бих го почистила добре, боядисала, за да се освежи. И пренаредила наличните мебели, евентуално може нещо от тях да се изхвърли, ако не става или е излишно. И бих го пуснала така. На нормален, леко подпазарен наем.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 09:04 от Джи

# 279
за мен 750 лв и се вижда малко, ама

# 280
  • Пловдив
За апартамента на ra2, не зная. Все пак е тристаен. Повечето тук сте наемодатели, помагайте.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 09:05 от Джи

# 281
От старите кучета никой няма да позволи да му се боядисва жилището от любители-наематели.

Джи, сделката е добра!

# 282
Krasimilo - заклевам се, и аз това бях на път да напиша, но се въздържах. И аз НЯМА да позволя да ми боядисват стените. Я станат розови, я зелени, я на точки Simple Smile

# 283
  • Пловдив
Но и аз бих се замислила дали да разреша боядисване, ако беше мой апартамент.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 09:06 от Джи

# 284
И аз не бих позволила на наематели и то срещу наема да ми боядисват апартамента. Без да знам какъв латекс ще купят /може би най-евтиния/, при наличието на мебели как ще ги опазят. Аз, когато боядисвам /с майстори/, сама облепям мебели, прозорци, врати, каси на вратите, мивки - всичко върху което може да капне боя. Не се доверявам на майсторите, независимо че това си е "играчка", но при големи, 3-ни апартаменти, с доста мебели, дори и майсторът да е внимателен, винаги някъде се изцапва, а след това за детайлно почистване не мога да разчиам на фирмите. То понякога на мен не ми се занимава, какво остава за други хора.

Видях нещо интересно, може някой от вас да е посещавал този сайт /към ФБ - Маркетплейс/. Търсех някаква друга категория и случайно видях "отдаване под наем". Ами много обяви /прегледах на диагонал няколко/ и много ниски наеми - за по-малки апартаменти, но и двустайни, наемите не достигаха 1000 лв. Имаше и фрапиращо ниски. А някои от предлаганите не изглеждаха зле. Но, нямам представа колко е посещаем сайта в тази категория, как се отдават, какъв е интереса към тях.

Общи условия

Активация на акаунт