Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 735
  • 787
  •   1
Отговори
# 585
  • Бургас
За заека се радвам повече Simple Smile
Наемател по-лесно се намира Simple Smile
Честито на всички!

# 586
За заека се радвам повече Simple Smile
Наемател по-лесно се намира Simple Smile
Честито на всички!
И аз 😆 Пращаме го на село, на чист въздух и тучна трева. Ще си има и дворче за тичане и скачане.

# 587
  • София
Той и Заека се радва сигурно.... поне аз, ако бях заек бих се радвала на селото,  пред някоя квартирка Joy пък

# 588
Браво Красимило ! Честито !

# 589
Аз също съм по принцип привърженик на "пазарът се регулира".
Но не мисля, че това важи изцяло за имотите и наемите.

Числата са големи, емоциите също и има много народ, дето са "наляли" парите, без да ги смятат точно. Също и такива, наследили стари имоти.
Колко сме го чували лафа "да капе", включително и в тази тема.
С хора, които разсъждават по тоя начин, "да капе" няма как да излязат точни числа и няма как да има авто-регулиране на пазара на пазарен принцип.
Регулиране има като си вложил едни 500к, ремонтирал си, и след това чакаш някаква възвръщаемост. В противен случай фалираш.
Е, много са редки тези случаи на нашия пазар за наемите.
Хората са се пре-подсигурили. Работят си някаква доходна работа и от немай къде са пуснали някакъв "излишен" апартамент, "да капе". И изобщо нищо не може да ги събори. Ако ще и те да плащат наем на наемателите.
Е, как да чакаме пазарът да регулира такива хора. Ми то ще минат 100 години преди да се усетят, че нещо числата не излизат.

Същите пускат и с котки и кучета и зайци. Какво толкова. Ще сменят мебели, ще пуснат професионално почистване. Човещинка е. Нали трябва да се намират и те на работа.

При сегашните огромни нива на инфлация, смятам, че е грехота да се дават 2стайни апартаменти в средни квартали в Столицата (активи на стойност 500к лв) на цени под 1000лв на месец. Това е подигравка за останалите участници в този бизнес.

Пазарът е такъв, какъвто е, благодарение на всички участници в него. Докато всичко е на светло и законно, няма проблем.

Желанието да се ограничат определени участници  на пазара, защото на някой друг не му излизат сметките е меко казано неадекватно.
Не съм имал желание, дори и идея да ограничавам пазара и участниците му.
Не ми е хрумвало да се въвеждат закони за "минимален наем".

Виж, за "максимален наем" е хрумвало на други хора и го има въведено в едни други държави.
Както съм против едното, така и съм против другото.

Все пак, свободна държава сме, казвам си мнението, давам гледни точки, белким някой чуе и вдене.
Иначе, както казах, хората са свободни да дават и на отрицателен наем. Хем канят хората, хем им плащат те.

Че всички са част от пазара е технически вярно.
Че хора с възможности, които не смятат числа и време пречат на пазарната регулация, също е безспорен факт.
Не един и два бизнеса са фалирали през годините под напора на стадото. Навремето ми се случи с компютърните зали. Няма лошо. Щели да се научат.

# 590
Пак го правиш....канили хора и им плащали визирам.
Разбери, че не всеки е купил скъпо..
За 10-15г ще го избие с нормален наем...има и такива. Факт.
Има и с наследствени..също факт.
Устройва ги да капе.
Хипотези много.
Всеки си е направил сметката...
Не може да се сърдиш че на друг сметката му излиза и с "капе"..

# 591
  • София
Дани, мисля, че гледаш само от собствената си камбнария и си на 100% убеден, че твоята гледна точка е единствената правилна. А светът и голям и шарен и не само луксът, но и истината е субективно понятие.

# 592
  • София
Ако наемателите са свестни , готини, от години и нямам проблем с тях, да бих ги държала на по- нисък наем.... ще си спестя разправии да сменям наематели. Мъжа ми има такива дето живеят 5 год , той все отлага да вдига наема им....така си е решил....не му се бъркам.
..Аз, за себе си, ако ще избирам между двама, трима кандидати....ще приема малко по нисък наем, ако ми предлагат по -читави хора...ще ги предпочета. ...да си нямам ядове. .

# 593
Затова някои смятат, че е бонус, когато изпълняват задълженията си и са "читави" Simple Smile

# 594
Dany1 е прав. От позицията на човек,на когото му се налагат редовни ремонти след наематели, го казвам. Патя си сега,защото цените на услугите са брутално скъпи.
Имам чувството,че търсенето се измести към чисто нови лукс жилища. Дали се дължи на малката разлика в цената между най-ниско качество и високо такова, дали хората забогатяха? Или с този рязък скок на наемите всеки си кюта и не се оплаква?

# 595
Скок имаше, но последния месец нещо виждам временно връщане в нивата.
След още 1-2 месеца нещата ще се върнат по старому, ако не и отгоре.

Странното е, че има хора свалят наведнъж с по 20%, че и 30% само и само да се напълнят. А се връзват с нисък наем за години напред.

При едностайните май няма такива спадове. Търсенето е по-нееластично.

Дани, мисля, че гледаш само от собствената си камбнария и си на 100% убеден, че твоята гледна точка е единствената правилна. А светът и голям и шарен и не само луксът, но и истината е субективно понятие.
Напротив, гледам от всякакви камбанарии и ми е пределно ясно, че например на наемателите гледната точка е доста различна.
За мен, моята си гледна точка е правилна, и каквото мога споделям, а често и се аргументирам.
Готов съм да чета за всякакви други гледни точки и да ги обсъждам.

Защо да не са си прави хората, дето дават евтино. Прави са си. Аз имам такива колеги и приятели. Дадоха си супер лукс апартамента и уредите на 3ма студенти, а се преместиха в нов апартамент. После ме питаха как да удържат 800лв плот на печка, който бил пукнат. Нямах отговор на техния въпрос.
Получават си по 20к доходи от заплати, дреме им, че някой им оси*а апартамент със 100к довършителни работи. Рахат са си, нямат грижи с ниските наеми.

Аз само казвам, че не е моето, и не мога да го възприема. Не съм твърдял, че само аз съм прав.
Прави и седнали хора колко щеш.

Не съм съгласен и, че истината може да е субективно понятие. И изобщо концепцията за "многото истини" не е моето.

# 596
Последните месец-два наистина изникнаха много прилични двустайни по 800-900 лв. Нямаше търсене, хейтът по групите и рефренът на брокерите: "стандартни условия, нали - предполагам, наемът може да се коментира, а депозитът е един наем?" оказаха влияние и за хора, които разчитат на тоя наем, е било важно макар и  да "капе", ама да е постоянно.
И при мен беше игра на нерви, за първи път апартаментът седи 10 дни без наемател (макар и почти една седмица да не бяхме тук и да отказахме огледи на 1200 лв.) - натиск от брокери, злобни емотиконки по фейса... Ако се впечатлявах, сигурно да съм го дала за 850 макс.
Сегашният ми наемател каза, че преди моя, е гледал двустаен 70 кв. м с малко по-ново обзавеждане за 900 лв. месечно, но го е отказал, защото собственикът почнал нещо да шикалкави как точно да му се плаща наема, така че да не остават следи, договорът му не бил толкова ясен, всичко било много общо описано. А! Депозитът също бил само един, а не - като моя - депозит и половина. Питах го защо е избрал моя, след като от всичко изглежда, че условията там са били по-добри. Даже се пошегувах, че в моя договор, всичко е много ясно описано, но най-вече какви са му задълженията. И това му харесало  - да си знае какво очакваме. Иначе - прагматичното обяснение беше, че общото усещане било ОК, матракът миришел на чисто (хора, той наистина помириса матрака), било чисто и ние сме изглеждали свестни. Освен това съм му била обяснила много адекватно защо искам повече от един наем, макар че го усетих, че е почти убеден, че няма да го види никога повече, предвид досегашния му опит.

Нека да има и от другия тип - "да капе". Все пак и търсещите са разични хора, с различни финансови възможности.

# 597
Красимило, Дани1 и ...... благодаря, че споделяте! Да се види реалността и от опита на други ми е от голяма полза!

# 598
Моля, надявам се скоро и за Дружбенския да дам ъпдейт. Там е малко по-сложно, защото собствениците не са активни и вече мотивацията ми започна да се губи, но с малко повече активност - ще се случат нещата. Решила съм да отделя малко време тоя уикенд.

# 599
Привет, моля за мнение - кой от двата моноблока е по-удачен според вас на база опита с наемателите - 2 бани са т.е. всичко е по 2, НС, 3 стаен, помагайте - толкова тоалетни изгледах и не ми се смейте, благодаря ви
https://praktiker.bg/bg/Toaletni-chinii/MONOBLOK-CERSANIT-CERSAN … SIMPLEON/p/127197
https://praktiker.bg/bg/Toaletni-chinii/MONOBLOK-CERSANIT-MODUO/p/120646

Общи условия

Активация на акаунт